7 przepisów bardzo smacznych serników, które nie trzeba piec

Zgódź się, przygotowana swoimi rękami potrawa – to jest takie fajne! Nawiasem mówiąc, deser do nadchodzącego sylwestrowego stołu będziesz kupować, czy jednak zrobisz sama?

Polecamy drugi wariant: na przykład, proponujemy zrobić cheesecake. Myślisz, że jest to bardzo trudne? Mylisz się!

W redakcji zebraliśmy dla ciebie 7 przepisów tego delikatnego deseru, który potrafisz łatwo przygotować w domu.

Tradycyjny cheesecake

7 przepisów serników 1

Będą ci potrzebne:

  • 300g ciastek (na przykład herbatnikowe);
  • 100–150g masła;
  • 500g mascarpone, philadelphia lub niskotłuszczowego twarogu;
  • 200 ml śmietanki 33–35% tłuszczu;;
  • 150g cukru
  • 20g żelatyny.

Przygotowanie:

  1. Żelatynę zalać 100 ml zimnej gotowanej wody i zostawić na 1 godzinę.
  2. Herbatniki rozdrobnić w blenderze, potem do nich dodać roztopione masło i wszystko to wymieszać tak, by wyszła sypka masa.
  3. Herbatniki z masłem wyłożyć do formy (o średnicy 24–26 cm), porządnie umieścić, postawić do lodówki na ten czas, aż gotujemy nadzienie.
  4. Żelatynę doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Ostudzić.
  5. Śmietankę ubić z cukrem.
  6. Dodać mascarpone, dobrze wymieszać.
  7. Dodać żelatynę i znów wymieszać.
  8. Wyłożyć otrzymaną masę na podstawę z herbatników, wyrównać i postawić do lodówki na 3–4 godziny.

Czekoladowy cheesecake

7 przepisów serników 2

Będą ci potrzebne:

  • 150g herbatników;
  • 50g masła;
  • 100g cukru;
  • 120 ml śmietanki dla zbijania;
  • 150g gorzkiej czekolady;
  • 2 łyżki kakao;
  • 200g serka śmietankowego.

Przygotowanie:

  1. Czekoladę roztopić na wodnej łaźni, ustaliwszy miskę nad rondlem z wrzącą wodą, potem ostudzić.
  2. Rozdrobnić herbatniki na okruchy w blenderze. Zmieszać z roztopionym masłem i 1 łyżką cukru, dobrze wymieszać.
  3. Otrzymaną podstawę dla cheesecake wyłożyć do formy i umieścić do lodówki.
  4. Ubić śmietankę, dodać wystygłą roztopioną czekoladę, potem kakao, rozcieńczony niewielką ilością gorącej wody. Wszystko akuratnie wymieszać.
  5. Ubić śmietankowy ser z cukrem. Połączyć z czekoladową masą, wymieszać.
  6. Wyłożyć na zimną podstawę w formie. Zabrać do zamrażarki na 1 godzinę.
  7. Przenieść do lodówki na 30 minut. Potem schłodzony cheesecake można ciąć.

Borówkowy cheesecake z orzechami

7 przepisów serników 3

Będą ci potrzebne:

  • 500g twarogu;
  • 500g śmietany;
  • 1 szklanka cukru;
  • 200g orzechów (migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie);
  • 100g borówki lub borówkowej konfitury;
  • 150g masła;
  • 200g żelatyny;
  • 150g daktyli lub suszonej moreli.

Przygotowanie:

  1. Orzechy i daktyle (suszoną morelę) rozdrobnić w blenderze i zmieszać z roztopionym masłem, formując podstawę z burtami.
  2. Rozwieść żelatynę.
  3. Twaróg, cukier i śmietanę ubić do gładkiej masy. Dodać żelatynę i jeszcze raz dobrze wymieszać.
  4. Dodać borówkę lub borówkową konfiturę i jeszcze raz porządnie wymieszać.
  5. Wylać otrzymaną mieszankę na placek i umieścić do lodówki na 3–4 godziny.
  6. Kiedy w całości wystygnie twarogowa podstawa, ubrać cheesecake świeżymi jagodami i podać do stołu.

Bananowy cheesecake

7 przepisów serników 4

Będą ci potrzebne:

  • 350g ciastek (na przykład herbatnikowe);
  • 150g masła;
  • 3 banany;
  • 2 łyżki soku cytrynowego;
  • 450g twarogu;
  • 200 ml śmietanki;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 1,5 łyżki żelatyny.

Przygotowanie:

  1. Rozdrobnić herbatniki w blenderze, potem zmieszać z roztopionym masłem.
  2. Równomiernie wyłożyć otrzymaną masę na dno formy dla cheesecake.
  3. Wlać do żelatyny 6–7 łyżek gorącej wody i przemieszać do pełnego rozpuszczenia.
  4. Dwa banany rozdrobnić w blenderze z sokiem cytrynowym. Dodać twaróg, śmietankę i cukier puder. Wszystko ubić do stanu kremu, a potem mieszając powoli wlać żelatynę.
  5. Otrzymaną masę wylać na placek z herbatników i odprawić do lodówki na 3–4 godziny.
  6. Gotowy cheesecake wyciągnąć z formy i ubrać bananami.

Cheesecake z twarogiem i mlekiem skondensowanym

7 przepisów serników 5

Będą ci potrzebne:

  • 300g twarogu;
  • 300g mleka skondensowanego;
  • 250g herbatników;
  • 200g masła;
  • 1,5 łyżki żelatyny;
  • 100 ml śmietanki.

Przygotowanie:

  1. Zamoczyć żelatynę w tej ilości wody, która jest wskazana na pakiecie.
  2. Herbatniki rozdrobnić i wymieszać z roztopionym masłem.
  3. Otrzymane ciasto przenieść do formy dla pieczywa i zrobić burty.
  4. W blenderze wymieszać mleko skondensowane, twaróg i śmietankę. Dodać żelatynę i jeszcze raz dobrze wymieszać.
  5. Nadzienie wylać na placek z herbatników.
  6. Zostawić deser w lodówce na 3–4 godziny.
  7. W razie potrzeby można ozdobić sernik jagodami.

Malinowy cheesecake w szklaneczkach

7 przepisów serników 6

Będą ci potrzebne:

  • 9 szt herbatników (jakichkolwiek);
  • 150g mrożonych malin;
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej;
  • 30g cukru;
  • 300g twarogu philadelphia;
  • 100g śmietanki 30% zawartości tłuszczu;
  • 250 ml zimnej wody.

Przygotowanie:

  1. Herbatniki rozdrobnić.
  2. Mrożone jagody z lekka nagrzać w rondlu na niewielkim ogniu.
  3. Sok co wydzielił się przeleć przez sito, dodać do niego połowę wody, potem – skrobię i wszystko rzetelnie wymieszać.
  4. W jagody dodać resztę wody, dodać cukier i znów postawić na ogień.
  5. Kiedy mieszanka dobrze rozgrzeje się, cienkim strumieniem wlać do niej sok ze skrobią, bez ustanku mieszając. Gotowy kisiel ostudzić.
  6. Twaróg ubić, dodając po trochę śmietanki, żeby wyszedł twarogowy krem.
  7. Na dno szklanek warstwami wyłożyć rozdrobnione herbatniki, twarogowy krem i malinowy kisiel. Powtórzyć jeszcze raz warstwę za warstwą: herbatniki, twarogowy krem i kisiel.
  8. Udekorować listkami mięty, jagodami i kremem.

Mandarynkowy cheesecake "Aromat Bożego Narodzenia"

7 przepisów serników 7

Będą ci potrzebne:

  • 300g herbatników;
  • 150g masła;
  • 500g twarogu;
  • 200 ml śmietanki 33% zawartości tłuszczu;
  • 150g cukru;
  • 20g żelatyny;
  • 4 mandarynki;
  • 1/2 szklanki cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Żelatynę zalać 150 ml zimnej gotowanej wody i zostawić na 1 godzinę.
  2. Herbatniki rozdrobnić i wymieszać z roztopionym masłem.
  3. Sypką masę wyłożyć na dno okrągłej formy, wyścielonej pergaminem. Ochłodzić.
  4. Rozgrzać żelatynę do rozpuszczenia.
  5. Twaróg ze śmietanką ubić z cukrem do gładkiej masy. Wlać do niej ochłodzoną żelatynę.
  6. Rozłożyć po formach z herbatnikami i postawić do lodówki dla zastygania.
  7. Cząstki mandarynki zasypać pudrem, przez 30 minut, kiedy wydzieli się sok, dusić przez 5–10 minut.
  8. Gotowy cheesecake polać sosem i udekorować kawałkami mandarynki.
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty