7 niezwykłych przepisów kasz do dobrego śniadania
Zebraliśmy kilka przepisów na pyszny poranek i energiczny dzień.
Szybkie ciasto z kaszy pszennej
Dla miłośników ciekawego pieczywa.
Składniki:
- kasza pszenna – 15 dag;
- mleko – 1,5 szklanki;
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka;
- banan – 1 szt.;
- Jajko – 1 szt.;
- kwaśna śmietana – 5 łyżek;
- sok z cytryny;
- syrop lub dżem do smaku;
- orzechy laskowe lub inne orzechy.
Przygotowanie:
- Do garnka zalać mleko, dodać ekstrakt waniliowy i doprowadzić do wrzenia.
- Zdjąć garnek z ognia i wsypać kaszę pszenną. Zmniejszyć ogień do średniego, ponownie postawić garnek na kuchenkę i gotować do miękkości kaszy, od czasu do czasu mieszając. Uważać, aby mleko nie wykipiało i kasza się nie przypaliła. Gdy kasza się ugotuje, zdjąć z ognia i dać jej ostygnąć.
- Gdy kasza się ugotuje, pokroić banan na małe kawałki i spryskać sokiem z cytryny.
- Białko oddzielić od żółtka. Białka ubić mikserem na lekką pianę.
- W schłodzona kaszę dodać żółtko, tłustą śmietanę i banan. Następnie delikatnie dodać bite białko i wymieszać.
- Formę do pieczenia posmarować olejem, wyłożyć masę, przykryć folią aluminiową i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut.
- Przed podaniem można polać ciasto dżemem lub syropem i udekorować orzechami.
Owsianka z przyprawami
Przyprawy i owoce – to wszystko czego potrzebujesz, aby nadać zwykłej kaszy egzotycznego smaku.
Składniki:
- płatki owsiane – 2/3 szklanki;
- woda – 2 szklanki;
- cynamon – 0,5 łyżeczki;
- gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki;
- kardamon – 1/8 łyżeczki;
- imbir – 1/8 łyżeczki;
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka;
- szczypta soli;
- masło – 2 łyżki;
- dowolny syrop lub dżem – 1-2 łyżki;
- banany lub inne owoce i orzechy.
Przygotowanie
- Zagotować w garnku osoloną wodę. Wsypać do wody płatki owsiane, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do miękkości —5-10 minut.
- Zdjąć z ognia i zmieszać wszystkie przyprawy, olej, wanilię i syrop. Na wierzchu wyłożyć owoce i orzechy. Smakuje najlepiej ciepła kasza temperatury pokojowej.
Kaszka manna na rosole z kurczaka
Słodka kaszka manna mogła ci się znudzić jeszcze w dzieciństwie. Ale można zrobić z niej obfite i pożywne śniadanie.
Składniki:
- kasza manna – 2 łyżki z czubkiem;
- bulion drobiowy – 1,5 szklanki;
- gotowana pierś z kurczaka – 10-20dag;
- masło – 3 dag;
- kurkuma na czubku noża;
- szczypta soli;
- zioła do smaku.
Przygotowanie
- Rosół nalać do garnka. Gotowaną pierś z kurczaka drobno pokroić i wrzucić do bulionu. Dodać kurkumę i doprowadzić bulion do wrzenia.
- Mieszając, powoli wsypać kaszę manną i gotować 2 minuty, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Gotować jeszcze 5-7 minut na małym ogniu.
- Dodać zioła i masło — i można jeść.
Pudding ryżowy z kokosem
Ten tradycyjny brytyjski przysmak nadaje się do spokojnego śniadania w weekend, kiedy na kulinarne eksperymenty jest trochę więcej czasu. Lub można przygotować wieczorem i podać na śniadanie na zimno.
Składniki:
- ryż – 3/4 szklanki;
- mleko kokosowe – 1 puszka (400 ml);
- mleko krowie – 2,5 szklanki;
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka;
- cukier – 3-4 łyżki;
- rodzynki – 1 szklanka;
- wiórki kokosowe – 1 szklanka;
- szczypta soli.
Przygotowanie
- Ryż zalać 2 szklankami wody i gotować w odkrytym garnku na średnim, a potem małym ogniu, często mieszając, aż do pełnej gotowości ryżu — około 15-20 minut.
- Dodać oba rodzaje mleka i nadal gotować, często mieszając, jeszcze 25-30 minut, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
- Dodać sól, cukier, esencję waniliową i suszone owoce i gotować jeszcze 5 minut.
- Przykryć pokrywką i schłodzić do umiarkowanie gorącego stanu, jeśli planujemy jeść jako kaszę, lub całkowicie, w lodówce, jeśli planujemy jeść jako deser.
- Wiórki kokosowe podsuszyć około 1-2 minut na suchej patelni na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru, stale mieszając. Posypać kaszę przed podaniem na wierzchu wiórkami kokosowymi lub wmieszać w kaszę — jak się bardziej podoba.
- Świeże owoce najlepiej drobno pokroić i udekorować kaszę przed podaniem.
Kasza kukurydziana z czosnkiem
Jeśli słodkich kasz masz już dość, można dodać nieoczekiwany składnik i uzyskać niezwykły smak.
Składniki:
- masło – 2 łyżki;
- cebula – ½ szt.;
- czosnek – 1 ząbek;
- mleko – 1 szklanka;
- bulion drobiowy (można zastąpić wodą) – 1 szklanka;
- mąka kukurydziana – 0,5 szklanki;
- dowolny ser (najlepiej dwa rodzaje) – 15 dag;
- szczypta czarnego pieprzu;
- sól do smaku.
Przygotowanie
- Wlać do garnka olej, dodać cebulę i czosnek i gotować, aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Jeśli trzeba, dodać odrobinę wody.
- Następnie dodać wodę, mleko, kaszę kukurydzianą i sól. Przykryć pokrywką i gotować przez 20 minut, regularnie mieszając, aż kasza kukurydziana wchłonie płyn.
- Do gotowej kaszy dodać ser i pieprz i wymieszać: ser powinien się stopić.
Kasza gryczana z owocami
Taki przepis na kasze może wydawać się niezwykły, ale na pewno warto spróbować.
Składniki:
- kasza gryczana – 1 szklanka;
- mleko kokosowe (można zastąpić sojowym, ryżowym lub migdałowym) – 3 kubka;
- woda – 1 szklanka;
- ekstrakt waniliowy – 2 łyżeczki;
- cynamon – 1/4 łyżeczki;
- orzechy włoskie – 1/2 szklanki;
- dowolne owoce konserwowane lub świeże owoce – 1,5 szklanki;
- niesłodki kokos – 1/2 szklanki;
- szczypta soli.
Przygotowanie
- Wymieszać w misce kaszę gryczaną, mleko kokosowe, wodę, ekstrakt waniliowy, cynamon i sól. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny (im dłużej, tym lepiej).
- Wyłożyć wszystko do garnka i gotować na średnim ogniu, stale mieszając, 7-10 minut.
- Rozłożyć gotową kaszę po talerzach, udekorować orzechami i jagodami. Gotowe!
Kasza z bulgura z czekoladą i wiśniami
Istnieje wiele "nietypowych" kasz: tak się złożyło, że u nas nie są popularne, ale nie stają się od tego mniej smaczne. Jedna z nich — bulgur, kasza z wysuszonych i rozdrobnionych ziaren pszenicy. Jego, jak i wszystkie kasze, można jeść z owocami lub z dowolnym chudym mięsem.
Składniki:
- bulgur – 1 szklanka;
- masło – 2 dag;
- woda – 2 szklanki;
- wiśnie świeże lub w puszkach – 12 dag;
- kakao w proszku – 1 łyżka;
- mielony cynamon – 1 łyżeczka;
- cukier;
- orzechy;
- wiórki kokosowe.
Przygotowanie
- Bulgur przemyć wodą i dać lekko wyschnąć.
- Krótko obsmażyć go 5-10 minut na maśle.
- Nalać do garnka wodę, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i wysypać bulgur do garnka. Dodać cukier (można i bez niego, jeśli nie lubisz zbyt słodkiego). Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- Za kilka minut do miękkości dodać kakao w proszku i wiśnie.
- Przy podawaniu do stołu można udekorować orzechami lub posypać wiórkami kokosowymi.
Drugi wariant:
Wieczorem zalać bulgur wrzącą wodą, dodać cukier, wiśni, kakao w proszku, cynamon i orzechy, dobrze wymieszać, przykryć pokrywką, dać trochę ostygnąć w temperaturze pokojowej i umieścić na noc w lodówce. Rano można jeść na zimno lub podgrzać w kuchence mikrofalowej.