7 przepysznych kremowych zupek

Zebraliśmy dla ciebie najlepsze przepisy kremowych zupek, którymi twoi bliscy będą zachwyceni.

Zimą nie obejść się bez zupy. Ona i stłumi głód, i zadowolenie przyniesie, i rozgrzeje w chłodny, zimowy wieczór. Nic dziwnego, że im bardziej na północy mieszka lud, tym więcej w jego kuchni jest zup.

Zupa kremowo-serowa z grzankami czosnkowymi

7 przepysznych kremowych zupek 1

Potrzebne będą:

  • 250 ml śmietany (20% tłuszczu);
  • 1,5 l wody;
  • 50 g masła;
  • 1 łyżka mąki;
  • 1 cebula;
  • 1 główka czosnku;
  • 2 ziemniaki;
  • 1 czerwona papryka;
  • kilka kromek białego chleba;
  • 150 g żółtego sera;
  • 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek koperku;
  • przyprawy: 1 szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii.

Przyrządzanie

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości około 15-20 minut.
  2. W międzyczasie posiekać cebulę, oczyścić czosnek i posiekać.
  3. Paprykę przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki (jeśli papryka jest bardzo duża, wystarczy połówki).
  4. Paprykę wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10-15 minut do momentu pojawienia się na skórce brązowych i czarnych plamek na powierzchni.
  5. Cebulę i połowę czosnku smażyć na maśle (25 g) do złocistego koloru.
  6. Dodać do warzyw łyżkę mąki i dobrze wymieszać, smażyć do momentu pojawienia się słabego orzechowego zapachu, a następnie zalać zawartość patelni śmietaną. Od razu wymieszać mieszaninę, aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.
  7. Wyłożyć gotową śmietanę z warzywami do garnka z ziemniakami, doprawić solą, dodać gałkę muszkatołową i zioła. W razie potrzeby dodać trochę wody. Dalej gotować zupę na małym ogniu.
  8. Gotową paprykę trochę ostudzić i zdjąć z niej skórkę (po upieczeniu łatwo odchodzi od miąższu). Pokroić paprykę w kostkę i włożyć do zupy.
  9. Ser zetrzeć na drobnej tarce i małymi porcjami wkładać go do garnka, gotować do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Na koniec dodać posiekaną zieleń, przykryć zupę pokrywą i zająć się grzankami.
  10. Chleb pokroić w małą kostkę, na patelni roztopić pozostałe masło, dodać do niego czosnek i włożyć chleb. Dobrze wymieszać, posypać solą, suszonymi ziołami i ponownie wymieszać. Gotować grzanki 5-7 minut na dużym ogniu, aż staną się złociste.
  11. Podawać gorącą zupę kremowo-serową, posypaną grzankami czosnkowymi.

Kremowa zupa grzybowa

7 przepysznych kremowych zupek 2

Potrzebne będą:

  • 200-300 g pieczarek;
  • 1 marchew;
  • 1 cebula;
  • 2-3 ziemniaki;
  • 2 topione serki (200 g);
  • 100 g mleka (można zastąpić śmietaną);
  • 30 g oleju roślinnego;
  • 0,5 pęczka ziół;
  • 1 łyżeczka soli, 1 szczypta pieprzu.

Przyrządzanie

  1. Zagotować 2 l wody. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Rzucamy ziemniaki do wrzątku i gotujemy 10 minut.
  2. Bierzemy cebulę i marchew, czyścimy i myjemy. Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce.
  3. Następnie myjemy i kroimy grzyby na plasterki.
  4. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej roślinny. Wykładamy warzywa i grzyby. Dusimy na średnim ogniu, mieszając przez 3-4 minuty.
  5. Gdy warzywa podsmażą się, dodajemy je do zupy i gotujemy jeszcze 7-10 minut.
  6. Pokroić w kostkę topiony serek. Umyć i pokroić drobno zioła.
  7. Do zupy dodajemy mleko (lub śmietanę) i serki. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprowadzamy zupę grzybową do wrzenia i zdejmujemy ją z ognia. Wrzucamy warzywa i odstawiamy zupę do zaparzenia pod przykryciem jeszcze 10 minut.

Kremowa zupa grzybowa gotowa. Smacznego!

Zupa z łososiem "Finlandia"

7 przepysznych kremowych zupek 3

Potrzebne będą:

  • 1 cebula;
  • 300 g łososia;
  • 500 g ziemniaków;
  • 300 g pomidorów;
  • 500 ml śmietany (10-20% tłuszczu);
  • sól (do smaku);
  • olej roślinny (do smażenia);
  • 1 marchew.

Przyrządzanie

  1. Cebulę drobno kroimy, marchew trzemy na tarce.
  2. Pomidory czyścimy od skórki i kroimy w kostkę. Ziemniaki również kroimy w kostkę.
  3. Filet z łososia oczyszczamy ze skóry i kroimy.
  4. Na patelni na oleju roślinnym krótko smażymy cebulę i marchew. Dodajemy pomidory, lekko podsmażamy. Dodajemy 1 l wody i doprowadzamy do wrzenia.
  5. Do garnka dodajemy ziemniaki, gotujemy 5-7 minut. Następnie dodajemy łososia, gotujemy 3-5 minut. Wlewamy śmietanę i gotujemy do odpowiedniej miękkości.
  6. Warzywa dodajemy do już gotowej zupy.

Włoska zupa kremowa

7 przepysznych kremowych zupek 4

Potrzebne będą:

  • 400 g sera topionego (bez dodatków);
  • pół dużej papryki (czerwonej lub żółtej);
  • połowa pomidora;
  • 200 g szynki (może być tłusty boczek wędzony gotowany);
  • 3 pieczarki (duże, świeże);
  • gałka muszkatołowa (proszek na czubku łyżeczki);
  • przyprawy (sól, pieprz czarny w ziarnach);
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia);
  • szafran (tyle samo ile gałki muszkatołowej, dostosować w trakcie gotowania);
  • 1 pęczek ziół (pasują każde, do dekoracji);
  • 0,5 słoika czarnych oliwek;
  • czerwona konserwowa fasola (z puszki);
  • rosół lub woda z kostką rosołową (drobiową, grzybową, mięsną, warzywną – smak nie ucierpi).

Przyrządzanie

  1. Na początek kroimy szynkę w duże plastry tak cienko jak to tylko możliwe.
  2. Teraz kroimy pieczarki w cieniutkie plasterki tak, aby było widać, że to grzyb.
  3. Paprykę pokroić w kostkę lub paski. Pomidor kroimy na dowolne kawałki.
  4. Bierzemy dużą patelnię, rozgrzewamy w niej oliwę z oliwek i smażymy szynkę, aż nabierze złocistego koloru. Potem dodajemy pieczarki, paprykę i pomidor.
  5. Teraz bierzemy rosół (lub wodę z kostką rosołową), wkładamy tam smażone warzywa i dodajemy fasolę z puszki.
  6. I przystępujemy do najważniejszego: po trochu dodajemy serek i mieszamy. Doprowadzamy do pożądanej gęstości.
  7. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz i mieszamy.
  8. Po 5 minutach dodajemy oliwki pokrojone w plasterki i zioła (można do garnka lub talerza). Smacznego!

Zupa z dyni ze śmietaną

7 przepysznych kremowych zupek 5

Potrzebne będą:

  • 200 g dyni;
  • 1 ziemniak;
  • niepełna szklanka wody;
  • pół szklanki śmietany;
  • biały chleb;
  • sól do smaku.

Przyrządzanie

  1. Oczyszczoną i umytą dynię i ziemniaka pokroić w średnią kostkę. Na patelni rozgrzać olej roślinny i włożyć warzywa.
  2. Dodajemy wodę i dusimy pod zamkniętą pokrywą przez około 15 minut.
  3. Gotowe warzywa zmielić w blenderze lub za pomocą miksera. Przekładamy do garnka i dodajemy rozgrzaną śmietanę.
  4. Stawiamy garnek na ogień, doprowadzamy zupę puree do wrzenia i i trzymamy na wolnym ogniu 5 minut. Solimy. Podajemy z grzankami.

Kremowa zupa z brokułami i boczkiem

7 przepysznych kremowych zupek 6

Potrzebne będą:

  • 1 l bulionu (mięsnego lub warzywnego, można zastąpić wodą);
  • 2 łyżki mąki;
  • 250 ml śmietanki (10% tłuszczu);
  • 300 g kukurydzy (w puszce lub świeżą);
  • 300 g brokułów (mogą być zamrożone);
  • 3 ziemniaki;
  • 1 cebula;
  • 100 g boczku (można wędzonego);
  • 0,5 łyżeczki suchego tymianku;
  • sól i czarny pieprz do smaku.

Przyrządzanie

  1. Żeberka pokroić na małe kawałki. Smażyć na patelni na małym ogniu do złocistego koloru około 7-8 minut (na oleju roślinnym).
  2. Zanim smaży się boczek, drobno posiekać cebulę i dodać ją do boczku.
  3. Ziemniaki pokroić w małe kostki. Brokuły podzielić na różyczki.
  4. Do patelni, gdzie smażył się boczek, dodać mąkę i smażyć, mieszając, przez około 30 sekund.
  5. Wlać rosół (lub wodę) i wrzucić do garnka ziemniaki, doprowadzić do wrzenia. Sól dodać do smaku. Gotować na małym ogniu do odpowiedniej miękkości około 10 minut.
  6. Dodać do zupy brokuły, kukurydzę, tymianek i śmietanę. Gotować, aż ugotują się brokuły i ziemniaki, około 8-10 minut.

Rozlać zupę do talerzy i podać.

Kremowa zupa z kurczaka z dzikim ryżem

7 przepysznych kremowych zupek 7

Potrzebne będą:

  • 1 marchewka;
  • 1 cebula;
  • 0,5 kg kurczaka;
  • 0,5 szklanki dzikiego ryżu;
  • 0,5 szklanki śmietany (18% tłuszczu);
  • 2 łyżki parmezanu;
  • 1 łyżka mąki;
  • 3 łyżki masła;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 3 szklanki rosołu.

Przyrządzanie

  1. Marchew i cebulę drobno pokroić, kurczaka umyć i osuszyć.
  2. Na mieszaninie masła i oliwy z oliwek, w głębokiej patelni z grubym dnem smażyć marchew i cebulę do złocistego koloru, dodać kawałki kurczaka.
  3. Ryż myjemy w zimnej wodzie i wkładamy do warzyw i mięsa, krótko smażymy, aby obtoczyć ziarenka ryżu w tłuszczu.
  4. Dodajemy rosół i pozostawiamy gotować na małym ogniu do miękkości.
  5. W tym czasie przygotowujemy sos: w małym naczyniu żaroodpornym topimy masło, dodajemy łyżkę mąki i intensywnie mieszamy, smażymy wszystko do złocistego koloru. Dodajemy śmietanę i parmezan, sól, mieszankę pieprzów. Sos powinien być gęsty i jednolity.
  6. Dodać sos do garnka z zupą, wymieszać.

Świeży pęczek selera drobno posiekać, posypać zupę przed podaniem.

źródło:Povarenok
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty