7 produktów, które nie pomogą w walce z przeziębieniem
Jesienią z tygodnia na tydzień notowanych jest coraz więcej zachorowań na grypę i inne infekcje bakteryjne. Wszyscy kupują leki przeciwwirusowe lub co gorsza, na wszelki wypadek sięgają po antybiotyk. Zamiast antybiotyku i lekarstwa, polecamy proste, ludowe sposoby na przeziębienie i dietę. Niestety ludowa medycyna wypełniona jest także mitami i błędnymi przekonaniami, które wciąż utrzymujemy.
1. Potrawy smażone
Wiele osób przekonuje, że podczas przeziębienia ma ochotę na szkodliwe potrawy. Lekarze natomiast przekonują, że podczas przeziębienia najlepiej zrezygnować z potraw smażonych, ponieważ są ciężkostrawne i nie są zdrowe. Idealną, zdrowszą wersją dla potraw smażonych są potrawy pieczone.
2. Alkohol
Wiele osób uważa, że alkohol to wspaniały sposób na przeziębienie i zabicie wirusów i bakterii. Jednak lekarze przekonują, że alkohol jedynie osłabia układ immunologiczny, dlatego on nie jest w stanie zwalczyć wirusów i bakterii.
3. Pomarańcze
Większość z nas przy pierwszych objawach przeziębienia natychmiast sięga po cytrynę i pomarańcze. Okazuje się, że polecane są jedynie w profilaktyce przeziębienia i grypy. Witamina C nie jest panaceum na przeziębienie. Jeśli natomiast chodzi o infekcji gardła, to cytryna jedynie podrażnia śluzówkę gardła, więc nie należy jej spożywać. Lepiej sięgnij po kiwi i banany, które mają działanie kojące. Najlepszy lek – to kiwi gold.
4. Ziołowe nalewki
Wiele osób, chorując na grypę lub przeziębienie, pije różne nalewki ziołowe, napary, wywary. Najczęściej sięgamy po jeżówkę, ponieważ uważamy, że ona wzmacnia naszą odporność. Jednak naukowcy zaprzeczają skuteczność wyciągu z jeżówki w zapobieganiu i leczeniu jesienno-zimowych infekcji. To samo dotyczy żeń-szenia (wszechlek). Ziołowe nalewki można zastąpić naturalnym miodem, który ma działanie antybakteryjne i skutecznie zwalcza kaszel.
5. Czosnek
Nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że przyjmowanie czosnku w czasie przeziębienia skraca czas trwania choroby i zwalcza przeziębienie. Można go jedynie jeść w profilaktyce przeziębienia. Lepiej sięgnij po produkty spożywcze bogate w kwercetynę. Są to brokuły, czerwona cebula, jabłka, zielona herbata i żurawina.
6. Czerwone mięso
Podczas przeziębienia i grypy powinniśmy unikać czerwonego mięsa, ponieważ jest to żywność ciężkostrawna. Badania wykazały, że spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zapalenia i osłabia układ odpornościowy. Podczas przeziębienia i grypy najlepiej spożywać gotowanego kurczaka, pić rosół, który łagodzi bóle gardła.
7. Przyprawy
Przyprawy mają szereg korzystnych właściwości, ale nie zawsze są skuteczne w zwalczaniu przeziębienia. W przypadku infekcji gardła należy unikać gałki muszkatołowej, curry, pieprzu i innych przypraw, które mogą podrażniać śluzówkę gardła. Najlepsze rozwiązanie to imbir, który ma działanie antybakteryjne. Jeśli masz silny katar, dodaj szczyptę papryki chili do dowolnej potrawy, która pomoże udrożnić nos.