7 stromych czekoladowych deserów dla tych, kto pluć chciał na dietę

Wiele z nas lubią rozkoszować się z krewnymi czymkolwiek smaczniutkim. A do zimnych wieczorów zwłaszcza podchodzi czekolada. Przecież to wieloma ulubione smakołyki doskonale podejmują humor.
7 czekoladowych deserów

Jeśli używać je do miary, wtedy oprócz zadowolenia, one przyniesie jeszcze kupę korzyści.

Przedstawiamy 7 szalonych deserów. Szybciej biegnijcie do sklepu za tabliczkami czekolady!

Brauni ze śmietankowo twarogowym nadzieniem

7 czekoladowych deserów 1

Składniki:

  • 200 g ciemnej czekolady;
  • 200 g masła;
  • 200 g cukru;
  • 5 jajek;
  • 110 g pszennej mąki;
  • 500 g śmietankowego sera;
  • 1 łyżka spulchniacza.

Jak przygotować?

W dużym rondlu zagotujemy wodę. Olej kroimy kawałeczkami, łamiemy czekoladę i układamy do odpornej na temperaturę miski, czy rondelka. Jak woda zakipi zdejmujemy duży rondel z ognia i stawiamy do niej malutką tak, by do czekolady nie utrafiła woda. Mieszamy do otrzymania gładkiej jednorodnej masy, która według konsystencji powinna być jak bardzo płynny kefir albo nawet mleko. Dajemy mieszance ochłonąć.

W drugiej misce zbijamy 3 jajka i 130 gramów cukru. Dodajemy wystygłą czekoladową mieszankę, mieszamy. Wsypujemy mąkę, co przesiewamy ze spulchniaczem, rzetelnie mieszamy. W oddzielnej misce zbijamy śmietankowy ser, 2 jajka i 70 gramów cukru. Formę dla wypiekania smarujemy olejem, czy wykładamy pergamin. Wylewamy czekoladowe ciasto, zostawiwszy parę łyżek stołowych, wyrównujemy. Z góry wykładamy twarogowe ciasto nie mieszając, również wyrównujemy.

Z góry wykładamy czekoladowe ciasto, co pozostało. Akuratnie wodzimy widełkami dla utworzenia marmurowego wzoru. Wypiekamy w ciągu 30-40 minut przy 180 stopniach.

Lawa-cake

7 czekoladowych deserów 2

Składniki:

  • 115 g ciemnej czekolady;
  • 115 g masła;
  • 2 jajka;
  • 1/3 szklanka cukru;
  • 1/4 szklanka mąki.

Jak przygotować?

Czekoladę roztapiamy na wodnej łaźni, czy stale mieszając na powolnym ogniu. Jajka zbijamy z cukrem. W czekoladę dodajemy masło i zbijamy. Potem mieszamy czekoladową mieszankę z jajczarską i zbijamy. Dodajemy mąkę i znów zbijamy. Wypiekamy w piecyku przy temperaturze 180 C w ciągu 10-15 minut do utworzenia motyki. Podawać z bitą śmietaną, globulką śmietankowych lodów, czy po prostu z pudrem.

Czekoladowy herbatnik

7 czekoladowych deserów 3

Składniki:

  • 120 g ciemnej czekolady;
  • 25 g masła;
  • 30 g mąki;
  • 1/2 łyżki spulchniacza;
  • 1/4 łyżki soli;
  • 75 g cukru;
  • 1 jajko;
  • 25 g orzecha leśnego.

Jak przygotować?

Roztapiamy 100 gramów czekolady i oleju, stawiamy chłodnieć. Mieszamy mąkę, spulchniacz i sól, również sprzątamy do strony. Zbijamy jajko i cukier do sumiastej światłej masy (minut 5-6). Dodajemy do jajczarskiej mieszanki czekoladę, orzech leśny i 20 g połamanej na kawałeczki czekolady, porządnie mieszamy. Dodajemy mączną mieszankę i mieszamy do gładkiej jednorodnej konsystencji.

Odstawiamy ciasto odpocząć na 10-15 minut, tymczasem rozgrzewamy piecyk do 175 stopni. Wykładamy 1,5 łyżek stołowych ciasta dla każdego herbatnika na papier dla pieczywa i zapiekamy w ciągu 8-10 minut.

Rada: Zostawiajcie więcej miejsca między herbatnikiem, ono zwiększa się przy wypiekaniu.

Amerykańskie pancakes z kakao

7 czekoladowych deserów 4

Składniki:

  • 3 łyżki cukru;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżka soli;
  • 2 szklanki mleka;
  • 2 szklanki pszennej mąki;
  • 1 łyżka gaszonej sody;
  • 2 łyżki kakao-proszku;
  • 1/4 szklanka oleju roślinnego.

Jak przygotować?

Jajka zbijamy z cukrem i solą do pojawienia się piany. Dodajemy szklankę mleka, dobrze zbijamy, stopniowo wsypujemy mąkę, stale roztłukując grudki mikserem.

Powtarzamy poprzedni punkt, dodawszy szklanki mleka i mąki, co pozostało. Mieszankę rozdzielamy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Wlewamy olej roślinny (można zamienić topionym śmietankowym). Wyjdą pancakes czekoladowe i zwyczajne. Można nie dzielić i zrobić po prostu czekoladowe (wtedy dodać nie 2 łyżki stołowe kakao, a 3-4) czy zwyczajne, bez kakao.

Gasimy sodę, dodajemy do ciasta i jeszcze raz dobrze mieszamy. Dajemy należeć się w ciągu 5-10 minut. W ciągu tego czasu rozgrzewamy patelnię. Smażymy bez oleju (inaczej to już "Nie pancakes") na umiarkowanym ogniu. Jak tylko pojawią się i zaczną pęknąć bąbelki, przewracamy i smażymy jeszcze 20 sekund.

Gorąca czekolada

7 czekoladowych deserów 5

Składniki:

  • 1/3 szklanka wody;
  • 50 g ciemnej czekolady;
  • 1 szklanka mleka;
  • 3 łyżki bitej śmietany (można zamienić globulką lodów);
  • kakao-proszek;
  • skórka cytrynowa pomarańczy;
  • trochę tartej czekolady dla ozdoby.

Jak przygotować?

Wodę, czekoladę i cynamon umieszczamy do rondla i nagrzewamy, aż czekolada nie roztaje. Dodajemy mleko i udowadniamy do wrzenia. Rada: Podawać na gorąco z bitą śmietaną, kakao-proszkiem, tartą czekoladą i laską cynamonu.

Czekoladowy cheesecake

7 czekoladowych deserów 6

Składniki:

  • 2 łyżki masła;
  • 220 g śmietankowego sera;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 łyżki pszennej mąki;
  • 2 łyżki wanilia;
  • 4 jajka;
  • 220 g gorzkiej czekolady;
  • 1,5 szklanki czekoladowego herbatnika;
  • puder.

Jak przygotować?

Piecyk nagrzewamy do 160 stopni. Mieszamy okruch od herbatnika z masłem pokojowej temperatury. Układamy tą mieszankę na dno formy dla placka. Wypiekamy podstawę 10 minut.

Śmietankowy ser zbijamy z cukrem, mąką i wanilią w mikserze do jednorodnej masy. Dodajemy roztopiony na wodnej łaźni, czy w kuchence mikrofalowej czekolada i porządnie mieszamy. Wlewamy jajka i przedłużamy zbijać. Zalewamy nadzienie na wystygłą podstawę i wypiekamy jeszcze 55-60 minut.

Zdejmujemy kraje z formy dla placka i stawiamy do lodówki na 4 godziny. Polewamy czekoladowym syropem i posypujemy pudrem.

Czekoladowe muffiny z kakao

7 czekoladowych deserów 7

Składniki:

  • 1 jajko;
  • 150 ml mleka;
  • 175 g pszennej mąki;
  • 100 g cukru;
  • 60 ml oleju roślinnego;
  • 10 g spulchniacza;
  • 45 g kakao;
  • 2 g soli.

Jak przygotować?

Zbijamy jajko i dodajemy do niego olej. Przesiewamy mąkę, cukier, kakao, spulchniacz i sól. Dodajemy do jajczarskiej mieszanki. Wlewamy mleko i dobrze mieszamy do jednorodnej konsystencji. Wykładamy mieszankę do naoliwionych olejem form dla muffinów i wypiekamy przy 200 stopniach 20-25 minut.

źródło:Eda
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty