7 sposobów na przygotowanie idealnego ciasteczka na świąteczny wieczór
W zimnową porę roku zawsze chce się poczęstować siebie i bliskich czymś smacznym. Lekkie ciasteczka idealnie nadają się do tego i po prostu są stworzone dla przytulnego picia herbaty.
Co jest najprzyjemniejsze, takie ciasteczka można upiec razem z przyjaciółmi lub dziećmi, nie wydając dużo czasu i wysiłku.
Podajemy kilka przepisów, które nie pozostawią nikogo obojętnym.
Pierniczki imbirowe

Potrzebne będą:
- 200 g mąki;
- 1/2 łyżeczki sody;
- 1 jajko;
- 2 łyżeczki mielonego imbiru;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 łyżeczka kardamonu;
- 1/2 łyżeczki goździków;
- 100 g masła;
- 100 g cukru;
- 3 łyżeczki miodu.
Przyrządzanie:
- Mieszamy mielony imbir, cynamon, kardamon, goździki i sodę. Dodajemy mąkę.
- W osobnym naczyniu ubijamy mikserem masło z cukrem. Dodajemy jajko i płynny miód (jeśli miód jest gęsty podgrzać go na parze lub w mikrofalówce) i ponownie ubić mikserem.
- Dodajemy do powstałej masy mąkę z przyprawami. Ponownie ubijamy masę mikserem. Ciasto wychodzi miękkie i lepkie.
- Zawijamy ciasto w folię i umieszczamy w lodówce lub zamrażarce na 1-1,5 godziny. Wtedy ciasto będzie bardzo łatwo formować.
- Po tym jak minął czas, wyciągamy ciasto i dzielimy go na 4 równe części. Bierzemy jedną część, a resztę kładziemy do lodówki.
- Bierzemy arkusz papieru do pieczenia i posypujemy go cienką warstwą mąki. Na papier kładziemy część ciasta i wałkujemy za pomocą wałka do ciasta bardzo cienką warstwą (ciasto można przykryć drugim arkuszem pergaminu lub posypać mąką, aby nie przyklejało się do wałka). Za pomocą foremek tworzymy figurki i usuwamy nadmiar ciasta.
- Papier z ciastem kładziemy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 5-7 minut.
- Dopóki piecze się pierwsza porcja ciasteczek, można przystąpić do przygotowania następnej części.
- Gdy wszystkie części będą gotowe, robimy herbatę i częstujemy się pysznymi pierniczkami.
Ciastka z czekoladą i rodzynkami

Potrzebne będą:
- 125 g masła;
- 200 g cukru;
- szczypta wanilii;
- 1 łyżeczka imbiru;
- 4 jajka;
- 250 g mąki;
- 1 łyżeczka sody;
- 400 g gorzkiej czekolady;
- 200 g rodzynek;
- jagody (na życzenie).
Przyrządzanie:
- Ubijamy masło z cukrem do uzyskania jednolitej masy.
- Dodajemy do masy wanilię. Wbijamy jajka po jednym, za każdym razem dokładnie ubijając. Dodajemy imbir i mieszamy. Dodajemy mąkę.
- Przecieramy czekoladę na tarce i dodajemy do ciasta po łyżeczce, za każdym razem mieszając.
- Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 10 minut. Następnie suszymy. Miksujemy i dodajemy do ciasta.
- Wykładamy ciasto na natłuszczonej blasze i umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na 25-30 minut.
- Chłodzimy gotowy placek.
- Pokrywamy placek warstwą rozpuszczonej czekolady (około 150 g).
- Chłodzimy placek i kroimy w małe kwadraty.
- Wierzch ciasteczka można udekorować świeżymi owocami, np. wiśniami lub malinami.
Ciasteczka z przyprawami

Potrzebne będą:
- 1 szklanka cukru;
- 1/4 szklanki jasnej melasy;
- 1 jajko;
- 2 szklanki mąki;
- 2 łyżeczki sody;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu;
- 1 łyżeczka mielonych goździków;
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru;
- 0,3 szklanki brązowego cukru;
- 3/4 szklanki masła.
Przyrządzanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Ubijamy masło z białym cukrem, dodajemy jajko i melasę. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Osobno mieszamy mąkę, sól, sodę, cynamon, goździki i imbir.
- Łączymy obie mieszanki i mieszamy.
- Z otrzymanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w brązowym cukrze.
- Wykładamy kulki na wcześniej wysmarowanej masłem blasze. Wypiekamy 7-10 minut do gotowości.
Świąteczne ciasteczka z płatkami owsianymi

Potrzebne będą:
- 4 białka ubite;
- 3 łyżki płatków owsianych;
- 1,5 łyżki chudego twarogu;
- 1,5 łyżki suszonego imbiru;
- słodzik do smaku.
Przyrządzanie:
- Mieszamy w dużej misce imbir, białka jaj, płatki, słodzik. Konsystencja masy powinna być gęstsza niż na naleśniki.
- Smarujemy patelnię małą ilością oleju.
- Wykładamy masę łyżką, smażymy jak naleśniki.
- Gdy ciasteczka będą rumiane z jednej strony, przewrócić i podsmażyć z drugiej.
Miodowe ciasteczka

Potrzebne będą:
- 600 g mąki;
- 350 g śmietany;
- 150 g cukru;
- 100 g masła;
- 2 łyżki gęstego miodu.
Przyrządzanie:
- Stopione masło wymieszać z miodem, wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
- Wlać śmietanę i wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto.
- Rozwałkować ciasto na warstwę około 5 mm grubości.
- Za pomocą foremek wyciąć ciasteczka.
- Wyłożyć ciasteczka na wyłożonej suchym pergaminem blasze w pewnej odległości od siebie (rosną podczas pieczenia).
- Wstawić blachę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 10-12 minut.
- Ozdabiamy miodowe ciasteczka świąteczne według uznania.
Ciasteczka cytrynowe w kształcie gwiazdek

Potrzebne będą:
- 1/2 filiżanki zmiękczonego masła;
- 1/2 szklanki margaryny;
- 1 szklanka cukru;
- 2 łyżeczki skórki z cytryny;
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/4 łyżeczki sody;
- szczypta soli;
- 1/3 szklanki śmietany;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka wanilii;
- 2 i 3/4 szklanki mąki;
- cukier puder;
- krem cytrynowy.
Przyrządzanie:
- Ubijamy mikserem miękkie masło i margarynę, następnie dodajemy cukier, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia ciasta, sodę i sól. Znów ubijamy.
- Dodajemy śmietanę, jajko, wanilię. Ponownie dobrze ubijamy, a następnie dodajemy mąkę.
- Gotowe ciasto dzielimy na dwie połówki. Zawijamy połówki ciasta w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
- Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
- Wałkujemy ciasto (obie części) do grubości 3 mm.
- Wycinamy w cieście foremką do ciastek gwiazdki (lub wybieramy dowolny inny kształt).
- Bierzemy taką samą foremkę tylko mniejszą i wycinamy gwiazdki wewnątrz pierniczków.
- Wykładamy gwiazdki z ciasta w odległości 2,5 cm od siebie na blasze do pieczenia i pieczemy ciasteczka przez 7-8 minut, aż krawędzie nie stwardnieją, a spód nie będzie jasno-brązowym.
- Gotowe ciasteczka chłodzimy na kratce.
- Każde ciasteczko-gwiazdkę smarujemy kremem cytrynowym, a wierzch przykrywamy ciastkami z gwiazdką w środku.
- Posypujemy cukrem pudrem.
Świąteczne ciasteczka z bananem i czekoladą

Potrzebne będą:
- 3 banany;
- 20 g orzechów laskowych;
- 250 g masła;
- 20 g cukru waniliowego;
- 1 tabliczka mlecznej czekolady;
- 1 jajko;
- 2 łyżki mąki;
- 2 łyżki płatków owsianych;
- 3 łyżki cukru;
- szczypta soli;
- posypka do dekoracji.
Przyrządzanie:
- Ubijamy banany w blenderze. Dodajemy orzechy i jeszcze raz miksujemy blenderem.
- Mieszamy masło z cukrem waniliowym. Dodajemy zwykły cukier i bananową mieszankę. Dodajemy szczyptę soli, jajko, mąkę i płatki owsiane.
- Stawiamy do podgrzanego piekarnika.
- Formujemy ciasteczka za pomocą łyżki i wykładamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ozdabiamy cukrową posypką.
- Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 12 minut.
Smacznego!
źródło:Povarenok