7 niezwykłych przepisów kasz do dobrego śniadania

Owsianka – to idealna opcja na śniadanie. Gotuje się łatwo i szybko, i sił, aby wytrzymać do obiadu na pewno wystarczy. To prawda, ale wielu zwykła owsianka na wodzie lub mleku wydaje się nudna i niezbyt smaczna, ale to zawsze można naprawić.

Zebraliśmy kilka przepisów na pyszny poranek i energiczny dzień.

Szybkie ciasto z kaszy pszennej

z kaszy pszennej

Dla miłośników ciekawego pieczywa.

Składniki:

  • kasza pszenna – 15 dag;
  • mleko – 1,5 szklanki;
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka;
  • banan – 1 szt.;
  • Jajko – 1 szt.;
  • kwaśna śmietana – 5 łyżek;
  • sok z cytryny;
  • syrop lub dżem do smaku;
  • orzechy laskowe lub inne orzechy.

Przygotowanie:

  1. Do garnka zalać mleko, dodać ekstrakt waniliowy i doprowadzić do wrzenia.
  2. Zdjąć garnek z ognia i wsypać kaszę pszenną. Zmniejszyć ogień do średniego, ponownie postawić garnek na kuchenkę i gotować do miękkości kaszy, od czasu do czasu mieszając. Uważać, aby mleko nie wykipiało i kasza się nie przypaliła. Gdy kasza się ugotuje, zdjąć z ognia i dać jej ostygnąć.
  3. Gdy kasza się ugotuje, pokroić banan na małe kawałki i spryskać sokiem z cytryny.
  4. Białko oddzielić od żółtka. Białka ubić mikserem na lekką pianę.
  5. W schłodzona kaszę dodać żółtko, tłustą śmietanę i banan. Następnie delikatnie dodać bite białko i wymieszać.
  6. Formę do pieczenia posmarować olejem, wyłożyć masę, przykryć folią aluminiową i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut.
  7. Przed podaniem można polać ciasto dżemem lub syropem i udekorować orzechami.

Owsianka z przyprawami

Owsianka

Przyprawy i owoce – to wszystko czego potrzebujesz, aby nadać zwykłej kaszy egzotycznego smaku.

Składniki:

  • płatki owsiane – 2/3 szklanki;
  • woda – 2 szklanki;
  • cynamon – 0,5 łyżeczki;
  • gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki;
  • kardamon – 1/8 łyżeczki;
  • imbir – 1/8 łyżeczki;
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka;
  • szczypta soli;
  • masło – 2 łyżki;
  • dowolny syrop lub dżem – 1-2 łyżki;
  • banany lub inne owoce i orzechy.

Przygotowanie

  1. Zagotować w garnku osoloną wodę. Wsypać do wody płatki owsiane, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do miękkości —5-10 minut.
  2. Zdjąć z ognia i zmieszać wszystkie przyprawy, olej, wanilię i syrop. Na wierzchu wyłożyć owoce i orzechy. Smakuje najlepiej ciepła kasza temperatury pokojowej.

Kaszka manna na rosole z kurczaka

Kaszka manna

Słodka kaszka manna mogła ci się znudzić jeszcze w dzieciństwie. Ale można zrobić z niej obfite i pożywne śniadanie.

Składniki:

  • kasza manna – 2 łyżki z czubkiem;
  • bulion drobiowy – 1,5 szklanki;
  • gotowana pierś z kurczaka – 10-20dag;
  • masło – 3 dag;
  • kurkuma na czubku noża;
  • szczypta soli;
  • zioła do smaku.

Przygotowanie

  1. Rosół nalać do garnka. Gotowaną pierś z kurczaka drobno pokroić i wrzucić do bulionu. Dodać kurkumę i doprowadzić bulion do wrzenia.
  2. Mieszając, powoli wsypać kaszę manną i gotować 2 minuty, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Gotować jeszcze 5-7 minut na małym ogniu.
  3. Dodać zioła i masło — i można jeść.

Pudding ryżowy z kokosem

Pudding ryżowy

Ten tradycyjny brytyjski przysmak nadaje się do spokojnego śniadania w weekend, kiedy na kulinarne eksperymenty jest trochę więcej czasu. Lub można przygotować wieczorem i podać na śniadanie na zimno.

Składniki:

  • ryż – 3/4 szklanki;
  • mleko kokosowe – 1 puszka (400 ml);
  • mleko krowie – 2,5 szklanki;
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka;
  • cukier – 3-4 łyżki;
  • rodzynki – 1 szklanka;
  • wiórki kokosowe – 1 szklanka;
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Ryż zalać 2 szklankami wody i gotować w odkrytym garnku na średnim, a potem małym ogniu, często mieszając, aż do pełnej gotowości ryżu — około 15-20 minut.
  2. Dodać oba rodzaje mleka i nadal gotować, często mieszając, jeszcze 25-30 minut, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
  3. Dodać sól, cukier, esencję waniliową i suszone owoce i gotować jeszcze 5 minut.
  4. Przykryć pokrywką i schłodzić do umiarkowanie gorącego stanu, jeśli planujemy jeść jako kaszę, lub całkowicie, w lodówce, jeśli planujemy jeść jako deser.
  5. Wiórki kokosowe podsuszyć około 1-2 minut na suchej patelni na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru, stale mieszając. Posypać kaszę przed podaniem na wierzchu wiórkami kokosowymi lub wmieszać w kaszę — jak się bardziej podoba.
  6. Świeże owoce najlepiej drobno pokroić i udekorować kaszę przed podaniem.

Kasza kukurydziana z czosnkiem

Kasza kukurydziana

Jeśli słodkich kasz masz już dość, można dodać nieoczekiwany składnik i uzyskać niezwykły smak.

Składniki:

  • masło – 2 łyżki;
  • cebula – ½ szt.;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • mleko – 1 szklanka;
  • bulion drobiowy (można zastąpić wodą) – 1 szklanka;
  • mąka kukurydziana – 0,5 szklanki;
  • dowolny ser (najlepiej dwa rodzaje) – 15 dag;
  • szczypta czarnego pieprzu;
  • sól do smaku.

Przygotowanie

  1. Wlać do garnka olej, dodać cebulę i czosnek i gotować, aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Jeśli trzeba, dodać odrobinę wody.
  2. Następnie dodać wodę, mleko, kaszę kukurydzianą i sól. Przykryć pokrywką i gotować przez 20 minut, regularnie mieszając, aż kasza kukurydziana wchłonie płyn.
  3. Do gotowej kaszy dodać ser i pieprz i wymieszać: ser powinien się stopić.

Kasza gryczana z owocami

Kasza gryczana

Taki przepis na kasze może wydawać się niezwykły, ale na pewno warto spróbować.

Składniki:

  • kasza gryczana – 1 szklanka;
  • mleko kokosowe (można zastąpić sojowym, ryżowym lub migdałowym) – 3 kubka;
  • woda – 1 szklanka;
  • ekstrakt waniliowy – 2 łyżeczki;
  • cynamon – 1/4 łyżeczki;
  • orzechy włoskie – 1/2 szklanki;
  • dowolne owoce konserwowane lub świeże owoce – 1,5 szklanki;
  • niesłodki kokos – 1/2 szklanki;
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Wymieszać w misce kaszę gryczaną, mleko kokosowe, wodę, ekstrakt waniliowy, cynamon i sól. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny (im dłużej, tym lepiej).
  2. Wyłożyć wszystko do garnka i gotować na średnim ogniu, stale mieszając, 7-10 minut.
  3. Rozłożyć gotową kaszę po talerzach, udekorować orzechami i jagodami. Gotowe!

Kasza z bulgura z czekoladą i wiśniami

Kasza z bulgura

Istnieje wiele "nietypowych" kasz: tak się złożyło, że u nas nie są popularne, ale nie stają się od tego mniej smaczne. Jedna z nich — bulgur, kasza z wysuszonych i rozdrobnionych ziaren pszenicy. Jego, jak i wszystkie kasze, można jeść z owocami lub z dowolnym chudym mięsem.

Składniki:

  • bulgur – 1 szklanka;
  • masło – 2 dag;
  • woda – 2 szklanki;
  • wiśnie świeże lub w puszkach – 12 dag;
  • kakao w proszku – 1 łyżka;
  • mielony cynamon – 1 łyżeczka;
  • cukier;
  • orzechy;
  • wiórki kokosowe.

Przygotowanie

  1. Bulgur przemyć wodą i dać lekko wyschnąć.
  2. Krótko obsmażyć go 5-10 minut na maśle.
  3. Nalać do garnka wodę, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i wysypać bulgur do garnka. Dodać cukier (można i bez niego, jeśli nie lubisz zbyt słodkiego). Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Za kilka minut do miękkości dodać kakao w proszku i wiśnie.
  5. Przy podawaniu do stołu można udekorować orzechami lub posypać wiórkami kokosowymi.

Drugi wariant:

Wieczorem zalać bulgur wrzącą wodą, dodać cukier, wiśni, kakao w proszku, cynamon i orzechy, dobrze wymieszać, przykryć pokrywką, dać trochę ostygnąć w temperaturze pokojowej i umieścić na noc w lodówce. Rano można jeść na zimno lub podgrzać w kuchence mikrofalowej.

źródło:Kak_pravilno
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty