7 przepisów na pyszne zimne zupy

Gorący letni dzień – to czas dla zimnej zupy, która pięknie gasi pragnienie i pozostawia uczucie lekkości po jedzeniu. Mamy nadzieje, że te zupy przypadną Państwu do gustu.

Okroszka mięsna

7 przepisów na pyszne zimne zupy 1

Będą ci potrzebne:

  • 500g gotowanej wołowiny;
  • 2–3 ugotowane ziemniaki;
  • 2 gotowane jajka;
  • 4 ogórki konserwowe;
  • 10–12 rzodkiewek;
  • 100g szczypiorku;
  • 1 pęczek koperku;
  • pęczek pietruszki;
  • 2 łyżeczki gotowego chrzanu;
  • 1 l kwasu chlebowego;
  • sól, śmietana.

Przygotowanie

Ziemniak, jajka i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewkę natrzeć na tarce, natkę rozdrobnić. Mięso pokroić w cienkie paski. Złożyć wszystkie składniki do dużej miski, posypać solą, rzetelnie wymieszać. Kwas zmieszać z chrzanem. Wlać do miski. Wlać okroszkę do talerzy, położyć śmietanę do smaku.

Chłodnik

7 przepisów na pyszne zimne zupy 2

Będą ci potrzebne:

  • 2 duże buraki;
  • 3 średnie ogórki;
  • 1 niewielki pęczek koperku;
  • 1 niewielki pęczek szczypioru;
  • 1 łyżka soku cytrynowego;
  • 1 łyżka cukru;
  • sól;
  • 12 jaj przepiórczych;
  • śmietana;
  • musztarda.

Przygotowanie

Burak oczyścić, naszatkować cienki długie paski. Zagotować 1,5 l pitnej wody w rondlu, dodać sól, sok cytrynowy, cukier i przygotowany burak. Doprowadzić do wrzenia, nakryć pokrywką i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i w całości ostudzić.

Ogórki pokroić w cienki paski, koperek i szczypiorek drobno posiekać. Zmieszać ogórki i zioła, zalać burakowym wywarem. Postawić do lodówki na 1 godzinę.

Ugotować na twardo jajka przepiórcze, oczyścić i przekroić na pół. Zmieszać śmietanę z musztardą do smaku. Wlać barszcz do talerzy, położyć do każdego łyżkę śmietany i połówki jajek.

Zimna zupa-puree z awokado

7 przepisów na pyszne zimne zupy 3

Będą ci potrzebne:

  • 1 dużo dojrzałe awokado;
  • 1 mała cebula;
  • 1 lima;
  • 1 ząbek czosnku;
  • pęczek kolendry;
  • niewielki pęczek mięty;
  • 2 łyżki soku cytrynowego;
  • 700 ml zimnego bulionu warzywnego;
  • 1 łyżeczka octu winnego;
  • 1łyżka sosu sojowego;
  • sól, czarny pieprz;
  • śmietana.

Przygotowanie

Cebulę oczyścić, posiekać. Czosnek oczyścić, zmiażdżyć płaszczyzną noża. Zioła umyć, wysuszyć i pokroić. Awokado umyć, pokroić wzdłuż na pół, wydalić kostkę.

Miąższ wyjąć, umieścić do blendera, dodać cebulę, czosnek, zioła, sok cytrynowy i połowę bulionu. Zmiksować do jednorodnego puree. Wlać pozostały bulion, ocet i sos sojowy, zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, nakryć i ostudzić.

Limę umyć, natrzeć skórkę, wycisnąć sok. Śmietanę zmieszać z sokiem limy. Gałęzie kolendry i mięty umyć, oddzielić liście od łodyg.

Zimną zupę wlać do talerzy, do centrum każdego położyć łyżkę śmietany, posypać skórką limy. Udekorować świeżymi ziołami.

Gazpacho

7 przepisów na pyszne zimne zupy 4

Będą ci potrzebne:

  • 450g pomidorów;
  • 1 cebula;
  • 1 papryka w puszkach;
  • 1 ogórek;
  • 3 szklanki soku pomidorowego;
  • pół szklanki kolendry;
  • 0,3 szklanki czerwonego octu winnego;
  • 1/4 szklanka oliwy z oliwek;
  • sos tabasco (do smaku).

Przygotowanie

Pokroić na niewielkie kawałeczki pomidory, ogórek i cebulę. Rozdzielić składniki na dwie części. Jedną część włożyć do robota kuchennego, dodać pieprz i rozdrobnić wszystko do stanu puree. Przenieść piure do miski. Dodać sok pomidorowy, posiekaną kolendrę, ocet, oliwę z oliwek i kilku kropli tabasco. Dobrze wymieszać. Dodać drugą część pokrojonych warzyw. Doprawić solą i pieprzem i postawić do lodówki dla ochłodzenia.

Tarator

7 przepisów na pyszne zimne zupy 5

Będą ci potrzebne:

  • 4 świeże ogórki;
  • 1 szklanka zsiadłego mleka (czy kefiru);
  • pół szklanki wody;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 pęczek koperku;
  • olej roślinny (do smaku);
  • 50g orzechów włoskich;
  • połowa łyżki octu;
  • sól (do smaku).

Przygotowanie

Ogórki oczyścić, pokroić w drobną kostkę, czy plasterki i dodać do nich zmiażdżony czosnek. Zalać zsiadłym mlekiem, czy kefirem, wymieszać, dodać ocet. Mieszankę rozwodnić gotowaną zimną wodą i położyć tłuczone orzechy. Zupę zaprawić posiekanymi ziołami i olejem roślinnym.

Salmorejo

7 przepisów na pyszne zimne zupy 6

Będą ci potrzebne:

  • 1kg dojrzałych pomidorów;
  • 200g białego chleba;
  • czosnek;
  • 50 ml octu winnego;
  • 200 ml oliwy z oliwek;
  • 4 kawałki dojrzewającej szynki;
  • 2 gotowane jajka.

Przygotowanie

Pomidory obrać. Przekroić na pół. Za pomocą blendera przemielić do stanu puree. Dodać chleb, czosnek, ocet i oliwę z oliwek, przemielić, aż będzie gładkie. Położyć do lodówki. Pokroić niewielkimi kostkami jajka i szynkę. Rozlać zimną zupę do talerzy, dodać jajka i szynkę.

Letnia zupa z kabaczków

7 przepisów na pyszne zimne zupy 7

Będą ci potrzebne:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 cebula;
  • 4 pomidory;
  • 6 gałęzie mięty;
  • 500–600g kabaczków;
  • 1 łyżka skrobi;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 2 gałązki świeżej bazylii;
  • sok cytrynowy.

Przygotowanie

Cebulę, pomidory i kabaczki drobno pokroić. Rozgrzać w patelni 2 łyżki oliwy z oliwek. Gotować cebulę do rozmiękania na średnim ogniu. Dodać pomidory i gotować przez 2 minuty, mieszając. Dodać litr wody i doprowadzić do wrzenia. Potem dodać 4 gałęzie mięty i kabaczki. Gotować pod przykryciem na powolnym ogniu 15 minut.

Wyjąć z zupy miętę. Skrobię rozpuścić parą łyżek zimnej wody, dodać do zupy. Gotować zupę kilka minut do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawić solą i pieprzem i ostudzić. Zabrać do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem dodać trochę soku cytrynowego i łyżkę oliwy z oliwek, udekorować miętą i bazylią.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty