7 sposobów na przygotowanie idealnego ciasteczka na świąteczny wieczór

W zimnową porę roku zawsze chce się poczęstować siebie i bliskich czymś smacznym. Lekkie ciasteczka idealnie nadają się do tego i po prostu są stworzone dla przytulnego picia herbaty.

Co jest najprzyjemniejsze, takie ciasteczka można upiec razem z przyjaciółmi lub dziećmi, nie wydając dużo czasu i wysiłku.

Podajemy kilka przepisów, które nie pozostawią nikogo obojętnym.

Pierniczki imbirowe

7 sposobów na przygotowanie idealnego ciasteczka 1

Potrzebne będą:

  • 200 g mąki;
  • 1/2 łyżeczki sody;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżeczka kardamonu;
  • 1/2 łyżeczki goździków;
  • 100 g masła;
  • 100 g cukru;
  • 3 łyżeczki miodu.

Przyrządzanie:

  1. Mieszamy mielony imbir, cynamon, kardamon, goździki i sodę. Dodajemy mąkę.
  2. W osobnym naczyniu ubijamy mikserem masło z cukrem. Dodajemy jajko i płynny miód (jeśli miód jest gęsty podgrzać go na parze lub w mikrofalówce) i ponownie ubić mikserem.
  3. Dodajemy do powstałej masy mąkę z przyprawami. Ponownie ubijamy masę mikserem. Ciasto wychodzi miękkie i lepkie.
  4. Zawijamy ciasto w folię i umieszczamy w lodówce lub zamrażarce na 1-1,5 godziny. Wtedy ciasto będzie bardzo łatwo formować.
  5. Po tym jak minął czas, wyciągamy ciasto i dzielimy go na 4 równe części. Bierzemy jedną część, a resztę kładziemy do lodówki.
  6. Bierzemy arkusz papieru do pieczenia i posypujemy go cienką warstwą mąki. Na papier kładziemy część ciasta i wałkujemy za pomocą wałka do ciasta bardzo cienką warstwą (ciasto można przykryć drugim arkuszem pergaminu lub posypać mąką, aby nie przyklejało się do wałka). Za pomocą foremek tworzymy figurki i usuwamy nadmiar ciasta.
  7. Papier z ciastem kładziemy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 5-7 minut.
  8. Dopóki piecze się pierwsza porcja ciasteczek, można przystąpić do przygotowania następnej części.
  9. Gdy wszystkie części będą gotowe, robimy herbatę i częstujemy się pysznymi pierniczkami.

Ciastka z czekoladą i rodzynkami

7 sposobów na przygotowanie idealnego ciasteczka 2

Potrzebne będą:

  • 125 g masła;
  • 200 g cukru;
  • szczypta wanilii;
  • 1 łyżeczka imbiru;
  • 4 jajka;
  • 250 g mąki;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 400 g gorzkiej czekolady;
  • 200 g rodzynek;
  • jagody (na życzenie).

Przyrządzanie:

  1. Ubijamy masło z cukrem do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dodajemy do masy wanilię. Wbijamy jajka po jednym, za każdym razem dokładnie ubijając. Dodajemy imbir i mieszamy. Dodajemy mąkę.
  3. Przecieramy czekoladę na tarce i dodajemy do ciasta po łyżeczce, za każdym razem mieszając.
  4. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 10 minut. Następnie suszymy. Miksujemy i dodajemy do ciasta.
  5. Wykładamy ciasto na natłuszczonej blasze i umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na 25-30 minut.
  6. Chłodzimy gotowy placek.
  7. Pokrywamy placek warstwą rozpuszczonej czekolady (około 150 g).
  8. Chłodzimy placek i kroimy w małe kwadraty.
  9. Wierzch ciasteczka można udekorować świeżymi owocami, np. wiśniami lub malinami.

Ciasteczka z przyprawami

7 sposobów na przygotowanie idealnego ciasteczka 3

Potrzebne będą:

  • 1 szklanka cukru;
  • 1/4 szklanki jasnej melasy;
  • 1 jajko;
  • 2 szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki sody;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu;
  • 1 łyżeczka mielonych goździków;
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru;
  • 0,3 szklanki brązowego cukru;
  • 3/4 szklanki masła.

Przyrządzanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Ubijamy masło z białym cukrem, dodajemy jajko i melasę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Osobno mieszamy mąkę, sól, sodę, cynamon, goździki i imbir.
  4. Łączymy obie mieszanki i mieszamy.
  5. Z otrzymanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w brązowym cukrze.
  6. Wykładamy kulki na wcześniej wysmarowanej masłem blasze. Wypiekamy 7-10 minut do gotowości.

Świąteczne ciasteczka z płatkami owsianymi

7 sposobów na przygotowanie idealnego ciasteczka 4

Potrzebne będą:

  • 4 białka ubite;
  • 3 łyżki płatków owsianych;
  • 1,5 łyżki chudego twarogu;
  • 1,5 łyżki suszonego imbiru;
  • słodzik do smaku.

Przyrządzanie:

  1. Mieszamy w dużej misce imbir, białka jaj, płatki, słodzik. Konsystencja masy powinna być gęstsza niż na naleśniki.
  2. Smarujemy patelnię małą ilością oleju.
  3. Wykładamy masę łyżką, smażymy jak naleśniki.
  4. Gdy ciasteczka będą rumiane z jednej strony, przewrócić i podsmażyć z drugiej.

Miodowe ciasteczka

7 sposobów na przygotowanie idealnego ciasteczka 5

Potrzebne będą:

  • 600 g mąki;
  • 350 g śmietany;
  • 150 g cukru;
  • 100 g masła;
  • 2 łyżki gęstego miodu.

Przyrządzanie:

  1. Stopione masło wymieszać z miodem, wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
  2. Wlać śmietanę i wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto.
  3. Rozwałkować ciasto na warstwę około 5 mm grubości.
  4. Za pomocą foremek wyciąć ciasteczka.
  5. Wyłożyć ciasteczka na wyłożonej suchym pergaminem blasze w pewnej odległości od siebie (rosną podczas pieczenia).
  6. Wstawić blachę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 10-12 minut.
  7. Ozdabiamy miodowe ciasteczka świąteczne według uznania.

Ciasteczka cytrynowe w kształcie gwiazdek

7 sposobów na przygotowanie idealnego ciasteczka 6

Potrzebne będą:

  • 1/2 filiżanki zmiękczonego masła;
  • 1/2 szklanki margaryny;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny;
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/4 łyżeczki sody;
  • szczypta soli;
  • 1/3 szklanki śmietany;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka wanilii;
  • 2 i 3/4 szklanki mąki;
  • cukier puder;
  • krem cytrynowy.

Przyrządzanie:

  1. Ubijamy mikserem miękkie masło i margarynę, następnie dodajemy cukier, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia ciasta, sodę i sól. Znów ubijamy.
  2. Dodajemy śmietanę, jajko, wanilię. Ponownie dobrze ubijamy, a następnie dodajemy mąkę.
  3. Gotowe ciasto dzielimy na dwie połówki. Zawijamy połówki ciasta w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  5. Wałkujemy ciasto (obie części) do grubości 3 mm.
  6. Wycinamy w cieście foremką do ciastek gwiazdki (lub wybieramy dowolny inny kształt).
  7. Bierzemy taką samą foremkę tylko mniejszą i wycinamy gwiazdki wewnątrz pierniczków.
  8. Wykładamy gwiazdki z ciasta w odległości 2,5 cm od siebie na blasze do pieczenia i pieczemy ciasteczka przez 7-8 minut, aż krawędzie nie stwardnieją, a spód nie będzie jasno-brązowym.
  9. Gotowe ciasteczka chłodzimy na kratce.
  10. Każde ciasteczko-gwiazdkę smarujemy kremem cytrynowym, a wierzch przykrywamy ciastkami z gwiazdką w środku.
  11. Posypujemy cukrem pudrem.

Świąteczne ciasteczka z bananem i czekoladą

7 sposobów na przygotowanie idealnego ciasteczka 7

Potrzebne będą:

  • 3 banany;
  • 20 g orzechów laskowych;
  • 250 g masła;
  • 20 g cukru waniliowego;
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki mąki;
  • 2 łyżki płatków owsianych;
  • 3 łyżki cukru;
  • szczypta soli;
  • posypka do dekoracji.

Przyrządzanie:

  1. Ubijamy banany w blenderze. Dodajemy orzechy i jeszcze raz miksujemy blenderem.
  2. Mieszamy masło z cukrem waniliowym. Dodajemy zwykły cukier i bananową mieszankę. Dodajemy szczyptę soli, jajko, mąkę i płatki owsiane.
  3. Stawiamy do podgrzanego piekarnika.
  4. Formujemy ciasteczka za pomocą łyżki i wykładamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ozdabiamy cukrową posypką.
  5. Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 12 minut.

Smacznego!

źródło:Povarenok
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty