8 mitów o tym, co pijemy i jemy
Badania naukowe udowodniły, że wiele owoców i warzyw, a także napojów nie posiada tych właściwości, które im się przypisują.
Dziś postaramy się rozwiać wszystkie najpopularniejsze mity o tym, co jemy i pijemy. Jesteśmy przekonani, że kiedy dowiesz się, jak sprawy wyglądają w rzeczywistości, będziesz zaskoczony nie mniej, niż my.
Mit 1. Marchewka pomaga poprawić wzrok
Naszym zdaniem, jest to najbardziej rozpowszechniony mit w świecie. Niezależnie od tego, czy dziecko ma problemy ze wzrokiem, czy nie, rodzice usilnie namawiają je do picia soku marchewkowego i spożywania różnych potraw z marchwi. Jesteśmy przekonani, że marchew jest bogata w witaminę A, która pomaga poprawić wzrok.
Wersja o tym, że marchew ma takie właściwości lecznicze, pojawiła się jeszcze w czasach II wojny światowej. Tajne służby wywiadowcze Wielkiej Brytanii wyjaśniały celność swoich pilotów tym, że oni stale jedzą marchew w celu poprawy wzroku. Właśnie dlatego tak dokładnie trafiają w samoloty wroga. W rzeczywistości pomagały brytyjskim lotnikom bynajmniej nie kilogramy marchwi, a dobre radary.
Mit 2. Jeśli chcesz być silny, jedz szpinak
W dzieciństwie wielu z nas oglądało kreskówkę o dzielnym marynarzu Popeye, który po zjedzeniu puszki szpinaku stawał się niesamowicie silny. Ale w rzeczywistości jest to mało prawdopodobne, żeby szpinak pomógł komuś stać się silnym. W porównaniu z innymi warzywami i ziołami szpinak zawiera najmniej żelaza.
Wiele lat temu został on przez przypadek wpisany na listę warzyw o wysokiej zawartości żelaza w raporcie, zgodnie z którym połowa puszki szpinaku zawierała około 34 gramów żelaza, podczas gdy w rzeczywistości były to tylko 3-4 gramy. Jednak ten mit jest powszechnie używany po dziś dzień. Szpinak cieszy się taką popularnością dzięki swojej cenie i oczywiście bajce o silnym i nieustraszonym marynarzu Popeye.
Mit 3. Kawa szkodzi zdrowiu
Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Uważa się, że wpływa negatywnie na układ nerwowy człowieka, jego mięśnie i skórę. Jednak badanie Uniwersytetu Harvarda, w którym wzięło udział 125 tys. osób, wykazało, że około 30% kobiet, codziennie pijących kawę, mniej podatne na występowanie cukrzycy. Ponadto kawa pomaga zapobiec chorobie raka jelita grubego, a także przyczynia się do odmłodzenia organizmu. 2-3 filiżanki kawy dziennie są całkowicie nieszkodliwe dla organizmu.
Mit 4. Świeże owoce i warzywa są znacznie bardziej pożyteczne, niż mrożone
Od tego momentu, jak stwierdzono korzystny wpływ antyoksydantów na organizm człowieka, niektórzy twierdzą, że tylko świeże owoce i warzywa są zdrowe. Natomiast spożywanie ich w postaci mrożonej jest wręcz szkodliwe.
W rzeczywistości w momencie, kiedy warzywa i owoce są zbierane i krojone, ich wartość odżywcza jest zmaksymalizowana. W tym czasie od razu dostawiane do fabryki, gdzie poddawane zamrożeniu. Dlatego właściwości odżywcze maksymalnie zachowane.
Ale jeśli te owoce i warzywa przechowują się na półkach sklepów w temperaturze pokojowej, tracą wszystkie swoje właściwości odżywcze pod wpływem różnych czynników środowiskowych, takich jak kurz, powietrze, wilgotność.
Mit 5. Jajka podnoszą poziom cholesterolu we krwi
W latach 60-70 ubiegłego wieku naukowcy powiązali choroby serca z poziomem cholesterolu we krwi. Dlatego ludziom przestrzegającym diety z racji zdrowotnych nie wolno było spożywać jaj ze względu na wysoką zawartość w nich cholesterolu. Jednak ostatnie badania wykazały, że większość chorób serca spowodowana jest spożyciem żywności o wysokiej zawartości tłuszczów trans. Jajo zawiera około 1,6 g kwasów tłuszczowych, mniej niż, na przykład, szklanka mleka. Poza tym jajka są bogate w witaminy A i D. I nawet codzienne ich spożywanie w żaden sposób nie odbije się na twojej figurze.
Mit 6. Banany – przyczyną nadwagi
Uważa się, że ze względu na ich wysoką kaloryczność banany należy spożywać w małych ilościach, aby nie przytyć. W rzeczywistości to jest mit. Jeden banan zawiera tylko 95 kcal i tylko pół grama tłuszczu. Możesz więc jeść banany bez obaw o figurę.
Mit 7. Czekolada – przyczyną trądziku na twarzy
Jesteśmy przekonani, że czekolada jest głównym powodem pojawienia się trądziku na skórze. Ale żadne badania naukowe do takiego wniosku nie doszły, więc nie warto wierzyć w to, co nie zostało udowodnione klinicznie. Więc można spokojnie jeść tyle czekolady, ile chcesz. Najważniejsze – nie zapomnij o jej kaloryczności.
Mit 8. Naturalne produkty są bardziej pożyteczne, niż sztucznie stworzone
Matka natura obdarzyła ludzkość ogromną ilość naturalnych substancji. Jednak nie wszystkie można spożywać w naturalnej postaci, bez jakiejkolwiek obróbki. Ludzie stworzyli specjalne laboratoria, w którym zmieszali substancje naturalne z tymi, które zostały stworzone przez człowieka. Właśnie to pomogło w przyszłości wyleczyć wiele dolegliwości. Należy pamiętać, że nie wszystkie syntetyczne produkty są pomocne. Ale dopóki badania kliniczne nie udowodniły, że dany produkt jest szkodliwy dla zdrowia, można go bezpiecznie spożywać.