7 pysznych sosów do makaronu

Makaron jest ulubioną potrawą wielu ludzi. Jest nie tylko smaczny, ale i łatwy w przygotowaniu: wrzuć do wrzątku i mieszaj do miękkości. Ale bez sosu to jedzenie jest nieciekawe i mdłe, dlatego chcemy podzielić się przepisami na sosy, które doskonale nadają się do tego dania.

Sos Bolognese

7 pysznych sosów do makaronu 1

Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny;
  • 8 szt świeżych pomidorów;
  • 1 duży ząbek czosnku;
  • 100 g startego sera (parmezan);
  • 1/2 szklanki czerwonego wina;
  • bazylia, oregano, czarny pieprz do smaku.

Przyrządzanie:

  1. Mielone mięso wołowe smażymy na patelni na oliwie z oliwek.
  2. Wlewamy wino i rozgniatamy grudki. Konieczne jest, aby płyn się odparował.
  3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej pomidory oblewamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórki).
  4. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 25-30 minut.
  5. Następnie do mieszaniny dodajemy posiekany czosnek, bazylię, oregano, czarny pieprz. Gotujemy około 10 minut.
  6. Sos dodajemy do makaronu i posypujemy z wierzchu tartym serem.

Sos serowo-kremowy z grzybami i wieprzowiną

7 pysznych sosów do makaronu 2

Składniki:

  • 500 g grzybów (boczniak ostrygowaty);
  • 500 g wieprzowiny;
  • 200 g żółtego sera;
  • 200 ml śmietany (20% tłuszczu);
  • 1 szklanka białego wina;
  • 1 cebula;
  • 4-5 ząbków czosnku;
  • sól;
  • pieprz.

Przyrządzanie:

  1. Pokroić drobno czosnek i cebulę, mięso pokroić w duże kostki, grzyby — w paski. Obsmażyć wszystko na patelni na oleju roślinnym do złocistego koloru.
  2. Następnie smażone mięso i grzyby dodać do garnka i zalać wszystko winem i odrobiną wody. Dusić na maleńkim ogniu, następnie dodać śmietanę i tarty ser. Dusimy do gotowości mięsa. Smacznego!

Sos serowy

7 pysznych sosów do makaronu 3

Składniki:

  • 50 ml śmietany;
  • 200 g miękkiego sera topionego (o grzybowym smaku);
  • 1/2 łyżeczki mieszanki pieprzów;
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii;
  • szczypta mielonego imbiru i gałki muszkatołowej;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • sól.

Przyrządzanie:

  1. W drobną kostkę kroimy ser.
  2. Śmietanę mieszamy z serem i rozpuszczamy na parze. Za 8-10 minut wymieszać sos do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Dodajemy sól, przyprawy, bazylię, zgnieciony czosnek. Ponownie mieszamy. Jeśli trzeba dodajemy jeszcze śmietanę.
  4. Sos jest gotowy! Smacznego!

Sos Pesto

7 pysznych sosów do makaronu 4

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 1 pęczek bazylii;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 40 g orzeszków piniowych;
  • 50 g startego sera (parmezan);
  • sól do smaku.

Przyrządzanie:

  1. Bazylię, czosnek i orzeszki piniowe wrzucić do blendera, dodać trochę soli, wlać oliwę z oliwek i zmiksować do stanu puree.
  2. Dodać ser i ponownie wymieszać.
  3. Gotowy sos dodać do makaronu.

Sos z pomidorami i owocami morza

7 pysznych sosów do makaronu 5

Składniki:

  • 350 g owoców morza (do smaku);
  • 8 szt świeżych pomidorów;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 mały pęczek pietruszki;
  • 2 łyżki białego wina;
  • papryka chili do smaku;
  • oliwa z oliwek do smaku.

Przyrządzanie:

  1. Owoce gotujemy we wrzącej wodzie przez 2 minuty, w tym samym bulionie można ugotować i makaron.
  2. Natkę pietruszki i czosnek drobno kroimy, dodajemy trochę soli i oliwy z oliwek. Rozcieramy je, aż pojawi się sok.
  3. Miąższ pomidorów smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę, a następnie dodajemy wino i chili do smaku. Dusimy na małym ogniu przez około 7 minut.
  4. Do garnka z sosem dodajemy mieszankę z czosnku i ziół i gotujemy na małym ogniu 3 minuty.
  5. Makaron rozłożyć na talerze, polać sosem pomidorowym i ułożyć na wierzchu owoce morza.

Sos z tuńczyka

7 pysznych sosów do makaronu 6

Składniki (na 2 osoby):

  • 3 szt świeżych pomidorów;
  • 1 puszka tuńczyka (rozmiażdżyć);
  • 1/2 małego słoika śmietany;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka suchego czosnku lub kilka rozgniecionych ząbków świeżego czosnku;
  • sól, pieprz, słodka papryka (opcjonalnie).

Przyrządzanie:

  1. Pomidory oblewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórki i kroimy w duże kostki.
  2. Olej rozgrzewamy na patelni, wykładamy pomidory, czosnek, miód i wszystko mieszamy.
  3. Za trzy minuty do patelni dodajemy tuńczyk, następnie — śmietanę, sól, pieprz, paprykę. Na małym ogniu smażymy jeszcze 5 minut.
  4. Makaron wrzucamy na patelnię z sosem, mieszamy i wyłączamy ogień.

Sos kremowo-grzybowy

7 pysznych sosów do makaronu 7

Składniki:

  • 750 g pieczarek;
  • 225 ml śmietany o niskiej zawartości tłuszczu;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 2 łyżki oleju roślinnego;
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie);
  • sól i pieprz do smaku.

Przyrządzanie:

  1. Pieczarki drobno pokroić i smażyć w ciągu 15 minut, aż płyn odparuje, a grzyby nabiorą złocistego koloru.
  2. Dodajemy pieczarki, śmietanę i sos sojowy. Smażymy stale mieszając, aż sos lekko nie zmniejszy się w objętości (około 3-5 minut). W końcu solimy i w razie potrzeby dodajemy starty czosnek.
  3. Mieszamy sos z makaronem i podajemy na stół.
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty