7 przepisów na pyszne zimne zupy
Okroszka mięsna

Będą ci potrzebne:
- 500g gotowanej wołowiny;
- 2–3 ugotowane ziemniaki;
- 2 gotowane jajka;
- 4 ogórki konserwowe;
- 10–12 rzodkiewek;
- 100g szczypiorku;
- 1 pęczek koperku;
- pęczek pietruszki;
- 2 łyżeczki gotowego chrzanu;
- 1 l kwasu chlebowego;
- sól, śmietana.
Przygotowanie
Ziemniak, jajka i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewkę natrzeć na tarce, natkę rozdrobnić. Mięso pokroić w cienkie paski. Złożyć wszystkie składniki do dużej miski, posypać solą, rzetelnie wymieszać. Kwas zmieszać z chrzanem. Wlać do miski. Wlać okroszkę do talerzy, położyć śmietanę do smaku.
Chłodnik

Będą ci potrzebne:
- 2 duże buraki;
- 3 średnie ogórki;
- 1 niewielki pęczek koperku;
- 1 niewielki pęczek szczypioru;
- 1 łyżka soku cytrynowego;
- 1 łyżka cukru;
- sól;
- 12 jaj przepiórczych;
- śmietana;
- musztarda.
Przygotowanie
Burak oczyścić, naszatkować cienki długie paski. Zagotować 1,5 l pitnej wody w rondlu, dodać sól, sok cytrynowy, cukier i przygotowany burak. Doprowadzić do wrzenia, nakryć pokrywką i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i w całości ostudzić.
Ogórki pokroić w cienki paski, koperek i szczypiorek drobno posiekać. Zmieszać ogórki i zioła, zalać burakowym wywarem. Postawić do lodówki na 1 godzinę.
Ugotować na twardo jajka przepiórcze, oczyścić i przekroić na pół. Zmieszać śmietanę z musztardą do smaku. Wlać barszcz do talerzy, położyć do każdego łyżkę śmietany i połówki jajek.
Zimna zupa-puree z awokado

Będą ci potrzebne:
- 1 dużo dojrzałe awokado;
- 1 mała cebula;
- 1 lima;
- 1 ząbek czosnku;
- pęczek kolendry;
- niewielki pęczek mięty;
- 2 łyżki soku cytrynowego;
- 700 ml zimnego bulionu warzywnego;
- 1 łyżeczka octu winnego;
- 1łyżka sosu sojowego;
- sól, czarny pieprz;
- śmietana.
Przygotowanie
Cebulę oczyścić, posiekać. Czosnek oczyścić, zmiażdżyć płaszczyzną noża. Zioła umyć, wysuszyć i pokroić. Awokado umyć, pokroić wzdłuż na pół, wydalić kostkę.
Miąższ wyjąć, umieścić do blendera, dodać cebulę, czosnek, zioła, sok cytrynowy i połowę bulionu. Zmiksować do jednorodnego puree. Wlać pozostały bulion, ocet i sos sojowy, zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, nakryć i ostudzić.
Limę umyć, natrzeć skórkę, wycisnąć sok. Śmietanę zmieszać z sokiem limy. Gałęzie kolendry i mięty umyć, oddzielić liście od łodyg.
Zimną zupę wlać do talerzy, do centrum każdego położyć łyżkę śmietany, posypać skórką limy. Udekorować świeżymi ziołami.
Gazpacho

Będą ci potrzebne:
- 450g pomidorów;
- 1 cebula;
- 1 papryka w puszkach;
- 1 ogórek;
- 3 szklanki soku pomidorowego;
- pół szklanki kolendry;
- 0,3 szklanki czerwonego octu winnego;
- 1/4 szklanka oliwy z oliwek;
- sos tabasco (do smaku).
Przygotowanie
Pokroić na niewielkie kawałeczki pomidory, ogórek i cebulę. Rozdzielić składniki na dwie części. Jedną część włożyć do robota kuchennego, dodać pieprz i rozdrobnić wszystko do stanu puree. Przenieść piure do miski. Dodać sok pomidorowy, posiekaną kolendrę, ocet, oliwę z oliwek i kilku kropli tabasco. Dobrze wymieszać. Dodać drugą część pokrojonych warzyw. Doprawić solą i pieprzem i postawić do lodówki dla ochłodzenia.
Tarator

Będą ci potrzebne:
- 4 świeże ogórki;
- 1 szklanka zsiadłego mleka (czy kefiru);
- pół szklanki wody;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 pęczek koperku;
- olej roślinny (do smaku);
- 50g orzechów włoskich;
- połowa łyżki octu;
- sól (do smaku).
Przygotowanie
Ogórki oczyścić, pokroić w drobną kostkę, czy plasterki i dodać do nich zmiażdżony czosnek. Zalać zsiadłym mlekiem, czy kefirem, wymieszać, dodać ocet. Mieszankę rozwodnić gotowaną zimną wodą i położyć tłuczone orzechy. Zupę zaprawić posiekanymi ziołami i olejem roślinnym.
Salmorejo

Będą ci potrzebne:
- 1kg dojrzałych pomidorów;
- 200g białego chleba;
- czosnek;
- 50 ml octu winnego;
- 200 ml oliwy z oliwek;
- 4 kawałki dojrzewającej szynki;
- 2 gotowane jajka.
Przygotowanie
Pomidory obrać. Przekroić na pół. Za pomocą blendera przemielić do stanu puree. Dodać chleb, czosnek, ocet i oliwę z oliwek, przemielić, aż będzie gładkie. Położyć do lodówki. Pokroić niewielkimi kostkami jajka i szynkę. Rozlać zimną zupę do talerzy, dodać jajka i szynkę.
Letnia zupa z kabaczków

Będą ci potrzebne:
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 cebula;
- 4 pomidory;
- 6 gałęzie mięty;
- 500–600g kabaczków;
- 1 łyżka skrobi;
- sól i pieprz do smaku;
- 2 gałązki świeżej bazylii;
- sok cytrynowy.
Przygotowanie
Cebulę, pomidory i kabaczki drobno pokroić. Rozgrzać w patelni 2 łyżki oliwy z oliwek. Gotować cebulę do rozmiękania na średnim ogniu. Dodać pomidory i gotować przez 2 minuty, mieszając. Dodać litr wody i doprowadzić do wrzenia. Potem dodać 4 gałęzie mięty i kabaczki. Gotować pod przykryciem na powolnym ogniu 15 minut.
Wyjąć z zupy miętę. Skrobię rozpuścić parą łyżek zimnej wody, dodać do zupy. Gotować zupę kilka minut do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawić solą i pieprzem i ostudzić. Zabrać do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem dodać trochę soku cytrynowego i łyżkę oliwy z oliwek, udekorować miętą i bazylią.