7 zasad zdrowego odżywiania zimą
Zimą ciemne i chłodne dni wypełniamy pysznym jedzeniem. Zaczynamy spożywać więcej tłuszczy niż latem i wiosną. Jednocześnie chcemy zachować smukłą sylwetkę i nie przytyć, aby nie odchudzać się wraz z nadejściem lata. Lekarze i dietetycy doskonale wiedzą, co należy spożywać zimą, aby nie przytyć i jednocześnie zachować dobre samopoczucie.
1. Żadnych fermentów w brzuchu!

Zimą należy unikać nasilonych procesów fermentacji w jelitach, czyli wyeliminować z diety produkty bogate w FODMAPs. Negatywnie wpływają na nasze samopoczucie i stan skóry. Spożywaj jak najmniej napojów gazowanych, alkoholu, soków w kartonach i produkty, zawierające drożdże.
2. Jak najwięcej przypraw!

Spożywaj przyprawy, które służą twemu zdrowiu. Może to być kurkuma, pieprz czerwony lub czarny, a również mieszanka przypraw. Dobieraj przyprawy, które podkreślą smak twoich potraw: zioła prowansalskie, chmeli-suneli, garam masala. Przyprawy zimą nie tylko pomagają wzmocnić odporność, ale również zwalczać infekcje i przyspieszają metabolizm. Przyprawy są naturalnym źródłem antyoksydantów – sprzymierzeńców w walce o zdrowie i urodę.
3. Zupy – to podstawa!

Zupy są gwarantem lepszego trawienia. Dostarczają sporych ilości witamin i składników mineralnych. Są sycące i znakomicie rozgrzewają. Przyspieszają metabolizm. Spożywaj zupy, które ci najbardziej smakują. Koniecznie doprawiaj je różnorodnymi przyprawami, dodawaj posiekaną świeżą pietruszkę i koper.
4. Zwiększ ilość spożywanych kalorii!

Zimą potrzebujemy więcej kalorii do ogrzania się. Zasada działa nawet wtedy, kiedy nie wykonujesz żadnej pracy fizycznej. Zimą musisz spożywać 300-400 kcal więcej niż na przykład latem. Przy tym nie warto spożywać większe ilości węglowodanów lub słodyczy. Twoja dieta powinna być bogata w białko: ryby, drób, chude mięso.
5. Witamina D!

Wiadomo, że witamina słońca powstaje pod wpływem oddziaływania promieni słonecznych, których brakuje nam zimą, dlatego musimy uzupełniać jej niedobór na różne sposoby. Witamina D odpowiada za prawidłowy metabolizm cukrów i tłuszczów, co ma istotny wpływ na naszą sylwetkę. Oczywiście dziś w aptekach można kupić różne tabletki z witaminą D, ale nie są tak korzystne, jak witamina D dostarczana z dietą. Wątróbka, żółtka, kawior, tłuste ryby są bogatym źródłem witaminy D. Spożywaj je przynajmniej kilka razy tygodniu i na pewno zachowasz smukłą sylwetkę.
6. Zadbaj o dostarczanie do organizmu tryptofanu!

Tryptofan to niezbędny aminokwas, który wpływa na nasz stan psychiczny i samopoczucie. Odpowiada również za zdrowy sen. Naturalnym źródłem tryptofanu są twaróg, mleko, sery żółte, ryby, owoce morza, drób i orzechy.
7. Spożywaj jak najmniej fruktozy!

Fruktoza ulega fermentacji w jelicie grubym, na skutek czego przybywa nam zbędnych kilogramów i centymetrów. Jeśli chcesz zachować smukłą sylwetkę, zmniejsz spożywanie gruszek, winogron i hurmy. Zastąp je ananasem, kiwi, mandarynkami i pomarańczami.