7 słodkich śniadań, które zachwycą ukochaną w dniu jej święta

Dzień Kobiet — to doskonały pretekst nie tylko dla prezentów od bliskich, ale i dla miłych niespodzianek. Kawa do łóżka ze smażoną kiełbaską i podpaloną jajecznicą na bekonie, oczywiście będą uznane za "niespodziankę", ale na pewno miło zaskoczy twoją drugą połowę i na długo jej zapamięta się tylko prawdziwe arcydzieło na śniadanie.

Jak wiadomo, w dniu święta można wszystko, więc proponujemy zachwycić kobiety bezpośrednio z rana czymś słodkim. Znaleźliśmy przepisy tych potraw, które nie wymagają zamorskich składników i do przygotowania których nie trzeba być kucharzem 80 poziomu.

Słodkie bułki

Bardzo proste i smaczne
Słodkie bułki

Składniki:

  • opakowanie twarogu;
  • cukier do smaku;
  • truskawki do smaku;
  • cienki placek lawaszu.

Przygotowanie

Wymieszać w blenderze twaróg i cukier aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozłożyć cienki placek lawaszu i nie szczędząc nadzienia, posmarować go otrzymaną masą serową. Jeśli są świeże truskawki, pokroić je w plasterki i wyłożyć na nadzieniu. Można użyć mrożonych jagód, uprzednio je rozmroziwszy, odcedzić i pozostawić na durszlaku.

Zwinąć lawasz z nadzieniem w schludną kiełbaskę, dać trochę nasiąknąć. Pokroić na kawałki. Udekorować według uznania bitą śmietaną, jagodami i syropem. Podać z kawą.

Owocowa rozkosz

Lekki deser dla tych, kto mało je
Owocowa rozkosz

Składniki:

  • grejpfrut – 1 szt.;
  • jabłko, winogrona, banan;
  • jagody do dekoracji;
  • bita śmietana/ lody/ czekolada/ słodki twaróg.

Przygotowanie

Wziąć grejpfrut, obciąć końcówki, wyjąć miąższ. Miąższ oczyścić, pokroić na małe kawałki. Tak samo pokroić wszystkie dostępne w domu owoce: jabłka, winogrona, banany. Do środka koszyczka położyć na wybór bitą śmietanę, rozpuszczoną na małym ogniu czekoladę mleczną, gałkę lodów lub słodki twaróg.

Na wierzchu rozłożyć kawałki owoców. Udekorować jagodami i liściem mięty. Podać ze świeżo wyciśniętym sokiem lub koktajlem.

Suflet serowy

Przepis z użyciem kuchenki mikrofalowej
Suflet serowy

Składniki:

  • twaróg – 30 dag;
  • jajko – 1 szt.;
  • cukier do smaku;
  • banan – 1 szt.;
  • jabłko – połówka.

Przygotowanie

Do twarogu dodać jajko i cukier i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Pokroić w plasterki banana i jabłko, dodać do twarogowej mieszanki, delikatnie wymieszać. Wyłożyć podstawę do sufletu na nadającą się do kuchenki mikrofalowej małej formy i umieścić piec na 5 minut.

Przy podawaniu posypać cukrem pudrem lub polać sosem karmelowym. Można podawać ze śmietaną w sosjerce. Na deser przygotować koktajle z dowolnych owoców.

Rajskie jabłka

Przepis z użyciem piekarnika
Rajskie jabłka

Składniki:

  • twaróg – 10 dag;
  • mascarpone – 15 dag;
  • cukier;
  • wanilina;
  • kwaśne jabłka;
  • bita śmietanka w sprayu;
  • orzechy do dekoracji.

Przygotowanie

Łyżką delikatnie wymieszać twaróg, mascarpone, wanilię i cukier na jednolitą masę. U jabłek odciąć czubki, usunąć gniazda nasienne, a następnie usunąć środek w taki sposób, aby można było włożyć do środka każdego jabłka farsz. Zostawić trochę farszu do dekoracji. Łyżką nałożyć farsz w każde jabłko, przykryć pokrywkami.

Delikatnie włożyć jabłka do formy do pieczenia, wysmarowanej masłem. Piec jabłka do miękkości w 180 stopniach przez 15 minut.

Gotowe jabłka wyłożyć na talerz, szczodrze polać śmietanką, wyłożyć resztki farszu i posypać orzechami. Podawać razem z kawą.

Deser owocowy

Jaskrawo i bez pieczenia
Deser owocowy

Składniki:

  • mrożone jagody – 2 szklanki;
  • woda – 1 szklanka;
  • cukier – 0,5 szklanki;
  • żelatyna – 1 łyżka;
  • mleko skondensowane – 0,5 puszki.

Przygotowanie

Owoce rozmrozić, zalać je pół szklanką wody i doprowadzić do wrzenia. Żelatynę zamoczyć w wodzie do pęcznienia. Nieco rozmrożone owoce przetrzeć przez sito, dodać do puree sypki cukier i dobrze wymieszać. Napęczniałą żelatynę podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia kryształów.

Połączyć z jagodowym puree. Schłodzić jagodowe puree w pojemniku z zimną wodą. Ubić mikserem na małej prędkości na sztywną pianę. Umieścić pojemnik z puree w zimnej wodzie do całkowitego ostygnięcia i ubić je mikserem na małej prędkości na sztywną pianę.

Wlać cienkim strumieniem mleko skondensowane i ponownie ubić. Wylać do szklanek. Umieścić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Przy podawaniu udekorować jagodami.

Kolorowy poranek

Minimum wysiłku i świetny wynik
Kolorowy poranek

Składniki:

  • jajko – 1 szt.;
  • cukier – 25 g do naleśników;
  • cukier do smaku do kremu;
  • mąka – 15 dag;
  • mleko – 150 ml;
  • proszek do pieczenia – 5 g;
  • masło – 2 dag;
  • mascarpone – 15 dag;
  • jagody do dekoracji;
  • płynny miód do dekoracji;
  • kropla oleju roślinnego.

Przygotowanie

Do naleśników zmieszać jajko i cukier, lekko ubić mikserem. W małym rondelku podgrzać mleko i masło, aż do rozpuszczenia masła, nie doprowadzając do wrzenia, i dodać do jajek. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Lekko spryskać olejem patelnię. Łyżką lub chochlą wylać ciasto na patelnię, obsmażyć z obu stron około 2 minuty z każdej strony. Gotowość sprawdzić wykałaczką.

Wymieszać łyżką mascarpone z cukrem do smaku. Wyłożyć pierwszy naleśnik, posmarować go kremem. Z góry jeszcze jeden naleśnik, położyć na niego krem. Udekorować jagodami, owocami według własnego gustu. Można polać powstałe ciastko miodem.

Czekoladowy biszkopt

Najprostszy przepis na smaczny biszkopt
Czekoladowy biszkopt

Składniki:

  • jajka – 4 szt.;
  • cukier – 3/4 szklanki;
  • mąka – 3/4 szklanki;
  • kakao – 3 łyżki;
  • szczypta soli;
  • czekolada;
  • wszelkie owoce lub owoce do dekoracji.

Przygotowanie

Jajka wymieszać z cukrem i solą. Ubić mikserem 10 minut na sztywną pianę. Wymieszać mąkę i kakao (najlepiej przesiać mieszaninę przez sito). Dodać mączną mieszaninę łyżeczką w ubite jajka. Zbyt dobrze mieszać nie trzeba.

Powstałe ciasto wylać do formy do pieczenia. Piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowość sprawdzić wykałaczką.

Kiedy biszkopt ostygnie, roztopić czekoladę na małym ogniu. Polać nią ciastko. Udekorować owocami lub kawałkami owoców według własnego gustu. Z kawą zadowolenie jest gwarantowane!

źródło:Tvoi-Povarenok
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty