7 wspaniałych deserów mandarynkowych
Każdy z nas na pewno kupuje dużo mandarynek dla świątecznego nastroju. Aby zadowolić siebie i bliskich świątecznym daniem, można przygotować niezwykle pyszny deser z tego owocu cytrusowego.
Proponujemy dla ciebie 7 przepisów, które nadają się na słodkie śniadanie lub na przyjemne zakończenie kolacji, a także świetnie będą wyglądać na noworocznym stole.
Szarlotka z mandarynkami

Potrzebne będą:
- jajko — 4 szt.;
- kefir — 250 ml;
- cukier — 1,5 łyżki
- wanilina — 1 g;
- mąka pszenna — 300 g;
- olej roślinny — 130 ml;
- proszek do pieczenia — 2 łyżeczki;
- mandarynka — 4 szt.;
- cukier puder — 1 łyżka.
Przyrządzanie:
- Jajka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i wanilię, a następnie ubijamy.
- Do mieszaniny jaj wlewamy kefir i olej roślinny.
- Wsypujemy małymi porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wykładamy ciasto na wysmarowaną formę do pieczenia.
- Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Wykładamy na wierzch ciasta.
- Piec 50 minut w temperaturze 180 ºC.
- Gotową szarlotkę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Słodka zapiekanka mandarynkowa

Potrzebne będą:
- żółtko — 2 szt.;
- cukier — 2 łyżki;
- szczypta soli;
- mandarynki — 3 szt.;
- bułka tarta — 1 łyżka;
- mąka — 1 niepełna szklanka;
- rodzynki — 70 g;
- olej roślinny bez zapachu — 1 łyżeczka;
- masło — 2 łyżki.
Przyrządzanie:
- Ubijamy mikserem masło z żółtkami, cukrem i solą. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy.
- Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Kilka cząstek odkładamy (8-10), a resztę dodajemy do ciasta razem z rodzynkami. Wszystko mieszamy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
- Formę do pieczenia lekko smarujemy oliwą i przyprószamy bułką tartą.
- Wykładamy na formę powstałą masę, na wierzchu układamy cząstki mandarynek.
- Pieczemy 1 godzinę.
Mandarynki w karmelu z cynamonem

Potrzebne będą:
- mandarynki — 8-10 szt.;
- cukier — 1 szklanka;
- różdżka cynamonu — 2 szt.;
- likier pomarańczowy — 2 łyżki;
- pistacje — 1/4 szklanki.
Przyrządzanie:
- Obieramy 2 mandarynki ze skórki i kroimy w cienkie paski.
- Na małym ogniu w garnku z grubym dnem i o nieprzywieralnej powłoce rozpuszczamy cukier, aż zacznie zmieniać kolor na złoty, a następnie zdejmujemy z ognia.
- Delikatnie wlewamy do garnka z cukrem 1,25 szklanki ciepłej wody (uwaga: cukier zacznie mocno wrzeć).
- Dodajemy do garnka cynamon i cytryny. Na małym ogniu gotujemy karmel w ciągu 5 minut.
- Wlewamy likier pomarańczowy.
- Dajemy karmelu schłodzić przez 10 minut i polewamy nim przygotowane mandarynki.
- Przykrywamy miskę z mandarynkami folią spożywczą i odkładamy na kilka godzin (najlepiej schować na noc do lodówki).Pistacje blanszujemy we wrzącej wodzie przez kilka minut.
- Po tym jak wyschną, obieramy pistacje ze skórek i kroimy na duże kawałki.
- Posypujemy kruszonymi pistacjami mandarynki w karmelu.
Deser serowo-mandarynkowy

Potrzebne będą:
- mandarynka — 1 szt.;
- tłusty twaróg — 200 g;
- jogurt naturalny — 125 g;
- banan — 1 szt.;
- jabłko — 1 szt.;
- kiwi — 1 szt.;
- orzechy (laskowe lub migdały) — garść.
Przyrządzanie:
- Twaróg mieszamy z jogurtem.
- Banan i kiwi obieramy i kroimy w plasterki.
- Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki.
- Jabłko czyścimy ze skórki, przecinamy na pół i kroimy w plasterki.
- Wykładamy deser warstwami: twaróg, kiwi, twaróg, banan, twaróg, jabłko, twaróg, mandarynki, twaróg i posypujemy kruszonymi orzechami.
Słodka zupa mandarynkowa

Potrzebne będą:
- biały cukier — 4 łyżeczki (lub do smaku);
- mięta świeża;
- skrobia (najlepiej ryżowa) — 1 łyżeczka;
- sok z mandarynek— 600 g;
- mandarynki — 3 szt.;
- niesolone pistacje — 2 łyżki;
- lody waniliowe przy podawaniu.
Przyrządzanie:
- Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki.
- Skrobię rozpuszczamy w 1 łyżce zimnej wody.
- W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy sok z mandarynek, dodajemy cukier, doprowadzamy prawie do wrzenia i wlewamy skrobię. Ciągle mieszając podgrzewamy i zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy pistacje, cząstki mandarynek i liści mięty, mieszamy i rozlewamy do talerzy.
- Podając na zupę mandarynkową kładziemy kulkę lodów waniliowych.
Ciasto mandarynowe

Potrzebne będą:
- mandarynka — 4 szt.;
- jajko — 3 szt.;
- cukier — 1 szklanka;
- migdałowa mąka — 3 szklanki;
- proszek do pieczenia — 1 łyżeczka;
- cukier puder;
- szczypta soli.
Przyrządzanie:
- Mandarynki dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby były w pełni pokryte. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut.
- Wylewamy wodę, ponownie zalewamy zimną wodą i gotujemy jeszcze 15 minut.
- Ostudzone gotowane mandarynki kroimy i usuwamy pestki, jeśli one są.
- Mandarynki miksujemy w blenderze do konsystencji puree. Potrzebna będzie 1 szklanka puree.
- Ubijamy jajka i cukier na sztywno. Dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia i puree z mandarynek i mieszamy.
- Smarujemy masłem okrągłą formę o średnicy 22 cm i wkładamy ciasto.
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 °C.
- Pieczemy ciasto 50-60 minut.
- Pozostawiamy ciasto w formie na 10 minut, a następnie wyjmujemy z formy i studzimy.
- Przed podaniem przyprószyć ciasto cukrem pudrem.
Mandarynki w czekoladzie

Potrzebne będą:
- gorzka czekolada — 100 g;
- mandarynka — 3-4 szt.;
- alkohol (można zastąpić śmietaną lub wodą) — 50 g;
- migdały podrobione lub płatki (można zastąpić orzechami lub smażonymi orzeszkami ziemnymi).
Przyrządzanie:
- Czekoladę należy połamać na pojedyncze cząstki i rozpuścić na parze.
- Zanim czekolada powoli stopnieje, obieramy mandarynki.
- W rozpuszczoną czekoladę dodajemy kieliszek likieru (lub śmietanę, wodę)
- Zanurzyć cząstki z mandarynek w czekoladzie. Można użyć widelca lub chińskich pałeczek (najważniejsze — rękami cząstki nie brać).
- Dla dekoracji przyprószamy wierzch podrobionymi migdałami (lub cienkimi płatkami migdałowymi).
- Pozostawiamy cukierki do całkowitego wyschnięcia czekolady.
- Sposób podania. Rozkładamy cząstki na talerzu lub wsypujemy do patery na cukierki.