7 powodów, dla których warto jeść chrzan
Pochodzi z pogranicza Rosji i Ukrainy, gdzie rósł kiedyś na stepach naturalnie jako bylina, skąd został przywieziony do Europy i pozostałych zakątków świata. Już w źródłach Starożytnych Egipcjan i Rzymian pojawiają się wzmianki na temat chrzanu.
Dziś chrzan niezmiennie gości na polskich stołach, zwłaszcza w czasie Wielkanocy. Jest nieodłącznym dodatkiem, dodawanym do przetworów w postaci korzenia oraz potraw w postaci mielonej. Ten niezwykle aromatyczny korzeń ma tyle właściwości zdrowotnych, że warto po niego sięgać nie tylko od święta i włączyć go do codziennej diety.
1. Wartości odżywcze
Chrzan posiada nie tylko dość intensywny smak oraz aromat, ale również mnóstwo różnych właściwości prozdrowotnych. Zawiera witaminę A, K, E, B, minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas, sód, mangan, chlor, siarka. Jest także bogatym źródłem tłuszczy nienasyconych, które wspomagają pracę naszego organizmu.
2. Pobudza trawienie
Chrzan pobudza produkcję soku żołądkowego, dzięki czemu wspomaga trawienie i podkręca metabolizm. Pomaga pozbyć się wzdęć brzucha, zgagi, zaparć. Chrzan najlepiej dodawać do tłustych potraw z mięsa.
3. Naturalny afrodyzjak
Chrzan, dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym, jest naturalnym afrodyzjakiem. Nie tylko zwiększa libido, ale także dodaje energii i poprawia aktywność. Aby cieszyć się z pozytywnych rezultatów, chrzan należy włączyć do swojej codziennej diety.
4. Profilaktyka nowotworów
W korzeniu chrzanu zawarty jest glikozyd siarkowy synigryna, która chroni przed nowotworami. Jak wynika z badań, codzienne spożywanie chrzanu o 40% zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka.
5. Chrzan na przeziębienie
Mały chrzan, starty na tarce oraz zalany gorącą wodą jest efektywnym lekiem na przeziębienie i grypę. Napar z chrzanu nie tylko ma działanie antybiotyczne, ale także wykrztuśne. Skutecznie łagodzi ból gardła.
6. Chrzan na bóle w mięśniach oraz reumatyzm
Chrzan jest także znany ze swego działania przeciwbólowego, dzięki czemu jest często stosowany przy bólach w mięśniach oraz reumatyzmie. Można stosować nie tylko napar z chrzanu, ale także okłady, które efektywnie łagodzą tego typu ból. Zetrzyj chrzan na tarce, zrób z mieszanki placek i przyłóż na bolące miejsca.
7. Chrzan w kuchni
Chrzan jest powszechnie stosowany nie tylko w celach leczniczych, ale także w kuchni jako wyśmienity dodatek do potraw oraz przetworów. Warto także pamiętać o tym, że chrzan w kuchni można wykorzystywać jako środek konserwujący, który zapobiega psuciu się pokarmu.
Przeciwwskazania
Jeśli chcesz włączyć chrzan do swojej diety, to musisz koniecznie się zapoznać z listą przeciwwskazań do jego stosowania. Pamiętaj o tym, że nie można dodawać zbyt dużej ilości chrzanu do potraw, gdyż ma bardzo ostry smak, który może podrażniać żołądek.
Jeśli cierpisz z powodu wrzodów żołądka oraz innych chorób układu pokarmowego, to nie warto włączać chrzanu do swojej diety.