7 przepisów bardzo smacznych serników, które nie trzeba piec
Zgódź się, przygotowana swoimi rękami potrawa – to jest takie fajne! Nawiasem mówiąc, deser do nadchodzącego sylwestrowego stołu będziesz kupować, czy jednak zrobisz sama?
Polecamy drugi wariant: na przykład, proponujemy zrobić cheesecake. Myślisz, że jest to bardzo trudne? Mylisz się!
W redakcji zebraliśmy dla ciebie 7 przepisów tego delikatnego deseru, który potrafisz łatwo przygotować w domu.
Tradycyjny cheesecake
Będą ci potrzebne:
- 300g ciastek (na przykład herbatnikowe);
- 100–150g masła;
- 500g mascarpone, philadelphia lub niskotłuszczowego twarogu;
- 200 ml śmietanki 33–35% tłuszczu;;
- 150g cukru
- 20g żelatyny.
Przygotowanie:
- Żelatynę zalać 100 ml zimnej gotowanej wody i zostawić na 1 godzinę.
- Herbatniki rozdrobnić w blenderze, potem do nich dodać roztopione masło i wszystko to wymieszać tak, by wyszła sypka masa.
- Herbatniki z masłem wyłożyć do formy (o średnicy 24–26 cm), porządnie umieścić, postawić do lodówki na ten czas, aż gotujemy nadzienie.
- Żelatynę doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Ostudzić.
- Śmietankę ubić z cukrem.
- Dodać mascarpone, dobrze wymieszać.
- Dodać żelatynę i znów wymieszać.
- Wyłożyć otrzymaną masę na podstawę z herbatników, wyrównać i postawić do lodówki na 3–4 godziny.
Czekoladowy cheesecake
Będą ci potrzebne:
- 150g herbatników;
- 50g masła;
- 100g cukru;
- 120 ml śmietanki dla zbijania;
- 150g gorzkiej czekolady;
- 2 łyżki kakao;
- 200g serka śmietankowego.
Przygotowanie:
- Czekoladę roztopić na wodnej łaźni, ustaliwszy miskę nad rondlem z wrzącą wodą, potem ostudzić.
- Rozdrobnić herbatniki na okruchy w blenderze. Zmieszać z roztopionym masłem i 1 łyżką cukru, dobrze wymieszać.
- Otrzymaną podstawę dla cheesecake wyłożyć do formy i umieścić do lodówki.
- Ubić śmietankę, dodać wystygłą roztopioną czekoladę, potem kakao, rozcieńczony niewielką ilością gorącej wody. Wszystko akuratnie wymieszać.
- Ubić śmietankowy ser z cukrem. Połączyć z czekoladową masą, wymieszać.
- Wyłożyć na zimną podstawę w formie. Zabrać do zamrażarki na 1 godzinę.
- Przenieść do lodówki na 30 minut. Potem schłodzony cheesecake można ciąć.
Borówkowy cheesecake z orzechami
Będą ci potrzebne:
- 500g twarogu;
- 500g śmietany;
- 1 szklanka cukru;
- 200g orzechów (migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie);
- 100g borówki lub borówkowej konfitury;
- 150g masła;
- 200g żelatyny;
- 150g daktyli lub suszonej moreli.
Przygotowanie:
- Orzechy i daktyle (suszoną morelę) rozdrobnić w blenderze i zmieszać z roztopionym masłem, formując podstawę z burtami.
- Rozwieść żelatynę.
- Twaróg, cukier i śmietanę ubić do gładkiej masy. Dodać żelatynę i jeszcze raz dobrze wymieszać.
- Dodać borówkę lub borówkową konfiturę i jeszcze raz porządnie wymieszać.
- Wylać otrzymaną mieszankę na placek i umieścić do lodówki na 3–4 godziny.
- Kiedy w całości wystygnie twarogowa podstawa, ubrać cheesecake świeżymi jagodami i podać do stołu.
Bananowy cheesecake
Będą ci potrzebne:
- 350g ciastek (na przykład herbatnikowe);
- 150g masła;
- 3 banany;
- 2 łyżki soku cytrynowego;
- 450g twarogu;
- 200 ml śmietanki;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 1,5 łyżki żelatyny.
Przygotowanie:
- Rozdrobnić herbatniki w blenderze, potem zmieszać z roztopionym masłem.
- Równomiernie wyłożyć otrzymaną masę na dno formy dla cheesecake.
- Wlać do żelatyny 6–7 łyżek gorącej wody i przemieszać do pełnego rozpuszczenia.
- Dwa banany rozdrobnić w blenderze z sokiem cytrynowym. Dodać twaróg, śmietankę i cukier puder. Wszystko ubić do stanu kremu, a potem mieszając powoli wlać żelatynę.
- Otrzymaną masę wylać na placek z herbatników i odprawić do lodówki na 3–4 godziny.
- Gotowy cheesecake wyciągnąć z formy i ubrać bananami.
Cheesecake z twarogiem i mlekiem skondensowanym
Będą ci potrzebne:
- 300g twarogu;
- 300g mleka skondensowanego;
- 250g herbatników;
- 200g masła;
- 1,5 łyżki żelatyny;
- 100 ml śmietanki.
Przygotowanie:
- Zamoczyć żelatynę w tej ilości wody, która jest wskazana na pakiecie.
- Herbatniki rozdrobnić i wymieszać z roztopionym masłem.
- Otrzymane ciasto przenieść do formy dla pieczywa i zrobić burty.
- W blenderze wymieszać mleko skondensowane, twaróg i śmietankę. Dodać żelatynę i jeszcze raz dobrze wymieszać.
- Nadzienie wylać na placek z herbatników.
- Zostawić deser w lodówce na 3–4 godziny.
- W razie potrzeby można ozdobić sernik jagodami.
Malinowy cheesecake w szklaneczkach
Będą ci potrzebne:
- 9 szt herbatników (jakichkolwiek);
- 150g mrożonych malin;
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej;
- 30g cukru;
- 300g twarogu philadelphia;
- 100g śmietanki 30% zawartości tłuszczu;
- 250 ml zimnej wody.
Przygotowanie:
- Herbatniki rozdrobnić.
- Mrożone jagody z lekka nagrzać w rondlu na niewielkim ogniu.
- Sok co wydzielił się przeleć przez sito, dodać do niego połowę wody, potem – skrobię i wszystko rzetelnie wymieszać.
- W jagody dodać resztę wody, dodać cukier i znów postawić na ogień.
- Kiedy mieszanka dobrze rozgrzeje się, cienkim strumieniem wlać do niej sok ze skrobią, bez ustanku mieszając. Gotowy kisiel ostudzić.
- Twaróg ubić, dodając po trochę śmietanki, żeby wyszedł twarogowy krem.
- Na dno szklanek warstwami wyłożyć rozdrobnione herbatniki, twarogowy krem i malinowy kisiel. Powtórzyć jeszcze raz warstwę za warstwą: herbatniki, twarogowy krem i kisiel.
- Udekorować listkami mięty, jagodami i kremem.
Mandarynkowy cheesecake "Aromat Bożego Narodzenia"
Będą ci potrzebne:
- 300g herbatników;
- 150g masła;
- 500g twarogu;
- 200 ml śmietanki 33% zawartości tłuszczu;
- 150g cukru;
- 20g żelatyny;
- 4 mandarynki;
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Przygotowanie:
- Żelatynę zalać 150 ml zimnej gotowanej wody i zostawić na 1 godzinę.
- Herbatniki rozdrobnić i wymieszać z roztopionym masłem.
- Sypką masę wyłożyć na dno okrągłej formy, wyścielonej pergaminem. Ochłodzić.
- Rozgrzać żelatynę do rozpuszczenia.
- Twaróg ze śmietanką ubić z cukrem do gładkiej masy. Wlać do niej ochłodzoną żelatynę.
- Rozłożyć po formach z herbatnikami i postawić do lodówki dla zastygania.
- Cząstki mandarynki zasypać pudrem, przez 30 minut, kiedy wydzieli się sok, dusić przez 5–10 minut.
- Gotowy cheesecake polać sosem i udekorować kawałkami mandarynki.