8 najbardziej rakotwórczych artykułów spożywczych

Rak jest jedną z głównych przyczyn śmierci. Chociaż nie wszystkie rodzaje nowotworów są ściśle powiązane z jedzeniem, jednak te najbardziej rozpowszechnione, są niestety skutkiem naszego niezdrowego trybu życia i odżywiania.

Naukowcy przekonują, że 35% przypadków onkologii na świecie są ściśle związane z odżywianiem i otyłością, z paleniem i genetycznym uwarunkowaniem – 5-10%.

Badania wykazały, że następujące rodzaje nowotworów mają ścisły związek z odżywianiem: rak prostaty, rak jelita grubego, rak pęcherza moczowego, trzustki, rak gardła, przełyku i płuc. Mówiąc o odżywianiu, mamy na myśli zarówno zdrowe produkty, zawierające substancje rakotwórcze, jak i niezdrowe dodatki do żywności.

Przejadanie się jest przyczyną otyłości, która z kolei powoduje raka nerek, przełyku, trzustki i wątroby!

Uwaga! Według naukowców są to najbardziej rakotwórcze artykuły spożywcze!

1. Alkohol

alkochol

Chociaż najczęściej alkohol nam się kojarzy z marskością wątroby, ale istnieje wiele naukowych dowodów na to, że również powoduje nowotwory. Alkohol w wątrobie przemienia się na aldehyd octowy – związek chemiczny o działaniu rakotwórczym. Spożywanie alkoholu może powodować raka jamy ustnej, krtani, gardła, przełyku, jelita grubego oraz wątroby.

Naukowy uważają, że alkohol jest groźnym czynnikiem rakotwórczym, który niestety wciąż bagatelizujemy.

2. Czerwone mięso

mięso

Czerwone mięso jest niebezpiecznym artykułem spożywczym, który chętnie spożywamy na co dzień, a który jest groźnym kancerogenem. Czerwone mięso to wieprzowina, cielęcina, wołowina i baranina. Spożywanie przetworów mięsnych takich, jak boczek, kiełbasy, parówki, szynki i inne wędliny też może powodować raka głównie układu pokarmowego, ale także prostaty i trzustki.

W tym miejscu warto wspomnieć o niezdrowym, jeśli nie powiedzieć wręcz zabójczym, grillowaniu i smażeniu na patelni czerwonego mięsa, kiedy to pod wpływem wysokich temperatur oraz obróbki termicznej wytwarzają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne i heterocykliczne aminy aromatyczne, które należą do substancji rakotwórczych.

3. Produkty, zawierające aflatoksyny

orzechy

Okazuje się, że nawet zdrowy pokarm może powodować raka. Na przykład orzechy, które są bogatym źródłem białka, tłuszczy i zdrowych kwasów tłuszczowych podczas dłuższego przechowywania atakowane są przez grzyby, które nie są widoczne gołym okiem. Są to odrębne mikroorganizmy, które posiadają własny układ metaboliczny, który wytwarza groźne aflatoksyny, należące do rakotwórczych mytotoksynów.

4. Napoje gazowane

woda

Niestety, Coca-Cola oraz inne popularne napoje gazowane, również mogą powodować raka. Po pierwsze, mogą być przyczyną otyłości, po drugie, zawierają słodziki, takie jak aspartam, sacharynę oraz sukralozę, które są bardzo groźne dla naszego zdrowia. Naukowcy przekonują, że słodziki mogą powodować raka dróg moczowych. Natomiast napoje gazowane zwiększają ryzyko rozwoju raka prostaty u mężczyzn powyżej 45 roku życia.

5. Produkty, zawierające akrylamid

frytki

Podobnie jak czerwone mięso, owoce oraz warzywa, zawierające skrobię, poddane obróbce termicznej mogą powodować nowotwory. Podczas smażenia oraz pieczenia bananów i ziemniaków wytwarza się akrylamid, który w dużych ilościach znajduje się w chipsach, frytkach, krakersach, chlebie zbożowym, więc te produkty lepiej całkowicie wyeliminować ze swojej diety.

Niektórzy badacze przekonują, że smażone ziarna kawy również zawierają akrylamid, więc nadmierne spożywanie kawy może być przyczyną nowotworów. Jednak w 2016 roku WHO usunęła kawę z listy rakotwórczych artykułów spożywczych, bo nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że powoduje raka. Badania natomiast wykazały, że codzienne spożywanie dwóch filiżanek czarnej kawy zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita, wątroby oraz mózgu.

6. Bisfenol A

butelki'

Bisfenol A to organiczny związek chemiczny, który trafia do pokarmu, który spożywamy z puszek, butelek plastikowych, które to pod wpływem promieni UV wytwarzają substancje rakotwórcze, które trafiają do naszych napojów.

7. Syrop kukurydziany

kukurydza

Syrop kukurydziany, zawierający dużą ilość fruktozy, był przyczyną rozwoju raka jelita u szczurów laboratoryjnych. Wchodzi do składu wielu artykułów spożywczych, w tym też napojów gazowanych. Niestety, ale cukier również należy do rakotwórczych artykułów spożywczych.

8. Produkty, zawierające GMO

jabłjko

Badania wykazały, że spożywanie produktów zawierających GMO zwiększa ryzyko rozwoju raka żołądka.

Na naszej liście znalazła się tylko znikoma liczba produktów spożywczych, które powodują raka. Niestety jest ich o wiele więcej, a niektóre z nich mogą być nawet przyczyną wstrząsu. Na przykład, na pierwszy rzut oka zdrowy łosoś, który jest bogatym źródłem kwasów omega-3, czasami zawiera wiele różnych toksycznych substancji rakotwórczych, które znajdują się w wodzie.

Czasami spożywając niektóre produkty, nawet nie wiemy, że są rakotwórcze. Jedyne wyjście w tej sytuacji to wyeliminować ze swojej diety produkty, które się znalazły na niniejszej liście oraz postawić na zdrowe odżywianie i aktywny tryb życia.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty