8 bardzo smacznych sałatek, które proszą się na stół noworoczny
Warzywna sałatka z krewetkami i tankowaniem z jogurtu
Składniki:
- krewetki – 150 g;
- pomidor – 200 g;
- pieprz żółty – ½ szt.;
- pieprz czerwony – ½ szt.;
- awokado – 2 szt.;
- średni ogórek – 1 szt.;
- jogurt naturalny;
- jabłkowy ocet – 2 łyżki;
- oliwa - 1 łyżka;
- ząbek czosnku;
- szczypior;
- sól, pieprz według smaku.
Przygotowanie
Kroimy pieprz niewielkimi kostkami. Oczyszczamy ogórek i awokado, a potem również kroimy je kostkami. Pomidory należy rozkroić wpół. Wyłożymy warzywa do salaterek.
Zmieszamy jogurt z octem i oliwą. Dodamy sól i pieprz, a także oczyszczony i drobno pokrojony ząbek czosnku.
Wyłożymy do salaterek, do innych ingredientów dodamy oczyszczone krewetki, przygotowane tankowanie i posypiemy pokrojonym szczypiorkiem.
Sałatka z kury, jabłek i sera
Składniki:
- zapiekany kurzy filet (czy kury grill) – 450 g;
- pieprz czerwony słodki – 1 szt.;
- zielone jabłko – 1 szt.;
- orzechy włoskie – 0,25 szklanki;
- ser cheddar tarty (dowolnego inny twardy ser) – 50 g;
- jabłkowy ocet – 2 łyżki;
- gorczyca – 2 łyżki;
- latuk czerwony (pekińska kapusta, czy dowolna inna sałata);
- oliwa – 3 łyżki;
- sól i pieprz według smaku.
Przygotowanie
Kurzy filet kroimy słomką.
W czarze zmieszamy oliwę, ocet, gorczycę, sól i pieprz.
Sałatę należy dobrze wyszorować, obsuszyć, u pieprzu wydalić nasienie, kroimy. Jabłko kroimy wpół, wydalamy nasienie, kroimy kawałkami.
Należy dodać do czary z tankowaniem kawałeczki sałaty, mieszamy. Rozkładamy do naczynia, z góry wyłożymy kawałeczki filetu, pieprzu i jabłka, posypiemy orzechami i tartym serem.
Sałatka z granatem i krewetkami
Składniki:
- oczyszczone krewetki – 150 g;
- granat – 1 szt.;
- masło – 20 g;
- niewielka kolba czerwonej kapusty – ½ szt.;
- sałata fryzie według smaku;
- cebula – 1 szt.;
- oliwa – 2 łyżki;
- winny ocet – 2 łyżki;
- różowy pieprzu – 1 łyżka;
- sól, pieprz według smaku.
Przygotowanie
Obsmażymy krewetki na gorącej patelni w maśle w ciągu 5 minut. Cebulę należy oczyścić i drobno rozkroić.
Należy naszatkować kapustę i sałatowe liście, wyłożyć do salaterki, dodawszy cebulę, ziarna granatu i krewetki.
Zaprawiamy sałatę oliwą i winnym octem, osolimy, popieprzymy i dodamy gazowy pieprz. Rzetelnie mieszamy.
Francuska sałata "Nisuaza"
Składniki:
- kolba sałaty – 1 szt.;
- pomidory – 4 szt.;
- cebula – 3 szt.;
- pieprz – 1 szt.;
- jajka ugotowane na twardo – 3 szt.;
- strączkowa fasola – 200 g;
- ząbek czosnku;
- anchoisy – 1 puszka;
- konserwowany tuńczyk – 1 puszka;
- cytrynowy sok według smaku.
Dla sosu:
- oliwa – 1 łyżka;
- winny ocet – 1 łyżka;
- czosnek według smaku;
- bazylia według smaku;
- szczypta soli;
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie
Zmieszamy wszystkie ingredienty dla sosu.
Dalej należy ugotować strączkową fasolę w ciągu 5 minut i opłukać lodowatą wodą.
W oliwie obsmażymy cząstkę czosnku i fasolę. Ostudzimy i polejemy cytrynowym sokiem.
W miskę złożymy sałatowe liście, pokroimy pomidory, pieprz kawałkami, jajka, anchoisy, fasolę i tuńczyk.
Zaprawimy sałatę sosem, jeszcze raz dodamy sok cytrynowy i możemy podawać do stołu.
Sałatka z łososia z ananasem
Składniki:
- wędzony łosoś (czy pstrąg) – 300 g;
- średni ananas – 1 szt.;
- korzeń imbiru – 1 szt.;
- cebula – 3 szt.;
- niewielki pęczek kindzy;
- pieprz według smaku.
Przygotowanie
Łososia kroimy niewielkimi kostkami. Ananas oczyścimy, wydalimy włóknistą rdzeń, a miąższ również kroimy kostkami. Wyłożymy oba ingredienty do miski.
Dalej należy dodać oczyszczony i drobno pokrojony korzeń imbiru, nakryć miskę spożywczą folią i posprzątać do lodówki na 2 godziny.
Przed przedstawieniem należy dodać do sałaty oczyszczoną i pokrojoną cebulę oraz pokrojoną kindzę. Należy popieprzyć i porządnie mieszać.
Sałatka z kurzą gomółką, rukolą i pomarańczą
Składniki:
- kurza gomółka – 1 szt.;
- pomarańcza – 1 szt.;
- pęczek zielonej sałaty;
- rukola;
- oliwa – 1 łyżka;
- miód według smaku;
- marchew – ½ szt.;
- zielone jabłko – 1 szt.;
- cedrowe orzechy według smaku.
Przygotowanie
Kurzą gomółkę najpierw należy ugotować, ostudzić i kroić słomką.
Cedrowe orzeszki obsmażymy na suchej patelni bez oleju do złocistego koloru, stale mieszając.
Marchew i jabłko natrzemy na dużej tarce.
Pomarańczę oczyścimy, kroimy krążkami, a krążki rozkroimy na 4 części.
Liście sałaty i rukolę rzetelnie myjemy i grubo kroimy.
Dla tankowania zmieszamy oliwę z miodem. Dodajmy trochę cytrynowego soku.
Zmieszamy wszystkie ingredienty, osolimy i zaprawimy sałatę.
Krabowa sałatka z awokado
Składniki:
- krabowe mięso – 300 g;
- awokado – 1 szt.;
- korzeń selera – 100 g;
- świeże ogórki – 3 szt.;
- liście pietruszki według smaku;
- sól i pieprz według smaku.
Dla tankowania:
- śmietana lub majonez;
- kawałki cytryny dla ozdoby.
Przygotowanie
Awokado i korzeń selera pokrójcie słomką. Ogórek oczyśćcie i pokrójcie kostkami. Liście pietruszki naszatkujcie. Jeśli kraby zamrożone, ugotujecie je w ciągu 5 minut we wrzącej solonej wodzie, zwolnijcie od błon, podrzyjcie na kawałeczki.
Wszystkie ingredienty zmieszajcie, doprawcie i zaprawcie śmietaną lub majonezem. Wyłóżcie do salaterki, ubierzcie cytryną.
Sałatka z fenkułem i ziarnami granatu
Składniki:
- ziarna granatu – 0,5 szklanki
- oliwa – 3 łyżki;
- ogórki – 3 szt.;
- fenkuły – 2 szt.;
- zielone jabłko – 1 szt.;
- cytryna – 1 szt.;
- winny ocet;
- sól i pieprz według smaku.
Przygotowanie
Przygotujcie tankowanie. Natrzyjcie trochę skórki cytrynowej (0,5 łyżki) i wyciśnijcie 2 łyżki soku. Połączcie sok i skórkę cytrynową, olej, ocet, sól, pieprz, mieszajcie, przelejcie do bańki z przykrywką. Tankowanie można zachowywać w lodówce 2 dni.
Fenkuł wyszorujcie, obsuszcie, zetnijcie natkę i rozdrobnijcie ją. Cienkim nożem pokrójcie fenkuł na cienkie kawałki.
Z ogórka zetnijcie kilka prążków skórki po całej długości, zrobiwszy go prążkowanym. Pokrójcie ogórek krążkami. Jabłko oczyśćcie, wydalcie rdzeń, pokrójcie na cienkie kawałki.