7 pysznych i prostych obiadów na tydzień

Kiedy można zjeść coś pysznego, życie staje się piękniejsze...

1. Pizza cebulowa

Pizza cebulowa

Aby przyspieszyć proces gotowania, należy użyć gotowego ciasta i sosu. Oprócz tych składników, należy wziąć:

  • oliwa z oliwek - 2 łyżki;
  • pęczek pora;
  • pół pęczka szpinaku;
  • pieprz;
  • sól;
  • pół szklanki mozzarelli.

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć ze szpinakiem i oliwą z oliwek. Doprawić pieprzem i solą. Rozmrozić ciasto i rozwałkować je na blasze, uprzednio przyprószonej mąką. Obficie polać placek sosem i posypać cebulą ze szpinakiem. Na 10 minut przed tym, jak pizza będzie gotowa, posypać ją mozzarellą. Niezwykły smak potrawy cię zaskoczy!

2. Karmelowa wieprzowina z brązowym ryżem

Karmelowa wieprzowina

Niezbędne składniki:

  • schab pokrojony w kostkę - 0,5 kg;
  • sól - ¼ łyżeczki;
  • pieprz - ¼ łyżeczki;
  • olej sezamowy - 1 łyżka;
  • posiekana słodka cebula;
  • starty imbir - 2 łyżeczki;
  • zgnieciony ząbek czosnku;
  • lekki bulion drobiowy – 1 szklanka;
  • cukier - ¼ szklanki;
  • sos sojowy– 1 łyżka;
  • skrobia kukurydziana - 2 łyżeczki;
  • ocet - 2 łyżeczki;
  • płatki czerwonej papryki - ½ łyżeczki;
  • czerwona papryka drobno pokrojona - ½ szt.;
  • kapusta pekińska pokrojona w paski - ½ szt.;
  • prażone orzeszki ziemne (kruszone) - ¼ szklanki;
  • świeża kolendra - ½ szklanki;
  • limonka pokrojona w plasterki;
  • gotowany ryż brązowy - 2 szklanki

Tu jest tyle składników, wydaje się, że przygotowanie zajmie więcej niż godzinę. Ale nie przejmuj się, w rzeczywistości danie przygotowuje się do nie więcej niż pół godziny.

  1. Na dużej patelni na dużym ogniu podsmażyć wołowinę z czarnym pieprzem i solą do uzyskania złocistego koloru (min 6 – 8). Przełożyć mięso do miski. Na patelnię wysypać cebulę, imbir, czosnek. Gotować około 5 minut, aż składniki będą miękkie, stale mieszając.
  2. W osobnej misce wymieszać bulion, cukier, sos sojowy, skrobię kukurydzianą, ocet i czerwony pieprz. Wlać mieszaninę do garnka i doprowadzić ją do wrzenia.
  3. Gotować jeszcze 3 – 4 minuty. Dodać na patelnię mięso wieprzowe i czerwony pieprz. Gotować jeszcze kilka minut.
  4. Podawać z ryżem, kapustą, orzeszkami ziemnymi i kolendrą. Udekorować danie plasterkami limonki.

3. Makaron z pieczonym kurczakiem i szpinakiem

pasta

Niezbędne składniki:

  • makaron - 0,3 kg;
  • masło - 2 łyżki;
  • ser - ½ szklanki;
  • mielona cebula - ½ szt.;
  • rozdrobniony czosnek - 2 ząbki;
  • śmietana - 1 szklanka;
  • mleko - 1 szklanka;
  • starty parmezan - ½ szklanki;
  • starta mozzarella - 2 szklanki;
  • sól - ½ łyżeczki;
  • czarni pieprz - ½ łyżeczki
  • papryka w płatkach;
  • posiekany szpinak - 1 szklanka;
  • pocięty w kostkę kurczak gotowany - 2 szklanki;
  • połówki pomidorów koktajlowych - ½ szklanki;
  • bazylia;
  • natka pietruszki.

Makaron ugotować i spłukać. W patelni z powłoką nieprzywierającą roztopić masło. Do niego dodać cebulę i czosnek. Gotować przez 3 minuty, aż warzywa będą miękkie. Przełożyć do garnka makaron, kurczak, szpinak, pomidory i wymieszać wszystko. Zalać mieszaninę mlekiem, dodać parmezan, mozzarellę, śmietanę i czerwony pieprz.

4. Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Do tego prostego i bardzo smacznego dania będziesz potrzebować:

  • duże cukinie – 4 szt.;
  • mielona wołowina - 0,4 kg;
  • papryka (żółta, czerwona, zielona – nie ma znaczenia) - ½ szklanki;
  • cebula pokrojona w kostkę - ½ szklanki;
  • woda - 1/3 szklanki;
  • starty ser - ½ szklanki;
  • ser śmietankowy - ½ szklanki;
  • posiekana natka pietruszki - ¼ szklanki;
  • mozzarella - ½ szklanki;
  • posiekany szczypiorek.

Mięso mielone podsmażyć z cebulą, przysmaczyć przyprawami i dodać wody. Z cukinii wyciąć miąższ, aby były czyste połówki średniej głębokości. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać twardy ser śmietankowy, pietruszkę. Dokładnie wszystko wymieszać. Mieszanką wypełnić "łódeczki" cukinii i umieścić je na pół godziny do piekarnika. Przed tym jak wyciągacie danie - na 10 minut – należy posypać je mozzarellą, parmezanem i szczypiorkiem.

5. Okoń z rozmarynem

Okoń z rozmarynem

Składniki:

  • oliwa z oliwek - 2 łyżki;
  • okoń;
  • gruboziarnista sól;
  • drobno pocięte ząbki czosnku – 2 szt.;
  • posiekane oliwki - 1/4 szklanki;
  • liście rozmarynu;
  • sok pomarańczowy - ½ szklanki;
  • główka sałaty rzymskiej.

Na dużej patelni na średnim ogniu smażyć rybę z solą i pieprzem przez 5 minut. Dodać na patelnię czosnek, oliwki i rozmaryn. Gotować, lekko mieszając, jeszcze 3 minuty. Dodać sok pomarańczowy i dokładnie wymieszać.

Podawać okonia z frytkami i białą fasolą.

6. Ryż wegański

Ryż wegański

Niezbędne składniki:

  • ryż;
  • czarna fasola;
  • pomidory pokrojone w kostkę;
  • posiekana czerwona cebula;
  • kolendra;
  • plastry awokado;
  • sok z limonki.

Ułożyć ugotowany ryż w miseczkę górką. Dodać kolendrę, fasolę, pomidory, cebulę, awokado. Polać sokiem z limonki przed jedzeniem.

W przepisie nie ma proporcji nieprzypadkowo – sami możecie dodawać składniki do smaku.

7. Makaron soba z sezamem

Makaron soba

Do tego dania przygotowuje się sos. Do niego należy wziąć:

  • pasta sezamowa - ½ szklanki;
  • olej słonecznikowy (najlepiej olej rzepakowy) - ¼ szklanki;
  • gorąca woda - ¾ szklanki;
  • cukier - ¼ szklanki;
  • ocet ryżowy - ¼ szklanki;
  • sos sojowy - ½ szklanki;
  • płatki czerwonej papryki - ½ łyżeczki;
  • mielony imbir - 2 łyżeczki ;
  • mielony czosnek - 1 łyżeczka.

Do głównej potrawy potrzebne są następujące składniki:

  • opakowanie makaronu;
  • puszka groszku;
  • nasiona sezamu;
  • pokrojony szczypiorek.

Makaron ugotować i zlać z niego wodę. Wymieszać w blenderze wszystkie składniki do sosu. Nie trzeba wykorzystywać całą wodę. Płyn dodawać do momentu, dopóki sos nie przyjmie pożądanej konsystencji. Polać sosem makaron, a na wierzchu posypać groszkiem i cebulą. Bez blendera sos okazuje się też dobry. Ale korzystanie z urządzenia znacznie ułatwia i przyspiesza proces gotowania.

źródło:Buzzfeed
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty