7 wspaniałych deserów mandarynkowych

Każdy z nas na pewno kupuje dużo mandarynek dla świątecznego nastroju. Aby zadowolić siebie i bliskich świątecznym daniem, można przygotować niezwykle pyszny deser z tego owocu cytrusowego.

Proponujemy dla ciebie 7 przepisów, które nadają się na słodkie śniadanie lub na przyjemne zakończenie kolacji, a także świetnie będą wyglądać na noworocznym stole.

Szarlotka z mandarynkami

7 wspaniałych deserów mandarynkowych 1

Potrzebne będą:

  • jajko — 4 szt.;
  • kefir — 250 ml;
  • cukier — 1,5 łyżki
  • wanilina — 1 g;
  • mąka pszenna — 300 g;
  • olej roślinny — 130 ml;
  • proszek do pieczenia — 2 łyżeczki;
  • mandarynka — 4 szt.;
  • cukier puder — 1 łyżka.

Przyrządzanie:

  1. Jajka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i wanilię, a następnie ubijamy.
  2. Do mieszaniny jaj wlewamy kefir i olej roślinny.
  3. Wsypujemy małymi porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Wykładamy ciasto na wysmarowaną formę do pieczenia.
  5. Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Wykładamy na wierzch ciasta.
  6. Piec 50 minut w temperaturze 180 ºC.
  7. Gotową szarlotkę ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Słodka zapiekanka mandarynkowa

7 wspaniałych deserów mandarynkowych 2

Potrzebne będą:

  • żółtko — 2 szt.;
  • cukier — 2 łyżki;
  • szczypta soli;
  • mandarynki — 3 szt.;
  • bułka tarta — 1 łyżka;
  • mąka — 1 niepełna szklanka;
  • rodzynki — 70 g;
  • olej roślinny bez zapachu — 1 łyżeczka;
  • masło — 2 łyżki.

Przyrządzanie:

  1. Ubijamy mikserem masło z żółtkami, cukrem i solą. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy.
  2. Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Kilka cząstek odkładamy (8-10), a resztę dodajemy do ciasta razem z rodzynkami. Wszystko mieszamy.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
  4. Formę do pieczenia lekko smarujemy oliwą i przyprószamy bułką tartą.
  5. Wykładamy na formę powstałą masę, na wierzchu układamy cząstki mandarynek.
  6. Pieczemy 1 godzinę.

Mandarynki w karmelu z cynamonem

7 wspaniałych deserów mandarynkowych 3

Potrzebne będą:

  • mandarynki — 8-10 szt.;
  • cukier — 1 szklanka;
  • różdżka cynamonu — 2 szt.;
  • likier pomarańczowy — 2 łyżki;
  • pistacje — 1/4 szklanki.

Przyrządzanie:

  1. Obieramy 2 mandarynki ze skórki i kroimy w cienkie paski.
  2. Na małym ogniu w garnku z grubym dnem i o nieprzywieralnej powłoce rozpuszczamy cukier, aż zacznie zmieniać kolor na złoty, a następnie zdejmujemy z ognia.
  3. Delikatnie wlewamy do garnka z cukrem 1,25 szklanki ciepłej wody (uwaga: cukier zacznie mocno wrzeć).
  4. Dodajemy do garnka cynamon i cytryny. Na małym ogniu gotujemy karmel w ciągu 5 minut.
  5. Wlewamy likier pomarańczowy.
  6. Dajemy karmelu schłodzić przez 10 minut i polewamy nim przygotowane mandarynki.
  7. Przykrywamy miskę z mandarynkami folią spożywczą i odkładamy na kilka godzin (najlepiej schować na noc do lodówki).Pistacje blanszujemy we wrzącej wodzie przez kilka minut.
  8. Po tym jak wyschną, obieramy pistacje ze skórek i kroimy na duże kawałki.
  9. Posypujemy kruszonymi pistacjami mandarynki w karmelu.

Deser serowo-mandarynkowy

7 wspaniałych deserów mandarynkowych 4

Potrzebne będą:

  • mandarynka — 1 szt.;
  • tłusty twaróg — 200 g;
  • jogurt naturalny — 125 g;
  • banan — 1 szt.;
  • jabłko — 1 szt.;
  • kiwi — 1 szt.;
  • orzechy (laskowe lub migdały) — garść.

Przyrządzanie:

  1. Twaróg mieszamy z jogurtem.
  2. Banan i kiwi obieramy i kroimy w plasterki.
  3. Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki.
  4. Jabłko czyścimy ze skórki, przecinamy na pół i kroimy w plasterki.
  5. Wykładamy deser warstwami: twaróg, kiwi, twaróg, banan, twaróg, jabłko, twaróg, mandarynki, twaróg i posypujemy kruszonymi orzechami.

Słodka zupa mandarynkowa

7 wspaniałych deserów mandarynkowych 5

Potrzebne będą:

  • biały cukier — 4 łyżeczki (lub do smaku);
  • mięta świeża;
  • skrobia (najlepiej ryżowa) — 1 łyżeczka;
  • sok z mandarynek— 600 g;
  • mandarynki — 3 szt.;
  • niesolone pistacje — 2 łyżki;
  • lody waniliowe przy podawaniu.

Przyrządzanie:

  1. Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki.
  2. Skrobię rozpuszczamy w 1 łyżce zimnej wody.
  3. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy sok z mandarynek, dodajemy cukier, doprowadzamy prawie do wrzenia i wlewamy skrobię. Ciągle mieszając podgrzewamy i zdejmujemy z ognia.
  4. Dodajemy pistacje, cząstki mandarynek i liści mięty, mieszamy i rozlewamy do talerzy.
  5. Podając na zupę mandarynkową kładziemy kulkę lodów waniliowych.

Ciasto mandarynowe

7 wspaniałych deserów mandarynkowych 6

Potrzebne będą:

  • mandarynka — 4 szt.;
  • jajko — 3 szt.;
  • cukier — 1 szklanka;
  • migdałowa mąka — 3 szklanki;
  • proszek do pieczenia — 1 łyżeczka;
  • cukier puder;
  • szczypta soli.

Przyrządzanie:

  1. Mandarynki dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby były w pełni pokryte. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut.
  2. Wylewamy wodę, ponownie zalewamy zimną wodą i gotujemy jeszcze 15 minut.
  3. Ostudzone gotowane mandarynki kroimy i usuwamy pestki, jeśli one są.
  4. Mandarynki miksujemy w blenderze do konsystencji puree. Potrzebna będzie 1 szklanka puree.
  5. Ubijamy jajka i cukier na sztywno. Dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia i puree z mandarynek i mieszamy.
  6. Smarujemy masłem okrągłą formę o średnicy 22 cm i wkładamy ciasto.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 175 °C.
  8. Pieczemy ciasto 50-60 minut.
  9. Pozostawiamy ciasto w formie na 10 minut, a następnie wyjmujemy z formy i studzimy.
  10. Przed podaniem przyprószyć ciasto cukrem pudrem.

Mandarynki w czekoladzie

7 wspaniałych deserów mandarynkowych 7

Potrzebne będą:

  • gorzka czekolada — 100 g;
  • mandarynka — 3-4 szt.;
  • alkohol (można zastąpić śmietaną lub wodą) — 50 g;
  • migdały podrobione lub płatki (można zastąpić orzechami lub smażonymi orzeszkami ziemnymi).

Przyrządzanie:

  1. Czekoladę należy połamać na pojedyncze cząstki i rozpuścić na parze.
  2. Zanim czekolada powoli stopnieje, obieramy mandarynki.
  3. W rozpuszczoną czekoladę dodajemy kieliszek likieru (lub śmietanę, wodę)
  4. Zanurzyć cząstki z mandarynek w czekoladzie. Można użyć widelca lub chińskich pałeczek (najważniejsze — rękami cząstki nie brać).
  5. Dla dekoracji przyprószamy wierzch podrobionymi migdałami (lub cienkimi płatkami migdałowymi).
  6. Pozostawiamy cukierki do całkowitego wyschnięcia czekolady.
  7. Sposób podania. Rozkładamy cząstki na talerzu lub wsypujemy do patery na cukierki.
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty