7 warzyw i owoców, które najlepiej chronią przed nowotworami
Nieodpowiednia dieta – jedna z podstawowych przyczyn nowotworów. W niniejszym zestawieniu warzywa i owoce, które pomogą ograniczyć ryzyko zachorowania na raka.
1. Brokuły
Brokuły zawierają różne antynowotworowe składniki, które skutecznie chronią nawet przed najbardziej agresywnymi rodzajami nowotworów. Zatrzymują komórki rakowe, hamują proces zamiany zdrowych komórek w rakowe. Wiele badań wykazało, że spożywanie brokułów chroni przed nowotworami układu pokarmowego.
2. Winogrona
Zawarty w winogronach resweratrol ma silne działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Zwiększa efektywność chemioterapii, może nawet hamować rozprzestrzenianie się i tworzenie przerzutów. Resweratrol zawarty jest również w borówce czarnej i granacie.
3. Wodorosty morskie
Wodorosty (inaczej glony lub algi) zawierają jod. Są źródłem innych makro i mikroelementów (m.in. żelazo, wapń, potas, chlor, siarka, magnez, fosfor, cynk, miedź, mangan). Posiadają witaminy C, E, z grupy B. Oczyszczają układ limfatyczny, posiadają działanie przeciwzapalne i nowotworowe.
4. Owoce leśne
Owoce leśne zawierają kwas elagowy, który posiada działanie przeciwzapalne, nowotworowe, antyoksydacyjne i antymutagennie. Maliny, winogrona, żurawina są bogatym źródłem antyoksydantów. W przypadku owoców leśnych mamy też do czynienia z bogactwem antycyjanów (naturalne barwniki roślinne, które zalicza się do flawonoidów, dzięki którym wiele warzyw oraz owoców jest intensywnie zabarwionych na dany kolor – od czerwonego po fioletowy), które wykazują działanie antynowotworowe, zapobiegają cukrzycy i chorobom reumatycznym.
5. Pomidory
Pomidory zawierają likopen – silny antyoksydant z rodziny karotenoidów. Warto wiedzieć, że przyrządzenie pomidorów w formie soku pomidorowego, sosu, ketchupu poprawia przyswajanie z nich dobroczynnego likopenu. Najwięcej likopenu zawierają nie żółte, lecz czerwone pomidory. Najlepszym źródłem likopenu jest skórka pomidorowa.
6. Miód
Miód ma właściwości antybakteryjne. Niektóre bakterie zwalcza lepiej, niż antybiotyki, dlatego zawsze należy mieć go w domu. Możesz go dodawać do deserów, herbaty lub polać nim kromką świeżego chleba.
7. Chlorofil
Spożywanie soków chlorofilowych niesie za sobą ogromne korzyści. Są bogatym źródłem witamin, minerałów i żywych enzymów. Zaleca się stosowanie soku z aloesu i soku z trawy pszenicznej, które zawierają dużo chlorofilu.