7 smacznych przepisów na lasagne, idealnych na zimę

Lasagne – to idealna potrawa dla kolacji, czy obiadu w zimną porę roku, ponieważ ona jest pożyteczna, smaczna i bardzo syta. Dla jej przygotowania trzeba zupełnie niewiele składników i czasu.

Dzielimy się z wami unikalnymi przepisami najsmaczniejszej lasagne, którą nie trudno przygotować w domu.

Ziemniaczana lasagne

7 smacznych przepisów na lasagne 1

Będą ci potrzebne:

  • 3 duży ziemniaki;
  • 3–4 łyżki oliwy z oliwek;
  • szczypta soli;
  • szczypta pieprzu;
  • 1/3 szklanki cytrynowego soku;
  • 340g tofu;
  • liście bazylii;
  • 1 łyżka suszonego oregano;
  • 20g sera parmezan.

Do sosu (gotuje się na życzenie):

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek;
  • posiekana bazylia;
  • 2 ząbki czosnku;
  • szczypta soli;
  • szczypta czarnego pieprzu;
  • woda;
  • 20g sera parmezan.

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  2. Dla przygotowania ricotty mieszamy w blenderze tofu, oliwę z oliwek, sól, pieprz, cytrynowy sok, bazylię, oregano. Musi wyjść jednorodna masa z kawałeczkami bazylii.
  3. Oczyszczamy ziemniaki i kroimy na cienkie krążki.
  4. Bierzemy prostokątny, głęboki półmisek i wykładamy ziemniaki w jedną warstwę.
  5. Polewamy ziemniaki z góry ricottą i rozdzielamy równomiernie.
  6. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków, a potem znów dodajemy ricottę. Z góry dodajemy trzecią warstwę ziemniaków i polewamy ricottą. Górną warstwą wykładamy ziemniakami.
  7. Zamykamy naczynie folią i wypiekamy 50 minut.
  8. Potem zdejmujemy folię i wypiekamy jeszcze przez 10 minut.
  9. Podczas gotowania się lasagn, mieszamy w blenderze składniki do sosu: oliwę z oliwek, bazylię, 2 ząbki czosnku. Potem dodajemy ser, sól, pieprz, wszystko wymieszać w blenderze ponownie. Dodajemy trochę wody.
  10. Dostajemy lasagne z piekarnika i dajemy potrawie trochę ochłonąć.
  11. Dodajemy sos.
  12. Rozkoszujemy się smaczną lasagne.

Twarogowa lasagne

7 smacznych przepisów na lasagne 2

Będą ci potrzebne:

  • 500g twarogu;
  • 300g twardego sera;
  • 2 jajka;
  • 40–50g masła;
  • suche arkusze do lasagne;
  • 0,5 łyżeczki soli.

Przygotowanie

  1. Nacieramy ser.
  2. W szklankę nalewamy wodę i dodajemy łyżkę soli.
  3. W ser dodajemy 2 jajka i mieszamy.
  4. Dodajemy do twarogowej masy 5 łyżek osolonej wody.
  5. Dodajemy rozmiękczone masło.
  6. Dodajemy szczyptę soli.
  7. Bierzemy formę do pieczenia i kładziemy na dno lisekt folii aluminiowej. Smarujemy folię masłem.
  8. Na folię wykładamy arkusze do lasagne.
  9. Rozdzielamy 1/4 twarogowej mieszanki po arkuszach do lasagne. Z góry dodajemy warstwę sera (1/4 od masy).
  10. Z góry do różnych miejsc dodajemy 3 łyżki osolonej wody.
  11. Wykładamy warstwę z arkuszy do lasagne. Z góry rozdzielamy twarogową masę, kładziemy natarty ser i dodajemy 3 łyżki wody.
  12. Wykładamy tylko 4 warstwy lasagne tak, by ostatnią warstwą był ser. Przysłaniamy końce folią aluminiową.
  13. Wypiekamy w dobrze rozgrzanym piekarniku 30 minut do brązowienia sera.
  14. Podajemy gorącą lasagne.

Lasagne z lawaszu z serem i rybą

7 smacznych przepisów na lasagne 3

Będą ci potrzebne:

  • cienki lawasz;
  • 180g filetu czerwonej ryby;
  • 320g twarogu;
  • 2 jajka;
  • 300g kefiru;
  • koperek świeży;
  • przyprawy.

Przygotowanie

  1. Łączymy 1 jajko i kefir.
  2. Pokrojony listami lawasz smarujemy sosem i wykładamy listy jeden na jeden. Zostawiamy lawasz przesiąkać przez 10 minut.
  3. Nacieramy ser przez sito albo rozdrabniamy w blenderze, dodawszy 1 jajko dla lepkiej konsystencji.
  4. Rybę oczyszczamy od kostek, solimy i zostawiamy w lodówce na 15 minut. Po tym zmywamy z ryby sól i kroimy ją na drobną kostkę.
  5. Mieszamy twaróg i rybę. Dodajemy koperek, mieszając ingredienty łyżką.
  6. Wykładamy do pojemności dla lasagne listy lawaszu na przemian z nadzieniem. Górną warstwę należy zalać resztami sosu z kefiru, w którym moczył się lawasz.
  7. Wypiekamy lasagne 10 minut.

Lasagne z kurczakiem i pieczarkami

7 smacznych przepisów na lasagne 4

Będą ci potrzebne:

  • jedna pierś kurczaka;
  • olej roślinny (do smażenia);
  • 0,5kg pieczarek (marynowanych lub świeżych);
  • 200 ml śmietanki;
  • twardy ser;
  • arkusze do lasagne.

Przygotowanie

  1. Z piersi usuwamy kości, rozbieramy mięso na włókna i obsmażamy je z olejem roślinnym.
  2. Kroimy grzyby i dodajemy do piersi. Obsmażamy przez 10 minut.
  3. Wlewamy śmietankę i dusimy pod przykrywką około 7 minut.
  4. Stawiamy rozgrzewać się piekarnik.
  5. W pojemność do przygotowania lasagne łożymy listek folii aluminiowej i smarujemy masłem.
  6. Wykładamy arkusze do lasagne. Potem wykładamy nadzienie (kurczaka i grzybów). Z góry posypać tartym serem.
  7. Wykładamy 4 warstwy lasagne tak, by ostatnią warstwą był ser.
  8. Wypiekamy 40 minut.

Lasagne w patelni

7 smacznych przepisów na lasagne 5

Będą ci potrzebne:

  • 800g pomidorów w sosie własnym;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 1 cebula;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 3 ząbki czosnku;
  • papryka płatkami – na końcu noża;
  • 450g mielonego mięsa;
  • 10 arkuszy do lasagne;
  • 220g sosu pomidorowego;
  • szklanka tartego parmezanu;
  • 2 łyżki bazylii;
  • 220g sera (ricotta).

Przygotowanie

  1. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa cebulę i czosnek. Bazylię drobno siekamy, a arkusze do lasagne łamiemy w pół.
  2. Drobno kroimy pomidory i wykładamy je do miski. Rozcieńczamy wodą.
  3. Obsmażamy cebulę do miękkości na dużej patelni, dodajemy czosnek z papryką.
  4. Wykładamy mielone mięso. Kiedy ono ugotuje się wykładamy z góry połówki arkuszy do lasagne, ale nie mieszamy.
  5. Z góry zalewamy pokrojone pomidory i sos pomidorowy. Nie mieszamy.
  6. Nakrywamy przykrywką i dusimy 20 minut na malutkim ogniu.
  7. Wyłączamy ogień i dodajemy najpierw połowę parmezanu, a potem ricottę. Nie mieszamy.
  8. W końcu gotowania zdjąć przykrywkę, posypać drugą połową parmezanu, posiekaną bazylią i podawać do stołu.

Lasagne Bolognese

7 smacznych przepisów na lasagne 6

Będą ci potrzebne:

Do pasty:

  • gotowe arkusze do lasagne – jedno opakowanie (500g);
  • 200g twardego sera.

Sos Bolognese:

  • 500g mielonego mięsa (wołowina, czy wołowina + wieprzowina, czy wołowina + baranina);
  • 2–3 pomidory;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • sól, pieprz, przyprawy (bazylia, oregano);
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Sos beszamelowy:

  • 1 l mleka;
  • 120g masła;
  • 3 łyżki mąki;
  • szczypta gałki muszkatołowej, sól, czarny pieprz.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczamy pomidory od skórki i rozdrabniamy w blenderze z dodaniem koncentratu pomidorowego.
  2. Obsmażamy mielone mięso na oliwie z oliwek. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.
  3. Dusimy na małym ogniu blisko 5 minut. Sos Bolognese jest gotowy.
  4. Na roztopionym maśle obsmażamy mąkę.
  5. Powoli, przy stałym mieszaniu, wlewamy do mieszanki mleko.
  6. Dodajemy przyprawy i stale mieszając dusimy sos, aż zgęstnieje (10–15 minut). Sos beszamelowy jest gotowy.
  7. Nacieramy na tarce ser.
  8. Smarujemy formę do zapiekania oliwą z oliwek i wylewamy na dno trochę sosu beszamelowego i sosu Bolognese.
  9. Wykładamy na sos arkusze do lasagne z niewielkim naciśnięciem.
  10. Wykładamy na nie sos Bolognese, posypać tartym serem i posmarować sosem beszamelowym.
  11. Powtarzamy proces 3–4 razy, na ile wystarcza składników.
  12. Nakrywamy ostatnią warstwę arkuszy do lasagne, polewamy sosem beszamelowym i gęsto posypać serem parmezan.
  13. Łożymy z góry kawałeczek masła i zapiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku 30–40 minut.

Owocowa lasagne

7 smacznych przepisów na lasagne 7

Będą ci potrzebne:

  • 2 płytki gotowego ciasta do lasagne;
  • 300g nietłustego twarogu;
  • 1 pomarańcza;
  • 2 banany;
  • 1 łyżka rodzynek;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka grysiku;
  • 1 łyżeczka brązowego cukru;
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu;
  • cukier puder;
  • masło do smarowania.

Przygotowanie:

  1. Gotujemy płytki ciasta do lasagne do gotowości w dużym rondlu z odrobiną wrzącej, osolonej wody. Kroimy każdą płytkę w pół. Łożymy po jednej płytce w dwie niewielkie nasmarowane masłem żarowytrzymałe formy.
  2. Jeden banan rozdrabniamy widelcem. W misce mieszamy robotem kuchennym ser, jajko, rodzynki, puree z banana, grysik, cukier i cynamon.
  3. Drugi banan kroimy kawałkami. Pomarańczę czyścimy od skórki i białych błon, kroimy cienkimi plasterkami.
  4. Dzielimy twarogową masę w pół. W formy z płytkami ciasta wykładamy twarogową masę, z góry kładziemy cząstki pomarańczy i banana, nakrywamy drugą płytką ciasta i smarujemy go twarogową masą. Z góry wykładamy pozostałe owoce.
  5. Stawiamy lasagne do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10–15 minut.
  6. Akuratnie dostajemy gotową lasagne z form.
  7. Dajemy lasagne ochłonąć około 10 minut, a potem należy posypać cukrem pudrem.
  8. Rozkoszujemy się deserem.
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty