7 przepisów kuchni indyjskiej, które idealnie nadają się do kolacji

Kuchnia indyjska pomimo swojej egzotyki, już nie wydaje się czymś odległym. Dania tej kuchni można nawet gotować w domu, bo znając pewne sztuczki i subtelności, poradzi sobie z nimi każda gospodyni.
7 przepisów

Znaleźliśmy 7 wspaniałych przepisów indyjskich potraw, które warto przygotować we własnej kuchni.

Curry z mielonego mięsa

Curry

Będą potrzebne:

  • schab jagnięcy – 500 g;
  • cebula – 1 szt.;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • curry w proszku – 1 łyżka;
  • olej roślinny – 2 łyżki;
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki;
  • jogurt – 1/2 szklanki;
  • szczypta soli;
  • liście zielonej sałaty.

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na oleju do uzyskania złocistego koloru. Wsypujemy curry w proszku, podgrzewamy na małym ogniu przez 2-3 minuty i dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy drobno pokrojone mięso, wlewamy jogurt, sól i dusimy do miękkości.
  2. Przy podawaniu do stoły dodajemy do curry liście sałaty. Jako dodatek podajemy gotowany sypki ryż.

Korzenna wołowina

Korzenna wołowina

Będą potrzebne:

  • olej roślinny – 125 ml;
  • wołowina – 400 g;
  • cebula – 1szt.;
  • czosnek (zgnieciony) – 2 ząbki;
  • kminek mielony, mielona kolendra, kurkuma mielona, pieprz czarny mielony, chili w proszku – po1 łyżeczce;
  • mielone imbir i cynamon – 1/2 łyżeczki;
  • goździki – 3 szt;
  • kardamon – 3 strąki;
  • jogurt naturalny – 125 g;
  • ocet – 1 łyżka;
  • szczypta soli i szczypta cukru;
  • pomidory – 200 g.

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na małe kawałki. Smażymy na średnim ogniu do uzyskania rumianej skórki, od czasu do czasu mieszając. Następnie wykładamy mięso na talerz.
  2. Na patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy na małym ogniu do miękkości. Dodajemy przyprawy. Smażymy w ciągu 1 minuty. Powinny one dać zapach, ale nie podpalić się.
  3. Zwracamy mięso na patelnię. Mieszamy.
  4. Dodajemy drobno pokrojone pomidory i doprowadzamy zawartość patelni do wrzenia. Dodajemy jogurt naturalny i ocet. Solimy i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 1,5 godziny.
  5. Dajemy mięsu ”odpocząć” i podajemy do stołu.

Pilaw biryani

Pilaw biryani

Będą potrzebne:

  • baranina (cała łopatka i mostek) – 1,5 kg;
  • masło – 70 g;
  • marchew (lub 2 małe) – 1 szt.;
  • cebula – 2 szt.;
  • granat (do dekoracji) – 1 szt.;
  • olej roślinny(do smażenia) – 1 łyżeczka;
  • przyprawy: kurkuma i kolendra mielona – 1 łyżeczka, berberys – 3 łyżki, goździki – 10 szt., pieprz czarny w groszku – 8 szt., kardamon zielony– 10 szt., kardamon czarny – 1 szt., liść laurowy – 1 szt., cynamon mielony – 0,5 łyżeczki;
  • czosnek – 3 główki;
  • ryż (długoziarnisty, najlepiej basmati) – 50 dag.

Przygotowanie

  1. Bierzemy 1 łopatkę i żeberka. Kroimy na małe kawałki.
  2. Cebulę i marchew kroimy w paski. Zalewamy wodą ryż i berberys.
  3. Mielimy kardamon i pieprz w groszku. Mieszamy z pozostałymi przyprawami.
  4. Wylewamy na szeroką patelnię olej roślinny i dobrze go rozgrzewamy. Do mięsa należy dodać sól, a następnie szybko go obsmażyć do uzyskania złocistego koloru na dużym ogniu, aby nie oddało soku. Jeśli pozostałą podczas duszenia ciecz wylewamy do miski.
  5. Następnie dodajemy 2 łyżeczki przypraw i kontynuujemy smażenie dosłownie chwilę, aby przyprawy oddały swój smak i aromat. Dodajemy wody, liść laurowy i dusimy do miękkości na wolnym ogniu.
  6. Podsmażamy cebulę na złocisty kolor. Dodajemy marchew i kontynuujemy smażenie jeszcze 3-4 minuty. Kładziemy kurkumę. Wlewamy płyn pozostały z gotowania mięsa. Dodajemy ugotowany ryż i berberys.
  7. Mieszamy i wykładamy mięso. Mieszamy jeszcze raz. Wsypujemy jeszcze łyżeczkę naszych przypraw. Dodajemy obrany czosnek. Dusimy 10-15 minut.
  8. Wykładamy na talerz, na wierzchu układamy główkę czosnku, która z powodzeniem uparzyła się, i posypujemy nasionami granatu.

Ziemniaki po bombajsku

Ziemniaki

Będą potrzebne:

  • ziemniaki – 1 kg;
  • pomidory – 2 szt.;
  • olej roślinny – 2 łyżki;
  • masło śmietankowe – 10 dag;
  • kminek – 1 łyżeczka;
  • czarny pieprz – 0,5 łyżeczki;
  • chili – do smaku;
  • natka pietruszki – do smaku;
  • kurkuma – do smaku;
  • świeży imbir – do smaku;
  • kolendra – 1 łyżeczka.

Przygotowanie

  1. Gotujemy ziemniaki, kroimy je drobno.
  2. Pomidory kroimy na duże kawałki, imbir trzemy, pietruszkę drobno kroimy.
  3. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej, dodajemy kminek, chili, kurkumę i kolendrę. Lekko podgrzewamy przyprawy na małym ogniu.
  4. Dodajemy masło i imbir. Smażymy go krótko, dodajemy pomidory i kilka minut dusimy na małym ogniu.
  5. Wrzucamy ziemniaki, natkę pietruszki, sól do smaku i smażymy przez co najmniej 5 minut, mieszając do uzyskania lekkiego złocistego koloru.

Indyjski gulasz warzywny

Indyjski gulasz

Będą potrzebne:

  • ziemniaki – 2 szt.;
  • marchewka – 2 szt.;
  • kalafior – 1 mała główka;
  • czerwona papryka – 1 szt.;
  • cebula – 2 szt.;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • korzeń imbiru – 3 cm;
  • orzechy nerkowca – 5 dag;
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki;
  • śmietana o zawartości tłuszczu 20% – 200 ml;
  • topione masło – 2 łyżki;
  • liście laurowe – 2 szt.;
  • kurkuma – 1 łyżeczka;
  • kolendra – 0,5 łyżeczki;
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Rozbieramy kapustę na kwiatostany. Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pół krążki, paprykę w kostkę. Czosnek i imbir drobno kroimy.
  2. Zalewamy gorącą wodą marchew, ziemniaki i kapustę. Gotujemy 8 minut.
  3. Smażymy w oleju liść laurowy, cebulę i orzechy nerkowca około 3 minut.
  4. Dodajemy imbir, czosnek, kurkumę, sól i smażymy jeszcze 1 minutę.
  5. Podlewamy do mieszanki koncentrat pomidorowy, dusimy 2 minuty, mieszając.
  6. Wykładamy na patelnię paprykę słodką i smażymy 2 minuty.
  7. W końcu dodajemy do sosu warzywa i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości.

Ostry ser paneer

Ostry ser paneer

Będą potrzebne:

  • ser (najlepiej wziąć adygejski) – 40 dag;
  • korzeń imbiru – 6 cm;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • masło śmietankowe – 5 dag;
  • nasiona kolendry – 2 łyżki;
  • kurkuma – 1 łyżka;
  • nasiona kminku – ½ łyżeczki;
  • pieprz czarny mielony – do smaku.

Przygotowanie

  1. Imbir kroimy w cienkie paski. Ser kroimy w kostkę po 1,5 cm.
  2. Roztapiamy masło na małym ogniu. Dodajemy do niego imbir i ząbki czosnku. Smażymy na średnim ogniu przez 5-7 minut, aby olej nasiąkł imbirem. Dodajemy kolendrę i kminek, zwiększamy ogień do maksimum i smażymy 3-4 minuty.
  3. Dodajemy ser na patelnię. Smażymy, stale mieszając, przez 3-4 minuty na dużym ogniu, aby się rozpuścił. Nie zdejmując z ognia, posypujemy curry i pieprzem do smaku. Smażymy na złocisty kolor.

Sałatka ziemniaczana z miętą

Sałatka ziemniaczana

Będą potrzebne:

  • ziemniaki – 4 szt.;
  • kwaśna śmietana – 1/4 szklanki;
  • ogórek – 1 szt.;
  • świeża mięta, sok z cytryny – 1 łyżka;
  • sól – 1/2 łyżeczki;
  • papryka czerwona świeża – 1szt.;
  • kokos – 1/2 łyżeczki;
  • kminek – 1 łyżeczka.

Przygotowanie

  1. Gotujemy ziemniaki w mundurkach, ochładzamy, obieramy, kroimy w kostkę około 1 cm.
  2. Kroimy ogórek w plasterki, jak i ziemniaki. Liście świeżej mięty należy drobno posiekać.
  3. Wszystko mieszamy, dodając sok z cytryny, sól. Doprawiamy śmietaną.
  4. Podgrzewamy w garnku olej, smażymy na małym ogniu kminek, aż stanie się brązowy, a następnie dodajemy pieprz i smażymy. Jako ostatnie dodajemy wiórki kokosowe, smażymy 5 sekund.
  5. Zawartość patelni delikatnie wlewamy do sałatki. Mieszamy, dodajemy śmietanę, jeśli to konieczne. Ochładzamy.

Do wszystkich posiłków dobrze pasują indyjskie placki, które można przygotować w ciągu kilku minut.

Indyjskie placki chapati

chapati

Będą potrzebne:

  • mąka pszenna – 1 szklanka;
  • ciepła woda – 3/4 szklanki.

Przygotowanie

  1. Mieszamy wodę z mąką do uzyskania sprężystego ciasta. Dzielimy ciasto na 6 części. Na posypanej mąką powierzchni wałkujemy każdą kulkę na cienki placek.
  2. Podgrzewamy patelnię. Umieszczamy ciasto chapati na podgrzanej patelni. Gdy pojawią się pęcherzyki, szybko smażymy drugą stronę, aż chapati się nie wybrzuszy i nie pojawią się brązowe plamki.
  3. Smarujemy masłem i podajemy na gorąco.
źródło:Povarenok
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty