7 smacznych przepisów na lasagne, idealnych na zimę
Lasagne – to idealna potrawa dla kolacji, czy obiadu w zimną porę roku, ponieważ ona jest pożyteczna, smaczna i bardzo syta. Dla jej przygotowania trzeba zupełnie niewiele składników i czasu.
Dzielimy się z wami unikalnymi przepisami najsmaczniejszej lasagne, którą nie trudno przygotować w domu.
Ziemniaczana lasagne
Będą ci potrzebne:
- 3 duży ziemniaki;
- 3–4 łyżki oliwy z oliwek;
- szczypta soli;
- szczypta pieprzu;
- 1/3 szklanki cytrynowego soku;
- 340g tofu;
- liście bazylii;
- 1 łyżka suszonego oregano;
- 20g sera parmezan.
Do sosu (gotuje się na życzenie):
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek;
- posiekana bazylia;
- 2 ząbki czosnku;
- szczypta soli;
- szczypta czarnego pieprzu;
- woda;
- 20g sera parmezan.
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
- Dla przygotowania ricotty mieszamy w blenderze tofu, oliwę z oliwek, sól, pieprz, cytrynowy sok, bazylię, oregano. Musi wyjść jednorodna masa z kawałeczkami bazylii.
- Oczyszczamy ziemniaki i kroimy na cienkie krążki.
- Bierzemy prostokątny, głęboki półmisek i wykładamy ziemniaki w jedną warstwę.
- Polewamy ziemniaki z góry ricottą i rozdzielamy równomiernie.
- Wykładamy drugą warstwę ziemniaków, a potem znów dodajemy ricottę. Z góry dodajemy trzecią warstwę ziemniaków i polewamy ricottą. Górną warstwą wykładamy ziemniakami.
- Zamykamy naczynie folią i wypiekamy 50 minut.
- Potem zdejmujemy folię i wypiekamy jeszcze przez 10 minut.
- Podczas gotowania się lasagn, mieszamy w blenderze składniki do sosu: oliwę z oliwek, bazylię, 2 ząbki czosnku. Potem dodajemy ser, sól, pieprz, wszystko wymieszać w blenderze ponownie. Dodajemy trochę wody.
- Dostajemy lasagne z piekarnika i dajemy potrawie trochę ochłonąć.
- Dodajemy sos.
- Rozkoszujemy się smaczną lasagne.
Twarogowa lasagne
Będą ci potrzebne:
- 500g twarogu;
- 300g twardego sera;
- 2 jajka;
- 40–50g masła;
- suche arkusze do lasagne;
- 0,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie
- Nacieramy ser.
- W szklankę nalewamy wodę i dodajemy łyżkę soli.
- W ser dodajemy 2 jajka i mieszamy.
- Dodajemy do twarogowej masy 5 łyżek osolonej wody.
- Dodajemy rozmiękczone masło.
- Dodajemy szczyptę soli.
- Bierzemy formę do pieczenia i kładziemy na dno lisekt folii aluminiowej. Smarujemy folię masłem.
- Na folię wykładamy arkusze do lasagne.
- Rozdzielamy 1/4 twarogowej mieszanki po arkuszach do lasagne. Z góry dodajemy warstwę sera (1/4 od masy).
- Z góry do różnych miejsc dodajemy 3 łyżki osolonej wody.
- Wykładamy warstwę z arkuszy do lasagne. Z góry rozdzielamy twarogową masę, kładziemy natarty ser i dodajemy 3 łyżki wody.
- Wykładamy tylko 4 warstwy lasagne tak, by ostatnią warstwą był ser. Przysłaniamy końce folią aluminiową.
- Wypiekamy w dobrze rozgrzanym piekarniku 30 minut do brązowienia sera.
- Podajemy gorącą lasagne.
Lasagne z lawaszu z serem i rybą
Będą ci potrzebne:
- cienki lawasz;
- 180g filetu czerwonej ryby;
- 320g twarogu;
- 2 jajka;
- 300g kefiru;
- koperek świeży;
- przyprawy.
Przygotowanie
- Łączymy 1 jajko i kefir.
- Pokrojony listami lawasz smarujemy sosem i wykładamy listy jeden na jeden. Zostawiamy lawasz przesiąkać przez 10 minut.
- Nacieramy ser przez sito albo rozdrabniamy w blenderze, dodawszy 1 jajko dla lepkiej konsystencji.
- Rybę oczyszczamy od kostek, solimy i zostawiamy w lodówce na 15 minut. Po tym zmywamy z ryby sól i kroimy ją na drobną kostkę.
- Mieszamy twaróg i rybę. Dodajemy koperek, mieszając ingredienty łyżką.
- Wykładamy do pojemności dla lasagne listy lawaszu na przemian z nadzieniem. Górną warstwę należy zalać resztami sosu z kefiru, w którym moczył się lawasz.
- Wypiekamy lasagne 10 minut.
Lasagne z kurczakiem i pieczarkami
Będą ci potrzebne:
- jedna pierś kurczaka;
- olej roślinny (do smażenia);
- 0,5kg pieczarek (marynowanych lub świeżych);
- 200 ml śmietanki;
- twardy ser;
- arkusze do lasagne.
Przygotowanie
- Z piersi usuwamy kości, rozbieramy mięso na włókna i obsmażamy je z olejem roślinnym.
- Kroimy grzyby i dodajemy do piersi. Obsmażamy przez 10 minut.
- Wlewamy śmietankę i dusimy pod przykrywką około 7 minut.
- Stawiamy rozgrzewać się piekarnik.
- W pojemność do przygotowania lasagne łożymy listek folii aluminiowej i smarujemy masłem.
- Wykładamy arkusze do lasagne. Potem wykładamy nadzienie (kurczaka i grzybów). Z góry posypać tartym serem.
- Wykładamy 4 warstwy lasagne tak, by ostatnią warstwą był ser.
- Wypiekamy 40 minut.
Lasagne w patelni
Będą ci potrzebne:
- 800g pomidorów w sosie własnym;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 cebula;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 3 ząbki czosnku;
- papryka płatkami – na końcu noża;
- 450g mielonego mięsa;
- 10 arkuszy do lasagne;
- 220g sosu pomidorowego;
- szklanka tartego parmezanu;
- 2 łyżki bazylii;
- 220g sera (ricotta).
Przygotowanie
- Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa cebulę i czosnek. Bazylię drobno siekamy, a arkusze do lasagne łamiemy w pół.
- Drobno kroimy pomidory i wykładamy je do miski. Rozcieńczamy wodą.
- Obsmażamy cebulę do miękkości na dużej patelni, dodajemy czosnek z papryką.
- Wykładamy mielone mięso. Kiedy ono ugotuje się wykładamy z góry połówki arkuszy do lasagne, ale nie mieszamy.
- Z góry zalewamy pokrojone pomidory i sos pomidorowy. Nie mieszamy.
- Nakrywamy przykrywką i dusimy 20 minut na malutkim ogniu.
- Wyłączamy ogień i dodajemy najpierw połowę parmezanu, a potem ricottę. Nie mieszamy.
- W końcu gotowania zdjąć przykrywkę, posypać drugą połową parmezanu, posiekaną bazylią i podawać do stołu.
Lasagne Bolognese
Będą ci potrzebne:
Do pasty:
- gotowe arkusze do lasagne – jedno opakowanie (500g);
- 200g twardego sera.
Sos Bolognese:
- 500g mielonego mięsa (wołowina, czy wołowina + wieprzowina, czy wołowina + baranina);
- 2–3 pomidory;
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- sól, pieprz, przyprawy (bazylia, oregano);
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
Sos beszamelowy:
- 1 l mleka;
- 120g masła;
- 3 łyżki mąki;
- szczypta gałki muszkatołowej, sól, czarny pieprz.
Przygotowanie:
- Oczyszczamy pomidory od skórki i rozdrabniamy w blenderze z dodaniem koncentratu pomidorowego.
- Obsmażamy mielone mięso na oliwie z oliwek. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.
- Dusimy na małym ogniu blisko 5 minut. Sos Bolognese jest gotowy.
- Na roztopionym maśle obsmażamy mąkę.
- Powoli, przy stałym mieszaniu, wlewamy do mieszanki mleko.
- Dodajemy przyprawy i stale mieszając dusimy sos, aż zgęstnieje (10–15 minut). Sos beszamelowy jest gotowy.
- Nacieramy na tarce ser.
- Smarujemy formę do zapiekania oliwą z oliwek i wylewamy na dno trochę sosu beszamelowego i sosu Bolognese.
- Wykładamy na sos arkusze do lasagne z niewielkim naciśnięciem.
- Wykładamy na nie sos Bolognese, posypać tartym serem i posmarować sosem beszamelowym.
- Powtarzamy proces 3–4 razy, na ile wystarcza składników.
- Nakrywamy ostatnią warstwę arkuszy do lasagne, polewamy sosem beszamelowym i gęsto posypać serem parmezan.
- Łożymy z góry kawałeczek masła i zapiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku 30–40 minut.
Owocowa lasagne
Będą ci potrzebne:
- 2 płytki gotowego ciasta do lasagne;
- 300g nietłustego twarogu;
- 1 pomarańcza;
- 2 banany;
- 1 łyżka rodzynek;
- 1 jajko;
- 1 łyżka grysiku;
- 1 łyżeczka brązowego cukru;
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu;
- cukier puder;
- masło do smarowania.
Przygotowanie:
- Gotujemy płytki ciasta do lasagne do gotowości w dużym rondlu z odrobiną wrzącej, osolonej wody. Kroimy każdą płytkę w pół. Łożymy po jednej płytce w dwie niewielkie nasmarowane masłem żarowytrzymałe formy.
- Jeden banan rozdrabniamy widelcem. W misce mieszamy robotem kuchennym ser, jajko, rodzynki, puree z banana, grysik, cukier i cynamon.
- Drugi banan kroimy kawałkami. Pomarańczę czyścimy od skórki i białych błon, kroimy cienkimi plasterkami.
- Dzielimy twarogową masę w pół. W formy z płytkami ciasta wykładamy twarogową masę, z góry kładziemy cząstki pomarańczy i banana, nakrywamy drugą płytką ciasta i smarujemy go twarogową masą. Z góry wykładamy pozostałe owoce.
- Stawiamy lasagne do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10–15 minut.
- Akuratnie dostajemy gotową lasagne z form.
- Dajemy lasagne ochłonąć około 10 minut, a potem należy posypać cukrem pudrem.
- Rozkoszujemy się deserem.