7 oryginalnych przepisów na piknik
Przepisy do stołu na przyrodzie powinni być takie, żeby potrawy przygotowane według nich wychodziły obfite i można było je jeść rękami.
Nasza redakcja i strona internetowa " jemy w domu" proponujemy spróbować przygotować cokolwiek smacznego z tych 7 prostych potraw.
Domowa shawarma
- Kroimy 300g kurczaka na kawałeczki, mieszamy z połową rozdrobnionej cebuli i obsmażamy w oleju do złocisto-brązowego koloru. Na życzenie smażoną cebulę można usunąć.
- Siekamy 100g kapusty, po 1 papryce, pomidorku, świeżemu czy słonemu ogórkowi, a także pęczku kolendry.
- Smarujemy pite majonezem z czosnkiem i niewielką ilością adżiki, również możecie wykorzystać dowolny sos na wasz smak.
- Najpierw wykładamy kurczaka, potem warzywa, zaginamy wewnętrzną krawędź pity i zwijamy szczelne rolki.
Gorące kanapki
- Ulubiony chleb kroimy, smarujemy przyszłe kanapki masłem.
- Dajemy im pewny czas aby przesiąknąć, potem kładziemy do patelni z nadzieniem z masła na dół i smażymy do złocistego koloru z obu stron.
- W końcu można posypać kanapki tartym serem, zielonym groszkiem, świeżymi warzywami, zamknąć patelnię przykrywką i wytrwać je na małym ogniu przez kilka minut.
Ołady
- Bierzemy mieszankę z ziół (szpinaku, pokrzywy, sałaty, pietruszki, itp.) wagą 300–400g, wydalamy szorstkie badyle, opuszczamy liście do wrzątku na 30 sekund i drobno kroimy.
- Dodajemy do nich 5–6 łodygi szczypiorku.
- Kilka jajek zbijamy z 2 szklankami mleka, stopniowo wsypujemy 1,5 szklanki przesianej mąki z 1 łyżeczką spulchniacza i rzetelnie mieszamy.
- Tę masę łączymy z ziołami i cebulą – musi wyjść ciasto o konsystencji śmietany.
- Solimy go do smaku, formujemy ołady i smażymy do złotego koloru.
Rolki z cukinii
- Młodą cukinię oczyszczamy i kroimy wzdłuż cienkimi długimi paskami. Bardzo prosto zrobić to za pomocą krajalnicy.
- Kilka pomidorów kroimy wpół, wydalamy miąższ z nasieniem, pozostałą szorstką część kroimy kawałkami.
- Dużą paprykę również oczyszczamy od nasienia i kroimy kawałkami.
- Paski cukinii smarujemy śmietankowym serem, posypujemy posiekanymi oliwkami bez pestek, a do centrum zawieramy kawałeczki pomidorów i papryki. Potem akuratnie zawracamy plasterki formując rolki.
Chipsy z bakłażanów
- Najpierw przygotujemy marynatę: mieszamy po 3 łyżki oliwy z oliwek i octu balsamicznego, 1 łyżeczkę cukru i szczyptę soli.
- Duży bakłażan kroimy jednakowymi cieniutkimi kawałkami. Oni powinni być duże, blisko 6–8 cm, ponieważ w trakcie zapiekania znacznie zmaleją w rozmiarze.
- Zalewamy kawałki bakłażana marynatą w misce, przykrywamy folią spożywczą i stawimy do lodówki na noc.
- Rano wykładamy je na blachę z folią aluminiową, polewamy marynatą i odprawiamy do rozgrzanego do 150°C piekarnika na 40–50 minut.
Owsiane pałeczki
- Mieszamy w misce po 1/2 szklanki mielonych owsianych płatków i przesianej mąki, po 1/2 łyżeczki suszonego koperku, pietruszki i kurkumy, a także szczyptę soli.
- Do otrzymanej masy nacieramy 70g rozmiękczonego masła i 50g sera.
- Tutaj wylewamy 80 ml mleka i ugniatamy ciasto.
- Rozdzielamy go na kilka jednakowych kulek i wałkujemy z nich długie wałeczki.
- Wykładamy na posmarowaną masłem blachę i zapiekamy przy temperaturze 180°C w ciągu 25–30 minut.
Domowe ciastka
- Ubijamy 180g masła i 1/2 szklanki cukru do konsystencji kremu.
- Dodajemy tartą skórkę cytryny, sok z niej i szczyptę wanilii.
- Ubijamy mieszankę, wprowadzamy 340g przesianej mąki i ugniatamy ciasto.
- Wsypujemy po 1/4 szklanki posiekanych pestek dyni, orzechów, suszonej wiśni i żurawiny, rodzynek i drobno pokrojonej suszonej moreli.
- Znów ugniatamy ciasto, rozdzielamy go na dwie części i wałkujemy kiełbaski o średnicy 4cm i długością 20cm
- Obracamy je folią spożywczą i kładziemy do lodówki na parę godzin.
- Potem kroimy kiełbaski krążkami grubością 5–7 mm. Wypiekamy ciastka 10–12 minut przy temperaturze 180°C.
źródło:EdimDoma