7 produktów, które pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu

Aktywność umysłowa ma ogromne znaczenie w zapobieganiu rozwoju chorób neurodegeneracyjnych. Oprócz stałej stymulacji intelektualnej ważne jest zdrowe odżywianie się.

Ludzie, pracujący naukowo, zazwyczaj prowadzą siedzący tryb życia. Dlatego ich jadłospis powinien być wzbogacony o produkty, które nie powodują tycia, natomiast pozytywnie wpływają na pracę intelektualną. Więc jakie produkty żywnościowe na pewno pokocha twój mózg?

1. Owoce morza

owoce morza

Tłuste ryby (łosoś, makrela atlantycka, sardynka) i owoce morza (krewetki, ostrygi, omułki, kalmary) są bogatym źródłem białka, który sprzyja regeneracji naszego mózgu.

Owoce morza stanowią bogate źródło kwasów wielonienasyconych. Kwasy te wpływają korzystnie na pracę komórek mózgowych, przez co wspomagają kojarzenie i zapamiętywanie. Odgrywają one ważną rolę w metabolizmie cholesterolu oraz wpływają na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Wpływają również na rozszerzenie komórek krwionośnych, hamują proces agregacji płytek krwi, przez co zapobiegają pojawianiu się zakrzepów w naczyniach. Spożywanie produktów, bogatych w kwasy wielonienasycone poprawia pamięć krótkotrwałą i długotrwałą.

2. Zioła

natka

Zioła (sałata, pietruszka, szpinak i koperek) zawierają kwas nikotynowy (witamina B3) niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu. Witamina B przede wszystkim przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego, pomaga zwalczać stresy. Witamina A i luteina mają dobroczynne działanie na wzrok, co jest istotne w przypadku osób, które pracują przy komputerze. Cynk poprawia pamięć.

3. Jajka

jajka

Jaja przepiórcze i jaja kurze zawierają cholinę, która należy do grupy witamin B, które poprawiają koncentrację i pamięć. Białko i aminokwasy uczestniczą w procesach regeneracyjnych komórek. Lecytyna, która jest składnikiem niemal każdej komórki naszego organizmu, poprawia sprawność umysłową. Witamina E chroni mózg przed procesami degradacyjnymi.

4. Orzechy

orzechy

Orzechy (włoskie, laskowe, ziemne, nerkowiec) są bogatym źródłem białka, który jest najlepszym budulcem i źródłem energii, który poprawia sprawność umysłową. Kwasy wielonienasycone zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Tryptofan zwalcza objawy depresji i apatii. Witamina B skutecznie wspiera pracę mózgu i układu nerwowego.

5. Jabłka

jablka

Jabłka zawierają kwasy organiczne, pektyny i flawonoidy, które przyspieszają przemianę materii. Wpływają również na rozszerzenie komórek krwionośnych, hamują proces agregacji płytek krwi, przez co zapobiegają pojawianiu się zakrzepów w naczyniach. Witaminy i minerały skutecznie wspierają pracę mózgu. Kwercetyna zapobiega chorobie Alzheimera.

6. Gorzka czekolada

czekolada

Gorzka czekolada zwiększa przepływ krwi w mózgu, poprawia pamięć, zdolność do rozwiązywania problemów, koncentrację i czas reakcji.

7. Zielona herbata

herbata

Zielona herbata skutecznie wspiera pracę mózgu, zwiększa jego wydajność. Usprawnia funkcje poznawcze, zwłaszcza pamięć roboczą, łagodzi bóle głowy. Magnez i witamina B wspierają pracę układu nerwowego. Zielona herbata zawiera antyoksydanty, które spowalniają starzenie się komórek.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty