8 dań, które warto spróbować w Czechach
Porcje, podawane w lokalach gastronomicznych, zazwyczaj są bardzo duże. Lokalsi są mięsożercami, więc przeważają dania mięsne. W niniejszym zestawieniu najpyszniejsze potrawy kuchni czeskiej.
1. Pieczona golonka
Jedno z najbardziej znanych czeskich dań. Najczęściej jest podawana z kością. Jest pyszna i rozpływa się w ustach jak masło. Podawana jest niemalże w każdym lokalu gastronomicznym. Chociaż niektóre składniki i sos mogą się różnić w zależności od regionu.
2. Knedliki
Knedliki to danie, które przywędrowało do Czech z Niemiec i tak się spodobało ich mieszkańcom, że dziś uważa się za tradycyjną czeską potrawę. Przygotowywane z ciasta, które się później gotuje.
Same knedliki nie mogą się pochwalić wyjątkowym smakiem, ale w połączeniu z mięsem i sosem smakują wręcz wyśmienicie. Knedliki również się podaje na słodko z owocami, sosem owocowym lub lodami.
3. Utopence i Špekáčky
Utopence i kiełbaski to tradycyjne czeskie przekąski do piwa. Utopence to marynowane w słoiczku parówki. Całość jest włożona w octową marynatę z cebulą i papryczką. Utopence (topielcy) jest to genialna przekąska do piwa podawana we wszystkich piwiarniach w Czechach.
Špekáčky to parówki ze słoniną o bardzo nietypowym smaku, które można spożywać na przykład z ziemniakami, ale także stanowią doskonałą przekąskę do piwa. Tlačenka – kolejna ulubiona potrawa Czechów. Tlačenka to czeski salceson, do którego dodaje się szczątki wieprzowiny, kawałki innych mięs oraz przyprawy.
Każdy turysta, który się wybiera do Czech, powinien pamiętać o tym, że tradycyjne dania w restauracjach podaje się tylko rano. Jeśli więc chcesz zjeść coś naprawdę pysznego, to musisz wybrać się na degustację przed południem. Na szczęście parówki można kupić na ulicy praktycznie na każdym kroku, więc kiedy będziesz zwiedzać czeskie atrakcje, na pewno będziesz miał, co zjeść.
4. Vepřo knedlo zelo
Sycąca pieczeń wieprzowa z knedlikami i gotowaną kapustą. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas się przewraca i miesza się tworzący się w trakcie sos, którym się polewa wieprzowinę, dzięki czemu jest soczysta i ma niesamowity zapach.
5. Zupy
Zupy cieszą się niebywałą popularnością w Czechach. Zazwyczaj są bardzo kaloryczne, sycące i apetyczne. Najczęściej do zup się dodaje mąkę, warzywne puree czy kaszę manną. Najbardziej nietypowy składnik zupy to smażone drożdże.
Bardzo często zupy podaje się w chlebie. W tym celu wydrąża się miękisz i nalewa się zupę. Sprawia to niesamowite wrażenie na turystach. Na dodatek smak zupy, podawany w chlebie, jest boski.
6. Gulasz
Gulasz to tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Jednak Czesi również zaliczają go do tradycyjnych potraw swojej kuchni. W restauracjach podaje się go w różnych odmianach. Przygotowuje się ze wszystkich rodzajów mięsa: wieprzowina, baranina, mięso królika. W Czechach można zjeść gulasz wiejski, węgierski etc.
7. Karp
Jak już wspominaliśmy wcześniej, Czesi w zdecydowanej większości są mięsożercami, ale także wśród nich jest niemało miłośników ryby. Ulubiona potrawa to smażony karp. Jest tradycyjną potrawą wigilijną.
8. Twarożki ołomunieckie
Mieszkańcy Czech lubią różnego rodzaju sery, które stanowią świetną przekąskę do piwa. Ulubiony ser lokalsów to smażone twarożki ołomunieckie. Jet to rodzaj miękkiego sera, produkowanego wyłącznie w Czechach. Charakteryzują się woskowożółtą barwą i silną wonią, która znika pod wpływem obróbki termicznej. Właśnie dlatego Czesi smażą twarożki ołomunieckie.