7 szkodliwych porad dotyczących przygotowania pysznego szaszłyka

Chcesz nauczyć się gotować pyszne i soczyste szaszłyki, wtedy trzeba zwrócić uwagę na wiele szczegółów. Najpierw odrzuć wszystkie złe rady, które kiedykolwiek słyszałeś. O tym opowiemy dokładniej.

Szaszłyk jest najpopularniejszym daniem na pikniku, ale mało kto tak naprawdę wie, jak prawidłowo go przygotować. Przy tym niedoświadczeni kucharze często dają porady innym ludziom, skazując ich tym samym na niepowodzenie. Teraz powiemy o najbardziej szkodliwych radach, które można usłyszeć w odniesieniu do przygotowania szaszłyka.

1. Używanie płynu do rozpalania

płyn do rozpalania

Przygotowując się do pikniku, wiele osób kupuje naręcze drewna lub worek węgla, a jeszcze specjalny płyn do szybkiego rozpalania ogniska. Oczywiście, jest to wygodne, ale taki środek może powodować nieprzyjemny zapach w mięsie.

2. Identyczny rozmiar kawałków

mięso

Popularna wskazówka – aby mięso dobrze usmażyło się, należy je kroić na kawałki o wymiarach 3,5 do 4 cm. Można oczywiście to zrobić, ale w wyniku mięso będzie bardzo suche. Minimalny rozmiar – 5 cm.Wszystkie kawałki muszą być tego samego rozmiaru, aby równomiernie się usmażyły. W rzeczywistości nie warto korzystać z linijki przy krojeniu mięsa, ponieważ dotyczy to nadziewania kawałków na szpikulec, bo można to zrobić nie tylko w poprzek, ale wzdłuż.

3. Marynata z majonezem

majonez

Istnieje ogromna ilość marynat i wiele osób ma swój ulubiony przepis. Przy tym jedną z najbardziej popularnych opcji jest moczenie mięsa w majonezie z przyprawami. Pamiętaj, że ten sos nie nadaje się na grilla, ponieważ w wysokich temperaturach zaczyna wydzielać niebezpieczne dla zdrowia substancje. Nie zaleca się również stosowania jako marynaty kefiru, który negatywnie wpływa na zapach mięsa i pozostawia na mięsie błonę, która szybko się pali.

4. Nie nadziewaj zbyt szczelnie

szaszłyk

Ludzie, którzy udzielają takich porad, argumentują to faktem, że jeśli kawałki będą ściśle się stykać, w miejscach styku mogą zostać nieupieczone. Logika tego twierdzenia jest interesująca, ponieważ mięso nie może być usmażone tylko w wybranych miejscach. Jeśli nadziać szaszłyk ciasno, on będzie przesuszony.

5. Pieczenie mięsa z warzywami

odpoczynek

Aby mięso wyszło soczyste, zdaniem niektórych kucharzy, należy go nadziewać na przemian z warzywami, na przykład, cebulą, pomidorami, papryką, bakłażanem i tak dalej. To kolejny błąd, bo czas gotowania warzyw jest krótszy w porównaniu z mięsem. Chcesz upiec warzywa na grillu, smaż je na oddzielnych szpikulcach lub kratce, w rezultacie warzywa będą prawidłowo przygotowane i nie przepalą.

6. Gaszenie ognia wodą

cooking

Gdy tłuszcz trafia na węgle lub temperatura jest zbyt duża, może pojawić się ogień. Co najczęściej robimy – bierzemy butelkę z wodą, piwem lub innym płynem i zalewamy. Przy tym wszystko to trafia na mięso, co obniża jego temperaturę, dlatego pieczenie będzie nierównomierne. Gdy pojawił się ogień, lepiej przesunąć szaszłyki i pomieszać węgle patykiem, skropić je wodą lub posypać solą, która szybko poradzi sobie z ogniem.

7. Często obracaj

smacznie

Kolejnym błędem jest częste obracanie szaszłyków podczas całego procesu smażenia. Doświadczeni kucharze polecają w pierwsze minuty obracać mięso co 30 sekund, co jest ważne dla tworzenia pięknej skórki i zachowania soków wewnętrznych. Następnie szaszłyk należy obracać nie więcej niż dwa razy, w przeciwnym razie okaże się suchy. Aby określić gotowość, pokrój największy kawałek, a jeśli wydzieli się dużo soku, jest to znak, że mięso jest gotowe. Jeśli go tam nie ma, mięso jest już przesuszone.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty