8 mitów o tym, co pijemy i jemy

Od dzieciństwa dziadkowie, ojcowie i matki uczyli nas jedzenia tylko tych produktów, które, ich zdaniem, były najbardziej pożyteczne. Ale większość ich przekonań o jedzeniu były tylko mitami, które rozprzestrzeniły się wiele lat temu, ale pozostają tak samo popularne do dziś.

Badania naukowe udowodniły, że wiele owoców i warzyw, a także napojów nie posiada tych właściwości, które im się przypisują.

Dziś postaramy się rozwiać wszystkie najpopularniejsze mity o tym, co jemy i pijemy. Jesteśmy przekonani, że kiedy dowiesz się, jak sprawy wyglądają w rzeczywistości, będziesz zaskoczony nie mniej, niż my.

Mit 1. Marchewka pomaga poprawić wzrok

marchewka

Naszym zdaniem, jest to najbardziej rozpowszechniony mit w świecie. Niezależnie od tego, czy dziecko ma problemy ze wzrokiem, czy nie, rodzice usilnie namawiają je do picia soku marchewkowego i spożywania różnych potraw z marchwi. Jesteśmy przekonani, że marchew jest bogata w witaminę A, która pomaga poprawić wzrok.

Wersja o tym, że marchew ma takie właściwości lecznicze, pojawiła się jeszcze w czasach II wojny światowej. Tajne służby wywiadowcze Wielkiej Brytanii wyjaśniały celność swoich pilotów tym, że oni stale jedzą marchew w celu poprawy wzroku. Właśnie dlatego tak dokładnie trafiają w samoloty wroga. W rzeczywistości pomagały brytyjskim lotnikom bynajmniej nie kilogramy marchwi, a dobre radary.

Mit 2. Jeśli chcesz być silny, jedz szpinak

szpinak

W dzieciństwie wielu z nas oglądało kreskówkę o dzielnym marynarzu Popeye, który po zjedzeniu puszki szpinaku stawał się niesamowicie silny. Ale w rzeczywistości jest to mało prawdopodobne, żeby szpinak pomógł komuś stać się silnym. W porównaniu z innymi warzywami i ziołami szpinak zawiera najmniej żelaza.

Wiele lat temu został on przez przypadek wpisany na listę warzyw o wysokiej zawartości żelaza w raporcie, zgodnie z którym połowa puszki szpinaku zawierała około 34 gramów żelaza, podczas gdy w rzeczywistości były to tylko 3-4 gramy. Jednak ten mit jest powszechnie używany po dziś dzień. Szpinak cieszy się taką popularnością dzięki swojej cenie i oczywiście bajce o silnym i nieustraszonym marynarzu Popeye.

Mit 3. Kawa szkodzi zdrowiu

kawa

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Uważa się, że wpływa negatywnie na układ nerwowy człowieka, jego mięśnie i skórę. Jednak badanie Uniwersytetu Harvarda, w którym wzięło udział 125 tys. osób, wykazało, że około 30% kobiet, codziennie pijących kawę, mniej podatne na występowanie cukrzycy. Ponadto kawa pomaga zapobiec chorobie raka jelita grubego, a także przyczynia się do odmłodzenia organizmu. 2-3 filiżanki kawy dziennie są całkowicie nieszkodliwe dla organizmu.

Mit 4. Świeże owoce i warzywa są znacznie bardziej pożyteczne, niż mrożone

owoce

Od tego momentu, jak stwierdzono korzystny wpływ antyoksydantów na organizm człowieka, niektórzy twierdzą, że tylko świeże owoce i warzywa są zdrowe. Natomiast spożywanie ich w postaci mrożonej jest wręcz szkodliwe.

W rzeczywistości w momencie, kiedy warzywa i owoce są zbierane i krojone, ich wartość odżywcza jest zmaksymalizowana. W tym czasie od razu dostawiane do fabryki, gdzie poddawane zamrożeniu. Dlatego właściwości odżywcze maksymalnie zachowane.

Ale jeśli te owoce i warzywa przechowują się na półkach sklepów w temperaturze pokojowej, tracą wszystkie swoje właściwości odżywcze pod wpływem różnych czynników środowiskowych, takich jak kurz, powietrze, wilgotność.

Mit 5. Jajka podnoszą poziom cholesterolu we krwi

jajko

W latach 60-70 ubiegłego wieku naukowcy powiązali choroby serca z poziomem cholesterolu we krwi. Dlatego ludziom przestrzegającym diety z racji zdrowotnych nie wolno było spożywać jaj ze względu na wysoką zawartość w nich cholesterolu. Jednak ostatnie badania wykazały, że większość chorób serca spowodowana jest spożyciem żywności o wysokiej zawartości tłuszczów trans. Jajo zawiera około 1,6 g kwasów tłuszczowych, mniej niż, na przykład, szklanka mleka. Poza tym jajka są bogate w witaminy A i D. I nawet codzienne ich spożywanie w żaden sposób nie odbije się na twojej figurze.

Mit 6. Banany – przyczyną nadwagi

banan

Uważa się, że ze względu na ich wysoką kaloryczność banany należy spożywać w małych ilościach, aby nie przytyć. W rzeczywistości to jest mit. Jeden banan zawiera tylko 95 kcal i tylko pół grama tłuszczu. Możesz więc jeść banany bez obaw o figurę.

Mit 7. Czekolada – przyczyną trądziku na twarzy

czekolada

Jesteśmy przekonani, że czekolada jest głównym powodem pojawienia się trądziku na skórze. Ale żadne badania naukowe do takiego wniosku nie doszły, więc nie warto wierzyć w to, co nie zostało udowodnione klinicznie. Więc można spokojnie jeść tyle czekolady, ile chcesz. Najważniejsze – nie zapomnij o jej kaloryczności.

Mit 8. Naturalne produkty są bardziej pożyteczne, niż sztucznie stworzone

sok

Matka natura obdarzyła ludzkość ogromną ilość naturalnych substancji. Jednak nie wszystkie można spożywać w naturalnej postaci, bez jakiejkolwiek obróbki. Ludzie stworzyli specjalne laboratoria, w którym zmieszali substancje naturalne z tymi, które zostały stworzone przez człowieka. Właśnie to pomogło w przyszłości wyleczyć wiele dolegliwości. Należy pamiętać, że nie wszystkie syntetyczne produkty są pomocne. Ale dopóki badania kliniczne nie udowodniły, że dany produkt jest szkodliwy dla zdrowia, można go bezpiecznie spożywać.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty