8 bardzo smacznych rozgrzewających napojów
Gorąca czekolada z miodem i cynamonem
Nie ma nic lepszego aniżeli filiżanka gorącej czekolady w deszczowy dzień. Przygotować taki napój nie złoży szczególnej trudności, a rozgrzewający aromat czekolady i nutki cynamonu rozjaśnią każdą złą pogodę za oknem.
Będą ci potrzebne:
- 500 ml mleka;
- 100g ciemnej czekolady;
- 4 łyżki miodu;
- 3 łyżki cukru;
- 1 laska cynamonu;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- bita śmietanka i marshmallow – za pragnieniem.
Przygotowanie:
- Zmieszać mleko, miód, cukier i cynamon i postawić na niewielki ogień.
- Rozdrobnić czekoladę i dodać ją do mleka.
- Wyjąć cynamon po rozpuszczeniu czekolady, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
- Rozlać po filiżankach, ubrać bitą śmietanką, marshmallow, mielonym cynamonem.
Bezalkoholowy cydr jabłkowy
Spróbuj smaczny rodzinny napój, który natychmiast napełni dom czarownym aromatem. Jeśli wykorzystać świeży jabłkowy sok, to cydr wyjdzie jeszcze bardziej pachnący.
Będą ci potrzebne:
2 l soku jabłkowego(koniecznie świeżego); 1 pomarańcza; 1 gruszka; 1 cytryna; 1 laska cynamonu; kawałeczek świeżego imbiru; trochę goździki.Przygotowanie:
- Jabłkowy sok rozgrzej na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia.
- Pokrój na cienkie kawałki owoce i dodaj do wrzącego jabłkowego soku.
- Zetrzyj imbir i dodaj razem z innymi przyprawami do cydru.
- Gotuj napój 5–10 minut, potem wyłącz ogień i potrzymaj pod pokrywką w ciągu godziny.
Przelej do kubków i ciesz się.
Bezalkoholowe grzane wino
Najbardziej znany i popularny gorący napój można przygotować z łatwością i bez alkoholu. Twoja rodzina będzie w zachwycie!
Będą ci potrzebne:
- 3 szklanki soku winogronowego;
- 1/2 szklanki wody;
- 2 łyżki skórki pomarańczy;
- 2 łyżki skórki cytryny;
- 1/2 jabłka;
- 1/2 łyżeczki goździku;
- 1 laska cynamonu;
- szczypta kardamonu.
Przygotowanie:
- Wlać do rondla sok winogronowy, dodać wodę i inne ingredienty. Wymieszać.
- Podgrzać napój na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
- Dać grzanemu winu należeć się 5 minut pod pokrywką i wlać do szklanek.
Korzenna herbata latte
Ten świetny słodki napój z cienkimi nutkami cynamonu i kardamonu uwielbiają na całym świecie. Trochę imbiru i gałki muszkatołowej dadzą jeszcze większy rozgrzewający efekt.
Będą ci potrzebne:
- 2 szklanki czarnej herbaty;
- 2,5 szklanki mleka;
- 1–2 łyżki cukru;
- 1/4 łyżeczki goździki;
- 1/4 łyżeczki suchego imbiru;
- 2 szt. kardamonu;
- szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
- Zaparzcie czarną herbatę i dajcie jej trochę należeć się.
- Przelejcie herbatę do rondla, dodajcie cukier, mleko i przyprawy.
- Doprowadźcie do wrzenia i od razu zdejmijcie z ognia.
- Nalejcie herbatę do kafetiery tłokowej, czy przelejcie przez sito.
Żurawinowy poncz
Soczysta mieszanka soków owocowych i jagód żurawiny spodoba się i dzieciom, i dorosłym.
Będą ci potrzebne:
- 100g żurawiny;
- 100 ml soku żurawinowego;
- 500 ml soku pomarańczowego;
- 500 ml soku jabłkowego;
- sok z 1 limonki;
- kawałki pomarańczy i limonki.
Przygotowanie:
- Zmieszajcie żurawinowy, pomarańczowy, limonkowy i jabłkowy sok, rozgrzejcie na ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
- Połóżcie na dno szklanki trochę żurawiny, kilka kawałków cytrusowych. Zalejcie ciepłym sokiem i cieszcie się.
Imbirowo-miodowy zbiteń
Ten bardzo stary wschodniosłowiański napój jest nie tylko smaczny, ale także pożyteczny – doskonale wzmacnia układ odpornościowy i ogrzewa w chłodne dni.
Będą ci potrzebne:
- 500 ml wody;
- 3 łyżki miodu;
- 1/3 łyżeczki imbiru;
- 1/2 cytryny;
- 1/2 łyżeczki mięty;
- trochę cynamonu i goździk do smaku.
Przygotowanie:
- Zetrzeć skórkę cytrynową i wycisnąć sok z połowy cytryny. Doprowadzić wodę do wrzenia i zdjąć z ognia.
- Dodać przyprawy, sok, skórkę z cytryny i miód, wymieszać.
- Nakryć pokrywką lub przelać do termosu i nalegać napój w ciągu 30 minut, przed użytkiem przelać przez sito.
Zimowa jagodowa herbata hibiscus
Zapach świeżo parzonej herbaty jagód nie tylko przypominają o lecie, ale i doda energii, i wzmocni zdrowie. Tak na przykład czerwona herbata z liści hibiscusa ma właściwości przeciwzapalne.
Będą ci potrzebne:
- 500 ml herbaty hibiscus;
- garść świeżych, czy zamrożonych jagód do smaku (malina, truskawka, porzeczka, jeżyna, wiśnia);
- trochę mięty (można suszoną);
- 3 łyżki cukru;
- cytryna i miód do smaku.
Przygotowanie:
- Jagody ugnieść z cukrem i miętą, dodać gorącą herbatę i wymieszać.
- Dać napojowi trochę należeć się, przelać przez sito i rozlać do filiżanek.
- Można dodać cytrynę lub miód do smaku.
Korzenny ajerkoniak
Ajerkoniak – napój z żółtek jaj, popularny w krajach skandynawskich. Spróbujcie przygotować jego bezalkoholową wersję.
Będą ci potrzebne:
- 2 szklanki mleka;
- 1/4 szklanki mleka skondensowanego;
- 4 żółtka jaj;
- 1/2 szklanki cukru;
- szczypta goździku;
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu;
- bita śmietana, waniliowy ekstrakt, gałka muszkatołowa – do smaku.
Przygotowanie:
- Zmieszajcie mleko, goździk, cynamon i mleko skondensowane w niewielkim rondlu. Rozgrzejcie mieszankę na średnim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
- W średniej misce zbijcie mikserem, czy ręcznie żółtka z cukrem. Akuratnie łyżka za łyżką wlewajcie mleczną mieszankę do zbitych żółtek, rozwodząc je do stanu ciekłego.
- Wlejcie jajeczno-mleczną mieszankę z powrotem do rondla, rozgrzejcie na małym ogniu i przytrzymajcie 3–5 minut, aż zgęstnieje.
- Dodajcie trochę ekstraktu waniliowego, rozlejcie do szklanek, udekorujcie bitą śmietanką i gałką muszkatołową.