7 oszałamiających sałatek, które można wziąć ze sobą

W zamian tego, żeby w pracy na obiad przegryzać fastfoody, lepiej przygotować pożyteczną sałatkę i wziąć ją ze sobą.

Specjalnie dla tych, kto śledzi za swoim zdrowiem, zebraliśmy kilka niezwykłych przepisów smacznych sałatek w bańce. Spodziewamy się, że one przypadną do smaku.

Z pomidorami i awokado

7 sałatek 1

Składniki:

Dla sosu:

  • 2 łyżki soku limy;
  • 1 łyżka drobno pokrojonej kindzy;
  • ostry sos (za pragnieniem);
  • 3 łyżki oliwy;
  • sól według smaku.

Dla sałaty:

  • 3 łyżki pokrojonej czerwonej cebuli;
  • 1 łyżka drobno pokrojonego pieprzu;
  • 1 pomidor pokrojony kostkami;
  • 3 szklanki mieszanki natki;
  • 1 łyżka pokrojonej kindzy;
  • 1 awokado;
  • sok połowy limy.

Przygotowanie

  1. Zmieszajcie sok limy, kindzę, ostry sos i szczyptę soli w malutkiej misce.
  2. Sos wylejcie do bańki. Dodajcie cebulę, pieprz i pomidor. Z góry wyłożycie mieszankę z natki, a potem kindzę. Rozkroimy awokado i wydalimy kostkę. Za pomocą łyżki oddzielicie miąższ od skórki. Pokrójcie awokado kostkami i wyłożycie nad natką. Dodajcie sok limy. Szczelnie zamknijcie przykrywką.

Z szynką i szpinakiem

7 sałatek 2

Składniki (rozliczenie na 5 baniek):

  • 10 łyżek sosu;
  • 600 g pomidorów cherry;
  • 4 ogórki;
  • 1/2 cebuli;
  • 200 g twardego sera;
  • 250 g szynki;
  • rukola.

Przygotowanie

Do baniek wyłożycie konsekwentnie sos, pomidory, ogórki, cebulę, ser, szynkę i rukolę. Szczelnie zamknijcie przykrywką.

Z ryżowymi łazankami i brokułem

7 sałatek 3

Składniki (4 bańka):

Dla sosu:

  • 3 łyżki oliwy;
  • 1 łyżka winnego octu;
  • 1 łyżka arachidowego oleju;
  • 1 łyżka sosu chilli;
  • 2 łyżki sojowego sosu;
  • 1/4 łyżki mielonego imbiru;
  • 1 ząbek czosnku (drobno pokroić);
  • 2 łyżki miodu;
  • sok 1 limy.

Dla sałaty:

  • 2 marchewki;
  • szczypior;
  • 1 żółty pieprz;
  • 8 pomidorów;
  • 1 szklanka brokuła;
  • 1 1/2 szklanka ugotowanych ryżowych łazanek;
  • 200 g szynki (ugotowanej wołowiny, ryby, czy kury);
  • 1 łyżka sezamu.

Przygotowanie

Wszystkie ingredienty dla sosu mieszamy. Marchew natrzeć na tarce. Kroimy szczypior, pieprz i pomidory.

W bańki nalejcie sos, potem wyłożycie brokuły, łazanki, szynkę, szczypior, marchew, żółty pieprz, pomidory, sezam. Szczelnie zamknijcie przykrywką.

Z granatem i serem feta

7 sałatek 4

Składniki (5 baniek):

  • 2/3 szklanki majonezu;
  • 1/4 szklanka balsamowego octu;
  • 2 główki brokuła;
  • nasienie granatu;
  • 1/2 główki czerwonej cebuli;
  • 400 g ugotowanej kury;
  • 1 szklanka sera feta (dowolnego koziego sera).

Przygotowanie

W dużym rondlu zagotujecie wodę, dosolicie i ugotujecie w niej brokuł. Wodę zlewajcie, dajcie ochłonąć.

Zmieszajcie majonez i balsamowy ocet. W bańki wyłożycie konsekwentnie sos, brokuł, czerwoną cebulę, kurę, granat, pokrojony kostkami ser feta.

Z ziemniakiem, kurą i ananasem

7 sałatek 5

Składniki(4 bańki):

  • 3 duże ugotowane ziemniaki, pokrojone kostkami;
  • 1 duża ugotowana marchew, pokrojona kostkami;
  • 1 ugotowana (czy obsmażona) kurza gomółka;
  • 1/2 szklanka selera (dowolnej drugiej natki według smaku);
  • 200 g ananasa pokrojonego kostkami;
  • 4 łyżki majonezu;
  • sól i pieprz według smaku.

Przygotowanie

Kurzą gomółkę kroimy kawałeczkami. W bańki wyłożymy konsekwentnie sos, ziemniak, marchew, kurę, ananas, natkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Szczelnie zamknąć przykrywką.

Letnia sałata z arbuzem, serem feta i rukolą

7 sałatek 6

Składniki (4 bańki):

Dla sosu:

  • 1/4 szklanka winnego octu;
  • 1/4 szklanka oliwy;
  • 1 łyżka gorczycy;
  • 4 łyżki cukru.

Dla sałaty:

  • 500 g arbuza bez kostek, pokrojonego kostkami;
  • 200 g sera feta, pokrojonego kostkami;
  • 4 łyżki rozdrobnionego migdału;
  • 4 łyżki mięty;
  • 150 g rukoli.

Przygotowanie

Zmieszać wszystkie ingredienty dla sosu. W bańki wyłożyć konsekwentnie sos, arbuz, ser feta, migdał, miętę i rukolę. Szczelnie zamknąć przykrywką.

Z kabaczkiem i zielonym groszkiem

7 sałatek 7

Składniki:

  • 1/2 awokado;
  • 2 łyżki kokosowego mleka;
  • sok 1/2 limy;
  • 1/3 szklanka ugotowanej lebiody;
  • kindza;
  • 1,5 łyżki kokosowej wiórki;
  • 3 badyle szparaga, pokrojonego na kawałeczki;
  • 1/4 szklanka konserwowanego zielonego groszku;
  • 1 średni kabaczek, pokrojony pod postacią łazanek;
  • 1 cebula pokrojona kostkami;
  • 100 g sera feta pokrojonego kostkami.

Przygotowanie

W kombajnie zmieszać awokado, kokosowe mleko i sok limy. W misce zmieszać lebiodę, kindzę, kokosową wiórkę. Ugotować szparagi w ciągu 3-4 minut we wrzącej, solonej wodzie. W bańkę wyłożyć konsekwentnie sos, kabaczek, lebiodę, cebulę, szparagi i groszek. Z góry wyłożyć ser feta. Szczelnie zamknąć przykrywką.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty