7 oryginalnych przepisów na piknik

Przepisy do stołu na przyrodzie powinni być takie, żeby potrawy przygotowane według nich wychodziły obfite i można było je jeść rękami.

Nasza redakcja i strona internetowa " jemy w domu" proponujemy spróbować przygotować cokolwiek smacznego z tych 7 prostych potraw.

Domowa shawarma

7 oryginalnych przepisów na piknik 1
  1. Kroimy 300g kurczaka na kawałeczki, mieszamy z połową rozdrobnionej cebuli i obsmażamy w oleju do złocisto-brązowego koloru. Na życzenie smażoną cebulę można usunąć.
  2. Siekamy 100g kapusty, po 1 papryce, pomidorku, świeżemu czy słonemu ogórkowi, a także pęczku kolendry.
  3. Smarujemy pite majonezem z czosnkiem i niewielką ilością adżiki, również możecie wykorzystać dowolny sos na wasz smak.
  4. Najpierw wykładamy kurczaka, potem warzywa, zaginamy wewnętrzną krawędź pity i zwijamy szczelne rolki.

Gorące kanapki

7 oryginalnych przepisów na piknik 2
  1. Ulubiony chleb kroimy, smarujemy przyszłe kanapki masłem.
  2. Dajemy im pewny czas aby przesiąknąć, potem kładziemy do patelni z nadzieniem z masła na dół i smażymy do złocistego koloru z obu stron.
  3. W końcu można posypać kanapki tartym serem, zielonym groszkiem, świeżymi warzywami, zamknąć patelnię przykrywką i wytrwać je na małym ogniu przez kilka minut.

Ołady

7 oryginalnych przepisów na piknik 3
  1. Bierzemy mieszankę z ziół (szpinaku, pokrzywy, sałaty, pietruszki, itp.) wagą 300–400g, wydalamy szorstkie badyle, opuszczamy liście do wrzątku na 30 sekund i drobno kroimy.
  2. Dodajemy do nich 5–6 łodygi szczypiorku.
  3. Kilka jajek zbijamy z 2 szklankami mleka, stopniowo wsypujemy 1,5 szklanki przesianej mąki z 1 łyżeczką spulchniacza i rzetelnie mieszamy.
  4. Tę masę łączymy z ziołami i cebulą – musi wyjść ciasto o konsystencji śmietany.
  5. Solimy go do smaku, formujemy ołady i smażymy do złotego koloru.

Rolki z cukinii

7 oryginalnych przepisów na piknik 4
  1. Młodą cukinię oczyszczamy i kroimy wzdłuż cienkimi długimi paskami. Bardzo prosto zrobić to za pomocą krajalnicy.
  2. Kilka pomidorów kroimy wpół, wydalamy miąższ z nasieniem, pozostałą szorstką część kroimy kawałkami.
  3. Dużą paprykę również oczyszczamy od nasienia i kroimy kawałkami.
  4. Paski cukinii smarujemy śmietankowym serem, posypujemy posiekanymi oliwkami bez pestek, a do centrum zawieramy kawałeczki pomidorów i papryki. Potem akuratnie zawracamy plasterki formując rolki.

Chipsy z bakłażanów

7 oryginalnych przepisów na piknik 5
  1. Najpierw przygotujemy marynatę: mieszamy po 3 łyżki oliwy z oliwek i octu balsamicznego, 1 łyżeczkę cukru i szczyptę soli.
  2. Duży bakłażan kroimy jednakowymi cieniutkimi kawałkami. Oni powinni być duże, blisko 6–8 cm, ponieważ w trakcie zapiekania znacznie zmaleją w rozmiarze.
  3. Zalewamy kawałki bakłażana marynatą w misce, przykrywamy folią spożywczą i stawimy do lodówki na noc.
  4. Rano wykładamy je na blachę z folią aluminiową, polewamy marynatą i odprawiamy do rozgrzanego do 150°C piekarnika na 40–50 minut.

Owsiane pałeczki

7 oryginalnych przepisów na piknik 6
  1. Mieszamy w misce po 1/2 szklanki mielonych owsianych płatków i przesianej mąki, po 1/2 łyżeczki suszonego koperku, pietruszki i kurkumy, a także szczyptę soli.
  2. Do otrzymanej masy nacieramy 70g rozmiękczonego masła i 50g sera.
  3. Tutaj wylewamy 80 ml mleka i ugniatamy ciasto.
  4. Rozdzielamy go na kilka jednakowych kulek i wałkujemy z nich długie wałeczki.
  5. Wykładamy na posmarowaną masłem blachę i zapiekamy przy temperaturze 180°C w ciągu 25–30 minut.

Domowe ciastka

7 oryginalnych przepisów na piknik 7
  1. Ubijamy 180g masła i 1/2 szklanki cukru do konsystencji kremu.
  2. Dodajemy tartą skórkę cytryny, sok z niej i szczyptę wanilii.
  3. Ubijamy mieszankę, wprowadzamy 340g przesianej mąki i ugniatamy ciasto.
  4. Wsypujemy po 1/4 szklanki posiekanych pestek dyni, orzechów, suszonej wiśni i żurawiny, rodzynek i drobno pokrojonej suszonej moreli.
  5. Znów ugniatamy ciasto, rozdzielamy go na dwie części i wałkujemy kiełbaski o średnicy 4cm i długością 20cm
  6. Obracamy je folią spożywczą i kładziemy do lodówki na parę godzin.
  7. Potem kroimy kiełbaski krążkami grubością 5–7 mm. Wypiekamy ciastka 10–12 minut przy temperaturze 180°C.
źródło:EdimDoma
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty