7 pysznych sosów do makaronu
Makaron jest ulubioną potrawą wielu ludzi. Jest nie tylko smaczny, ale i łatwy w przygotowaniu: wrzuć do wrzątku i mieszaj do miękkości. Ale bez sosu to jedzenie jest nieciekawe i mdłe, dlatego chcemy podzielić się przepisami na sosy, które doskonale nadają się do tego dania.
Sos Bolognese

Składniki:
- 250 g mielonej wołowiny;
- 8 szt świeżych pomidorów;
- 1 duży ząbek czosnku;
- 100 g startego sera (parmezan);
- 1/2 szklanki czerwonego wina;
- bazylia, oregano, czarny pieprz do smaku.
Przyrządzanie:
- Mielone mięso wołowe smażymy na patelni na oliwie z oliwek.
- Wlewamy wino i rozgniatamy grudki. Konieczne jest, aby płyn się odparował.
- Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej pomidory oblewamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórki).
- Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 25-30 minut.
- Następnie do mieszaniny dodajemy posiekany czosnek, bazylię, oregano, czarny pieprz. Gotujemy około 10 minut.
- Sos dodajemy do makaronu i posypujemy z wierzchu tartym serem.
Sos serowo-kremowy z grzybami i wieprzowiną

Składniki:
- 500 g grzybów (boczniak ostrygowaty);
- 500 g wieprzowiny;
- 200 g żółtego sera;
- 200 ml śmietany (20% tłuszczu);
- 1 szklanka białego wina;
- 1 cebula;
- 4-5 ząbków czosnku;
- sól;
- pieprz.
Przyrządzanie:
- Pokroić drobno czosnek i cebulę, mięso pokroić w duże kostki, grzyby — w paski. Obsmażyć wszystko na patelni na oleju roślinnym do złocistego koloru.
- Następnie smażone mięso i grzyby dodać do garnka i zalać wszystko winem i odrobiną wody. Dusić na maleńkim ogniu, następnie dodać śmietanę i tarty ser. Dusimy do gotowości mięsa. Smacznego!
Sos serowy

Składniki:
- 50 ml śmietany;
- 200 g miękkiego sera topionego (o grzybowym smaku);
- 1/2 łyżeczki mieszanki pieprzów;
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii;
- szczypta mielonego imbiru i gałki muszkatołowej;
- 2-3 ząbki czosnku;
- sól.
Przyrządzanie:
- W drobną kostkę kroimy ser.
- Śmietanę mieszamy z serem i rozpuszczamy na parze. Za 8-10 minut wymieszać sos do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodajemy sól, przyprawy, bazylię, zgnieciony czosnek. Ponownie mieszamy. Jeśli trzeba dodajemy jeszcze śmietanę.
- Sos jest gotowy! Smacznego!
Sos Pesto

Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 pęczek bazylii;
- 1 ząbek czosnku;
- 40 g orzeszków piniowych;
- 50 g startego sera (parmezan);
- sól do smaku.
Przyrządzanie:
- Bazylię, czosnek i orzeszki piniowe wrzucić do blendera, dodać trochę soli, wlać oliwę z oliwek i zmiksować do stanu puree.
- Dodać ser i ponownie wymieszać.
- Gotowy sos dodać do makaronu.
Sos z pomidorami i owocami morza

Składniki:
- 350 g owoców morza (do smaku);
- 8 szt świeżych pomidorów;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 mały pęczek pietruszki;
- 2 łyżki białego wina;
- papryka chili do smaku;
- oliwa z oliwek do smaku.
Przyrządzanie:
- Owoce gotujemy we wrzącej wodzie przez 2 minuty, w tym samym bulionie można ugotować i makaron.
- Natkę pietruszki i czosnek drobno kroimy, dodajemy trochę soli i oliwy z oliwek. Rozcieramy je, aż pojawi się sok.
- Miąższ pomidorów smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę, a następnie dodajemy wino i chili do smaku. Dusimy na małym ogniu przez około 7 minut.
- Do garnka z sosem dodajemy mieszankę z czosnku i ziół i gotujemy na małym ogniu 3 minuty.
- Makaron rozłożyć na talerze, polać sosem pomidorowym i ułożyć na wierzchu owoce morza.
Sos z tuńczyka

Składniki (na 2 osoby):
- 3 szt świeżych pomidorów;
- 1 puszka tuńczyka (rozmiażdżyć);
- 1/2 małego słoika śmietany;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka suchego czosnku lub kilka rozgniecionych ząbków świeżego czosnku;
- sól, pieprz, słodka papryka (opcjonalnie).
Przyrządzanie:
- Pomidory oblewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórki i kroimy w duże kostki.
- Olej rozgrzewamy na patelni, wykładamy pomidory, czosnek, miód i wszystko mieszamy.
- Za trzy minuty do patelni dodajemy tuńczyk, następnie — śmietanę, sól, pieprz, paprykę. Na małym ogniu smażymy jeszcze 5 minut.
- Makaron wrzucamy na patelnię z sosem, mieszamy i wyłączamy ogień.
Sos kremowo-grzybowy

Składniki:
- 750 g pieczarek;
- 225 ml śmietany o niskiej zawartości tłuszczu;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 2 łyżki oleju roślinnego;
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie);
- sól i pieprz do smaku.
Przyrządzanie:
- Pieczarki drobno pokroić i smażyć w ciągu 15 minut, aż płyn odparuje, a grzyby nabiorą złocistego koloru.
- Dodajemy pieczarki, śmietanę i sos sojowy. Smażymy stale mieszając, aż sos lekko nie zmniejszy się w objętości (około 3-5 minut). W końcu solimy i w razie potrzeby dodajemy starty czosnek.
- Mieszamy sos z makaronem i podajemy na stół.