7 sprytnych trików, jak uratować zepsutą potrawę
1. Rozpadające się ziemniaki
Problem. Sprawdzasz ostro zakończonym nożem, czy ziemniaki są ugotowane. Jeśli wchodzi gładko, to znak, że czas odcedzać ziemniaki, ale po odcedzeniu widzisz, że zmieniły się w paćkę i się rozpadają.
Rozwiązanie: Zrób puree ziemniaczane. Nie lubisz puree, możesz zrobić ziemniaki opiekane na patelni. Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę z oliwek, wrzucamy przygotowane ziemniaki, boczek, kiełbaskę i smażymy na dużym ogniu około 20 minut, przewracając od czasu do czasu. Ziemniaki powinny ładnie się zarumienić z każdej strony.
Następnym razem, kiedy będziesz gotować ziemniaki: Gotuj je na umiarkowanym ogniu, równomiernie. Granule skrobi pod wpływem umiarkowanej temperatury i wody powoli pęcznieją i wolniej się rozklejają w wodzie.
2. Jak odświeżyć suche, czerstwe pieczywo
Problem: pieczywo, które kupiłaś kilka dni temu, dotychczas leży w chlebaku.
Rozwiązanie: Zrób tosty. Cienko pokrój suche pieczywo, włóż go do piekarnika, rozgrzanego do 160 stopni na około 5 minut. Kromki powinny się ładnie zarumienić. Tosty podaj jako oddzielne danie albo dodatek od zupy. Jeśli pieczywo jest bardzo kruche i nie nadaje się do krojenia, włóż go do robota kuchennego, zmiel i będziesz miała gotową bułkę tartą na kotlety mielone.
Na przyszłość: Pieczywo można zamrozić. Owiń chleb lub bułki folią spożywczą i włóż do zamrażalnika. Kiedy będziesz potrzebowała pieczywa, po prostu wyciągnij go z zamrażalnika i pozostaw na całą noc w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura pokojowa. Rano włóż pieczywo na około 20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 170 stopni.
3. Co zrobić, jeśli pomidor nie ma smaku?
Problem: nie mogłaś ulec pokusie i kupiłaś czerwone pomidory, które jednak nie mają smaku.
Rozwiązanie: Dodać walorów smakowych pomidorowi można poprzez usunięcie nadmiernej wilgoci. Pokrój duże pomidory w grube plastry, a małe – w cieńsze. Połóż plasterki pomidorów na blaszce, wyścielonej folią aluminiową, możesz posolić, przyprawić albo dodać zieleniny. Włóż blaszkę z pomidorami do piekarnika, rozgrzanego do 95 stopni na około 2 godziny. Przed podaniem spryskaj pomidory oliwą z oliwek.
Na przyszłość: Kupuj pomidory od rolników w okresie od lipca do września. Jeśli lato jest upalne, to pomidory będą soczyste i słodkie. Jeśli natomiast lato jest deszczowe, pomidory będą miękkie i wodniste. Zimą najlepiej kupować pomidory koktajlowe lub pomidory w puszce.
4. Jak uratować przypalonego kurczaka?
Problem: włożyłeś udka kurczaka do piekarnika i zapomniałeś o nich na śmierć. Nieprzyjemny zapach dymu, dobiegający z kuchni przypomniał ci o tym, że masz kurczaka w piekarniku.
Rozwiązanie: Zrób sos ziołowy i polej nim przypalone udka. Do przygotowania sosu będziesz potrzebowała oliwy z oliwek, zieleniny (świeża bazylia, tymianek, mięta, pietruszka, estragon). Później dodaj soli i pieprzu. Pokrój kurczaka na małe kawałki i polej sosem. Jeśli do takiego sosu dodasz ocet lub sok z cytryny, to będziesz miała idealny sos do sałatki.
Na przyszłość: Jeśli jesteś rozkojarzona i zapominalska, to lepiej smażyć kurczaka na patelni.
5. Co zrobić, jeśli ciasto biszkoptowe pękło?
Problem: ciasto, które wyjęłaś z piekarnika, pękło lub się pokruszyło.
Rozwiązanie: Szczeliny ciasta na spód tortu posmarować białkiem jaja. Po wyschnięciu białka nałożyć bitą śmietanę lub krem. Później tort wstawić do lodówki.
Na przyszłość: Musisz zadbać o to, aby ciasto nie przywierało do blachy. Jest wiele metod chronienia ciasta przed przywieraniem do blaszki: papier do pieczenia, smarowanie tłuszczem, obsypywanie mąką.
6. Niedojrzałe truskawki
Problem: kupiłaś w supermarkecie truskawki w plastikowym pojemniku, a po otwarciu okazało się, że w środku znajdują się niedojrzałe owoce.
Rozwiązanie: Twoja babcia na pewno by poradziła ci pokroić truskawki, posypać je cukrem i odstawić na 30 minut, aby puściły sok. I miałaby rację. Aby dodać truskawce walorów smakowych, możesz dodać kilka kropelek ekstraktu wanilii, soku z cytryny, szczyptę cynamonu i kardamonu. Przed samym podaniem możesz dodać wino. Deser dekorujemy drobno posiekaną miętą i bazylią.
Na przyszłość: Uważnie się patrz, co kupujesz. Zrezygnuj z kupowania owoców, które są częściowo niedojrzałe, mają białe lub zielone końcówki (najprawdopodobniej będą kwaśne z powodu niedostatecznej ilości słońca) albo uszkodzone i zgniłe.
7. Ciasto się rwie
Problem: zrobiłaś ciasto na pierogi lub pizzę, ale ona się rwie.
Rozwiązanie: Posmaruj ciasto zimną wodą, posyp cukrem i mocno przyciśnij, by wcisnąć kryształki cukru w głąb ciasta. Następnie włóż ciasto do piekarnika.
Na przyszłość: Ciasto się rwie z braku wilgoci. Jeśli ciasto się rwie podczas wałkowania, posmaruj go wodą, złóż ciasto dwa razy po dwa, następnie owiń go folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkuj, jeśli zaczyna przywierać do powierzchni, posyp ją mąką albo wyściel papierem do pieczenia.