8 bardzo smacznych rozgrzewających napojów

Zebraliśmy 8 prostych przepisów bezalkoholowych napojów, które spodobają się wszystkim od małego do starego. Aktualne!

Gorąca czekolada z miodem i cynamonem

8 bardzo smacznych rozgrzewających napojów 1

Nie ma nic lepszego aniżeli filiżanka gorącej czekolady w deszczowy dzień. Przygotować taki napój nie złoży szczególnej trudności, a rozgrzewający aromat czekolady i nutki cynamonu rozjaśnią każdą złą pogodę za oknem.

Będą ci potrzebne:

  • 500 ml mleka;
  • 100g ciemnej czekolady;
  • 4 łyżki miodu;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1 laska cynamonu;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
  • bita śmietanka i marshmallow – za pragnieniem.

Przygotowanie:

  1. Zmieszać mleko, miód, cukier i cynamon i postawić na niewielki ogień.
  2. Rozdrobnić czekoladę i dodać ją do mleka.
  3. Wyjąć cynamon po rozpuszczeniu czekolady, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
  4. Rozlać po filiżankach, ubrać bitą śmietanką, marshmallow, mielonym cynamonem.

Bezalkoholowy cydr jabłkowy

8 bardzo smacznych rozgrzewających napojów 2

Spróbuj smaczny rodzinny napój, który natychmiast napełni dom czarownym aromatem. Jeśli wykorzystać świeży jabłkowy sok, to cydr wyjdzie jeszcze bardziej pachnący.

Będą ci potrzebne:

2 l soku jabłkowego(koniecznie świeżego); 1 pomarańcza; 1 gruszka; 1 cytryna; 1 laska cynamonu; kawałeczek świeżego imbiru; trochę goździki.

Przygotowanie:

  1. Jabłkowy sok rozgrzej na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia.
  2. Pokrój na cienkie kawałki owoce i dodaj do wrzącego jabłkowego soku.
  3. Zetrzyj imbir i dodaj razem z innymi przyprawami do cydru.
  4. Gotuj napój 5–10 minut, potem wyłącz ogień i potrzymaj pod pokrywką w ciągu godziny.

Przelej do kubków i ciesz się.

Bezalkoholowe grzane wino

8 bardzo smacznych rozgrzewających napojów 3

Najbardziej znany i popularny gorący napój można przygotować z łatwością i bez alkoholu. Twoja rodzina będzie w zachwycie!

Będą ci potrzebne:

  • 3 szklanki soku winogronowego;
  • 1/2 szklanki wody;
  • 2 łyżki skórki pomarańczy;
  • 2 łyżki skórki cytryny;
  • 1/2 jabłka;
  • 1/2 łyżeczki goździku;
  • 1 laska cynamonu;
  • szczypta kardamonu.

Przygotowanie:

  1. Wlać do rondla sok winogronowy, dodać wodę i inne ingredienty. Wymieszać.
  2. Podgrzać napój na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
  3. Dać grzanemu winu należeć się 5 minut pod pokrywką i wlać do szklanek.

Korzenna herbata latte

8 bardzo smacznych rozgrzewających napojów 4

Ten świetny słodki napój z cienkimi nutkami cynamonu i kardamonu uwielbiają na całym świecie. Trochę imbiru i gałki muszkatołowej dadzą jeszcze większy rozgrzewający efekt.

Będą ci potrzebne:

  • 2 szklanki czarnej herbaty;
  • 2,5 szklanki mleka;
  • 1–2 łyżki cukru;
  • 1/4 łyżeczki goździki;
  • 1/4 łyżeczki suchego imbiru;
  • 2 szt. kardamonu;
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

  1. Zaparzcie czarną herbatę i dajcie jej trochę należeć się.
  2. Przelejcie herbatę do rondla, dodajcie cukier, mleko i przyprawy.
  3. Doprowadźcie do wrzenia i od razu zdejmijcie z ognia.
  4. Nalejcie herbatę do kafetiery tłokowej, czy przelejcie przez sito.

Żurawinowy poncz

8 bardzo smacznych rozgrzewających napojów 5

Soczysta mieszanka soków owocowych i jagód żurawiny spodoba się i dzieciom, i dorosłym.

Będą ci potrzebne:

  • 100g żurawiny;
  • 100 ml soku żurawinowego;
  • 500 ml soku pomarańczowego;
  • 500 ml soku jabłkowego;
  • sok z 1 limonki;
  • kawałki pomarańczy i limonki.

Przygotowanie:

  1. Zmieszajcie żurawinowy, pomarańczowy, limonkowy i jabłkowy sok, rozgrzejcie na ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
  2. Połóżcie na dno szklanki trochę żurawiny, kilka kawałków cytrusowych. Zalejcie ciepłym sokiem i cieszcie się.

Imbirowo-miodowy zbiteń

8 bardzo smacznych rozgrzewających napojów 6

Ten bardzo stary wschodniosłowiański napój jest nie tylko smaczny, ale także pożyteczny – doskonale wzmacnia układ odpornościowy i ogrzewa w chłodne dni.

Będą ci potrzebne:

  • 500 ml wody;
  • 3 łyżki miodu;
  • 1/3 łyżeczki imbiru;
  • 1/2 cytryny;
  • 1/2 łyżeczki mięty;
  • trochę cynamonu i goździk do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zetrzeć skórkę cytrynową i wycisnąć sok z połowy cytryny. Doprowadzić wodę do wrzenia i zdjąć z ognia.
  2. Dodać przyprawy, sok, skórkę z cytryny i miód, wymieszać.
  3. Nakryć pokrywką lub przelać do termosu i nalegać napój w ciągu 30 minut, przed użytkiem przelać przez sito.

Zimowa jagodowa herbata hibiscus

8 bardzo smacznych rozgrzewających napojów 7

Zapach świeżo parzonej herbaty jagód nie tylko przypominają o lecie, ale i doda energii, i wzmocni zdrowie. Tak na przykład czerwona herbata z liści hibiscusa ma właściwości przeciwzapalne.

Będą ci potrzebne:

  • 500 ml herbaty hibiscus;
  • garść świeżych, czy zamrożonych jagód do smaku (malina, truskawka, porzeczka, jeżyna, wiśnia);
  • trochę mięty (można suszoną);
  • 3 łyżki cukru;
  • cytryna i miód do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jagody ugnieść z cukrem i miętą, dodać gorącą herbatę i wymieszać.
  2. Dać napojowi trochę należeć się, przelać przez sito i rozlać do filiżanek.
  3. Można dodać cytrynę lub miód do smaku.

Korzenny ajerkoniak

8 bardzo smacznych rozgrzewających napojów 8

Ajerkoniak – napój z żółtek jaj, popularny w krajach skandynawskich. Spróbujcie przygotować jego bezalkoholową wersję.

Będą ci potrzebne:

  • 2 szklanki mleka;
  • 1/4 szklanki mleka skondensowanego;
  • 4 żółtka jaj;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • szczypta goździku;
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu;
  • bita śmietana, waniliowy ekstrakt, gałka muszkatołowa – do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zmieszajcie mleko, goździk, cynamon i mleko skondensowane w niewielkim rondlu. Rozgrzejcie mieszankę na średnim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
  2. W średniej misce zbijcie mikserem, czy ręcznie żółtka z cukrem. Akuratnie łyżka za łyżką wlewajcie mleczną mieszankę do zbitych żółtek, rozwodząc je do stanu ciekłego.
  3. Wlejcie jajeczno-mleczną mieszankę z powrotem do rondla, rozgrzejcie na małym ogniu i przytrzymajcie 3–5 minut, aż zgęstnieje.
  4. Dodajcie trochę ekstraktu waniliowego, rozlejcie do szklanek, udekorujcie bitą śmietanką i gałką muszkatołową.
źródło:KitchenMag
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty