7 przepisów kuchni indyjskiej, które idealnie nadają się do kolacji
Kuchnia indyjska pomimo swojej egzotyki, już nie wydaje się czymś odległym. Dania tej kuchni można nawet gotować w domu, bo znając pewne sztuczki i subtelności, poradzi sobie z nimi każda gospodyni.
Znaleźliśmy 7 wspaniałych przepisów indyjskich potraw, które warto przygotować we własnej kuchni.
Curry z mielonego mięsa
Będą potrzebne:
- schab jagnięcy – 500 g;
- cebula – 1 szt.;
- czosnek – 2 ząbki;
- curry w proszku – 1 łyżka;
- olej roślinny – 2 łyżki;
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki;
- jogurt – 1/2 szklanki;
- szczypta soli;
- liście zielonej sałaty.
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na oleju do uzyskania złocistego koloru. Wsypujemy curry w proszku, podgrzewamy na małym ogniu przez 2-3 minuty i dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy drobno pokrojone mięso, wlewamy jogurt, sól i dusimy do miękkości.
- Przy podawaniu do stoły dodajemy do curry liście sałaty. Jako dodatek podajemy gotowany sypki ryż.
Korzenna wołowina
Będą potrzebne:
- olej roślinny – 125 ml;
- wołowina – 400 g;
- cebula – 1szt.;
- czosnek (zgnieciony) – 2 ząbki;
- kminek mielony, mielona kolendra, kurkuma mielona, pieprz czarny mielony, chili w proszku – po1 łyżeczce;
- mielone imbir i cynamon – 1/2 łyżeczki;
- goździki – 3 szt;
- kardamon – 3 strąki;
- jogurt naturalny – 125 g;
- ocet – 1 łyżka;
- szczypta soli i szczypta cukru;
- pomidory – 200 g.
Przygotowanie
- Mięso kroimy na małe kawałki. Smażymy na średnim ogniu do uzyskania rumianej skórki, od czasu do czasu mieszając. Następnie wykładamy mięso na talerz.
- Na patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy na małym ogniu do miękkości. Dodajemy przyprawy. Smażymy w ciągu 1 minuty. Powinny one dać zapach, ale nie podpalić się.
- Zwracamy mięso na patelnię. Mieszamy.
- Dodajemy drobno pokrojone pomidory i doprowadzamy zawartość patelni do wrzenia. Dodajemy jogurt naturalny i ocet. Solimy i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 1,5 godziny.
- Dajemy mięsu ”odpocząć” i podajemy do stołu.
Pilaw biryani
Będą potrzebne:
- baranina (cała łopatka i mostek) – 1,5 kg;
- masło – 70 g;
- marchew (lub 2 małe) – 1 szt.;
- cebula – 2 szt.;
- granat (do dekoracji) – 1 szt.;
- olej roślinny(do smażenia) – 1 łyżeczka;
- przyprawy: kurkuma i kolendra mielona – 1 łyżeczka, berberys – 3 łyżki, goździki – 10 szt., pieprz czarny w groszku – 8 szt., kardamon zielony– 10 szt., kardamon czarny – 1 szt., liść laurowy – 1 szt., cynamon mielony – 0,5 łyżeczki;
- czosnek – 3 główki;
- ryż (długoziarnisty, najlepiej basmati) – 50 dag.
Przygotowanie
- Bierzemy 1 łopatkę i żeberka. Kroimy na małe kawałki.
- Cebulę i marchew kroimy w paski. Zalewamy wodą ryż i berberys.
- Mielimy kardamon i pieprz w groszku. Mieszamy z pozostałymi przyprawami.
- Wylewamy na szeroką patelnię olej roślinny i dobrze go rozgrzewamy. Do mięsa należy dodać sól, a następnie szybko go obsmażyć do uzyskania złocistego koloru na dużym ogniu, aby nie oddało soku. Jeśli pozostałą podczas duszenia ciecz wylewamy do miski.
- Następnie dodajemy 2 łyżeczki przypraw i kontynuujemy smażenie dosłownie chwilę, aby przyprawy oddały swój smak i aromat. Dodajemy wody, liść laurowy i dusimy do miękkości na wolnym ogniu.
- Podsmażamy cebulę na złocisty kolor. Dodajemy marchew i kontynuujemy smażenie jeszcze 3-4 minuty. Kładziemy kurkumę. Wlewamy płyn pozostały z gotowania mięsa. Dodajemy ugotowany ryż i berberys.
- Mieszamy i wykładamy mięso. Mieszamy jeszcze raz. Wsypujemy jeszcze łyżeczkę naszych przypraw. Dodajemy obrany czosnek. Dusimy 10-15 minut.
- Wykładamy na talerz, na wierzchu układamy główkę czosnku, która z powodzeniem uparzyła się, i posypujemy nasionami granatu.
Ziemniaki po bombajsku
Będą potrzebne:
- ziemniaki – 1 kg;
- pomidory – 2 szt.;
- olej roślinny – 2 łyżki;
- masło śmietankowe – 10 dag;
- kminek – 1 łyżeczka;
- czarny pieprz – 0,5 łyżeczki;
- chili – do smaku;
- natka pietruszki – do smaku;
- kurkuma – do smaku;
- świeży imbir – do smaku;
- kolendra – 1 łyżeczka.
Przygotowanie
- Gotujemy ziemniaki, kroimy je drobno.
- Pomidory kroimy na duże kawałki, imbir trzemy, pietruszkę drobno kroimy.
- Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej, dodajemy kminek, chili, kurkumę i kolendrę. Lekko podgrzewamy przyprawy na małym ogniu.
- Dodajemy masło i imbir. Smażymy go krótko, dodajemy pomidory i kilka minut dusimy na małym ogniu.
- Wrzucamy ziemniaki, natkę pietruszki, sól do smaku i smażymy przez co najmniej 5 minut, mieszając do uzyskania lekkiego złocistego koloru.
Indyjski gulasz warzywny
Będą potrzebne:
- ziemniaki – 2 szt.;
- marchewka – 2 szt.;
- kalafior – 1 mała główka;
- czerwona papryka – 1 szt.;
- cebula – 2 szt.;
- czosnek – 3 ząbki;
- korzeń imbiru – 3 cm;
- orzechy nerkowca – 5 dag;
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki;
- śmietana o zawartości tłuszczu 20% – 200 ml;
- topione masło – 2 łyżki;
- liście laurowe – 2 szt.;
- kurkuma – 1 łyżeczka;
- kolendra – 0,5 łyżeczki;
- szczypta soli.
Przygotowanie
- Rozbieramy kapustę na kwiatostany. Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pół krążki, paprykę w kostkę. Czosnek i imbir drobno kroimy.
- Zalewamy gorącą wodą marchew, ziemniaki i kapustę. Gotujemy 8 minut.
- Smażymy w oleju liść laurowy, cebulę i orzechy nerkowca około 3 minut.
- Dodajemy imbir, czosnek, kurkumę, sól i smażymy jeszcze 1 minutę.
- Podlewamy do mieszanki koncentrat pomidorowy, dusimy 2 minuty, mieszając.
- Wykładamy na patelnię paprykę słodką i smażymy 2 minuty.
- W końcu dodajemy do sosu warzywa i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości.
Ostry ser paneer
Będą potrzebne:
- ser (najlepiej wziąć adygejski) – 40 dag;
- korzeń imbiru – 6 cm;
- czosnek – 3 ząbki;
- masło śmietankowe – 5 dag;
- nasiona kolendry – 2 łyżki;
- kurkuma – 1 łyżka;
- nasiona kminku – ½ łyżeczki;
- pieprz czarny mielony – do smaku.
Przygotowanie
- Imbir kroimy w cienkie paski. Ser kroimy w kostkę po 1,5 cm.
- Roztapiamy masło na małym ogniu. Dodajemy do niego imbir i ząbki czosnku. Smażymy na średnim ogniu przez 5-7 minut, aby olej nasiąkł imbirem. Dodajemy kolendrę i kminek, zwiększamy ogień do maksimum i smażymy 3-4 minuty.
- Dodajemy ser na patelnię. Smażymy, stale mieszając, przez 3-4 minuty na dużym ogniu, aby się rozpuścił. Nie zdejmując z ognia, posypujemy curry i pieprzem do smaku. Smażymy na złocisty kolor.
Sałatka ziemniaczana z miętą
Będą potrzebne:
- ziemniaki – 4 szt.;
- kwaśna śmietana – 1/4 szklanki;
- ogórek – 1 szt.;
- świeża mięta, sok z cytryny – 1 łyżka;
- sól – 1/2 łyżeczki;
- papryka czerwona świeża – 1szt.;
- kokos – 1/2 łyżeczki;
- kminek – 1 łyżeczka.
Przygotowanie
- Gotujemy ziemniaki w mundurkach, ochładzamy, obieramy, kroimy w kostkę około 1 cm.
- Kroimy ogórek w plasterki, jak i ziemniaki. Liście świeżej mięty należy drobno posiekać.
- Wszystko mieszamy, dodając sok z cytryny, sól. Doprawiamy śmietaną.
- Podgrzewamy w garnku olej, smażymy na małym ogniu kminek, aż stanie się brązowy, a następnie dodajemy pieprz i smażymy. Jako ostatnie dodajemy wiórki kokosowe, smażymy 5 sekund.
- Zawartość patelni delikatnie wlewamy do sałatki. Mieszamy, dodajemy śmietanę, jeśli to konieczne. Ochładzamy.
Do wszystkich posiłków dobrze pasują indyjskie placki, które można przygotować w ciągu kilku minut.
Indyjskie placki chapati
Będą potrzebne:
- mąka pszenna – 1 szklanka;
- ciepła woda – 3/4 szklanki.
Przygotowanie
- Mieszamy wodę z mąką do uzyskania sprężystego ciasta. Dzielimy ciasto na 6 części. Na posypanej mąką powierzchni wałkujemy każdą kulkę na cienki placek.
- Podgrzewamy patelnię. Umieszczamy ciasto chapati na podgrzanej patelni. Gdy pojawią się pęcherzyki, szybko smażymy drugą stronę, aż chapati się nie wybrzuszy i nie pojawią się brązowe plamki.
- Smarujemy masłem i podajemy na gorąco.
źródło:Povarenok