7 sekretów odchudzania z różnych stron świata
Dlaczego współczesne kobiety ważą więcej, niż ich babcie i prababcie? Ponieważ na każdym kroku na nie czyhają pułapki żywieniowe i pokusy, którym niestety chętnie ulegają, przez co z roku na rok przybywa im coraz więcej kilogramów. Na dodatek najczęściej jedzą w pośpiechu, mało się ruszają i zapominają o sporcie. Odchudzają się, później znowu przybierają na wadze i tak w kółko Macieju. Jak więc wprowadzić w życie zdrowe nawyki żywieniowe?
1. Francja – celebrowanie posiłków
Jak Francuzki zachowują smukłą sylwetkę? Francuzki nie odmawiają sobie rozkoszy podniebienia, jednak stawiają przede wszystkim na małe porcje i celebrowanie każdego posiłku. Spożywają produkty wysokiej jakości, piją dużo wody, jedzą wiele różnych sałatek.
Kawa? Owszem, ale nie w dużym kubku ze śmietanką i innymi dodatkami, a jedna mała czarna dziennie. Czekolada? Czemu nie? Ale nie cała tabliczka czekolady na raz, lecz mała kostka.
Chcesz wyglądać jak Francuski? Wtedy zapomnij o jedzeniu w pośpiechu, przy biurku czy telewizorze. Dłuższe jedzenie sprawia, że przyjmujesz zdecydowanie mniej kalorii, niż jedząc w pośpiechu.
2. Włochy – sekret włoskiego makaronu
Zaledwie 9% Włoszek cierpi z powodu otyłości. Jak to jest możliwe, przecież codziennie jedzą makaron i pizzę?
Mało kto, wie, że najbardziej kaloryczny nie jest wcale makaron, lecz sos do makaronu. Włoszki o tym wiedzą, więc dodają tylko kilka łyżeczek sosu do potraw. We Włoszech spożywa się makaron al dente, czyli lekko niedogotowany, który posiada niski indeks glikemiczny, więc poziom glukozy we krwi wzrasta powoli.
Uczucie nasycenia następuje za rachunek skrobi, która o wiele wolniej rozpada się na glukozę w porównaniu do szybkości trawienia makaronu. Właśnie dlatego Włoszki nie tyją, bo makaron na długo daje uczucie sytości.
Chcesz mieć smukłą sylwetkę jak u Włoszek? Wtedy gotuj makaron al dente. Jedna porcja powinna zawierać nie więcej niż 100 g makaronu (110 kcal) i kilka łyżeczek sosu plus warzywa.
3. Malezja – kurkuma to podstawa zdrowej diety
Kurkuma jest popularną przyprawą na całym świecie. Jest to wspólny składnik większości dań malezyjskich. Ma gorzkawy smak, podobny do musztardy oraz chrzanu i intensywny żółty kolor. Jej smak i zapach się nasilają pod wpływem obróbki termicznej.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Bostońskiego wykazały, że kurkumina, składnik czynny kurkumy, może powstrzymać powstawanie tkanki tłuszczowej przez hamowanie wzrostu naczyń krwionośnych, niezbędnych do jej budowy.
Lubisz tłuste dania, ale nie chcesz przytyć? Wtedy doprawiają je kurkumą i ciesz się smukłą sylwetką. Kurkuma to także doskonała przyprawa do warzyw, zup, ryżu i sosów.
4. Węgry – ocet
Węgrzy uwielbiają ocet oraz różnego rodzaju przetwory, takie jak konserwowa papryczka, ogórki, pomidory. Ocet jest podstawowym składnikiem większość dań węgierskich. Wiedziałeś, że ocet zmniejsza produkcję insuliny? Nadmiar insuliny we krwi spowalnia proces spalania tkanki tłuszczowej.
Nie przepadasz za przetworami, ale chcesz mieć piękną sylwetkę? Dodawaj ocet do sałatek.
5. Tajlandia – ostre przyprawy
Kuchnia tajlandzka słynie z ostrych potraw. Dużą popularnością cieszą ostre sałatki, które są bardzo lekkostrawne, bo nie doprawia się je olejem, lecz sosem sojowym i sokiem z cytryny.
W czym tkwi sekret? Ostre przyprawy zawierają kapsaicynę, która przyspiesza metabolizm i zapewnia nasycenie. Na dodatek ostre jedzenie nie da się jeść w dużych ilościach.
Chce mieć sylwetkę jak u smukłych Azjatek? Doprawiaj fasolkę, zupę warzywną, makaron ostrymi przyprawami.
6. Japonia – jedzenie małych porcji
Wśród półtora miliona mieszkańców japońskiej Okinawy jest ponad 400 stulatków. Jak żyć długo i zdrowo? Stosuj metodę 80% jak Japończycy. Kiedy pojawia się pierwsze uczucie sytości, odłóż sztućce, gdyż to oznacza, że 80% twego żołądku jest już wypełnione jedzeniem. Jeśli zaczniesz jeść dalej, to rozciągniesz żołądek i będziesz ciągle głodny.
Chcesz dożyć do 100 lat? Jedz spokojnie i powoli. Postaw na małe porcje, a kiedy poczujesz nasycenie, odłóż sztućce i przestań jeść.
7. Indie – obiad to główny posiłek dnia
Mieszkańcy Indii, którzy we wszystkim kierują się zasadami Ajurwedy, uważają, że to właśnie obiad jest głównym posiłkiem dnia. Dlaczego? Bo według Ajurwedy, "agni" w medycynie ajurwedyjskiej oznacza "ogień trawienia", płonie największym płomykiem między godz. 10 a 14.
Chcesz podkręcić swój metabolizm? Wtedy zadbaj o to, aby najobfitszym posiłkiem dnia był właśnie obiad, który powinien się składać z zupy, drugiego dania, owoców. Kolacja powinna być o połowę mniejsza niż obiad. Wieczorem najlepiej jeść warzywa, mięso, makaron.