7 powodów, dla których warto jeść chrzan

Chrzan jest zarówno jednym z najtańszych warzyw, który jest popularną przyprawą, dodawaną do różnych potraw, jak i zdrowym dodatkiem.

Pochodzi z pogranicza Rosji i Ukrainy, gdzie rósł kiedyś na stepach naturalnie jako bylina, skąd został przywieziony do Europy i pozostałych zakątków świata. Już w źródłach Starożytnych Egipcjan i Rzymian pojawiają się wzmianki na temat chrzanu.

Dziś chrzan niezmiennie gości na polskich stołach, zwłaszcza w czasie Wielkanocy. Jest nieodłącznym dodatkiem, dodawanym do przetworów w postaci korzenia oraz potraw w postaci mielonej. Ten niezwykle aromatyczny korzeń ma tyle właściwości zdrowotnych, że warto po niego sięgać nie tylko od święta i włączyć go do codziennej diety.

1. Wartości odżywcze

chrzan

Chrzan posiada nie tylko dość intensywny smak oraz aromat, ale również mnóstwo różnych właściwości prozdrowotnych. Zawiera witaminę A, K, E, B, minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas, sód, mangan, chlor, siarka. Jest także bogatym źródłem tłuszczy nienasyconych, które wspomagają pracę naszego organizmu.

2. Pobudza trawienie

stymulacja

Chrzan pobudza produkcję soku żołądkowego, dzięki czemu wspomaga trawienie i podkręca metabolizm. Pomaga pozbyć się wzdęć brzucha, zgagi, zaparć. Chrzan najlepiej dodawać do tłustych potraw z mięsa.

3. Naturalny afrodyzjak

afrodiziak

Chrzan, dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym, jest naturalnym afrodyzjakiem. Nie tylko zwiększa libido, ale także dodaje energii i poprawia aktywność. Aby cieszyć się z pozytywnych rezultatów, chrzan należy włączyć do swojej codziennej diety.

4. Profilaktyka nowotworów

leczenie

W korzeniu chrzanu zawarty jest glikozyd siarkowy synigryna, która chroni przed nowotworami. Jak wynika z badań, codzienne spożywanie chrzanu o 40% zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka.

5. Chrzan na przeziębienie

choroba

Mały chrzan, starty na tarce oraz zalany gorącą wodą jest efektywnym lekiem na przeziębienie i grypę. Napar z chrzanu nie tylko ma działanie antybiotyczne, ale także wykrztuśne. Skutecznie łagodzi ból gardła.

6. Chrzan na bóle w mięśniach oraz reumatyzm

jedzenie

Chrzan jest także znany ze swego działania przeciwbólowego, dzięki czemu jest często stosowany przy bólach w mięśniach oraz reumatyzmie. Można stosować nie tylko napar z chrzanu, ale także okłady, które efektywnie łagodzą tego typu ból. Zetrzyj chrzan na tarce, zrób z mieszanki placek i przyłóż na bolące miejsca.

7. Chrzan w kuchni

boli

Chrzan jest powszechnie stosowany nie tylko w celach leczniczych, ale także w kuchni jako wyśmienity dodatek do potraw oraz przetworów. Warto także pamiętać o tym, że chrzan w kuchni można wykorzystywać jako środek konserwujący, który zapobiega psuciu się pokarmu.

Przeciwwskazania

Jeśli chcesz włączyć chrzan do swojej diety, to musisz koniecznie się zapoznać z listą przeciwwskazań do jego stosowania. Pamiętaj o tym, że nie można dodawać zbyt dużej ilości chrzanu do potraw, gdyż ma bardzo ostry smak, który może podrażniać żołądek.

Jeśli cierpisz z powodu wrzodów żołądka oraz innych chorób układu pokarmowego, to nie warto włączać chrzanu do swojej diety.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty