8 najbrudniejszych rzeczy w kuchni

Kuchnia jest jednym z najważniejszych pomieszczeń w naszym domu. Niestety, ale często jest także jednym z najbrudniejszych miejsc, które jest prawdziwym siedliskiem bakterii i drobnoustrojów. Na szczęście większość tych drobnoustrojów nie jest groźna.

Są jednak takie, jak na przykład pałeczka okrężnicy, salmonella, listeria, które powodują zatrucia pokarmowe – zwłaszcza u małych dzieci, seniorów, osób, które mają osłabioną odporność.

Jak więc chronić siebie i swoją rodzinę przed groźnymi bakteriami i zatruciami pokarmowymi? Mogą mieszkać w różnych częściach kuchni, są jednak miejsca, które można nazwać ich ulubionymi miejscami.

1. Ręczniki kuchenne

talerz

Jak wykazują badania mikrobiologów, ręczniki kuchenne mogą być przyczyną zatrucia pokarmowego, wywołanego pałeczką okrężnicy. Najbrudniejsze są ręczniki w rodzinach wielodzietnych lub w domu mięsożercy.

Rozwiązanie problemu

Używaj ręczników, wykonanych z materiału wyłącznie do wycierania rąk lub naczyń. Jeśli przecierasz na przykład blat stołu, zwłaszcza jeśli przed tym na nim leżała deska, na której kroiłaś surowe mięso czy ryby, to do ścierania najlepiej używać ręczników papierowych.

Są ręczniki antybakteryjne, które są nieco lepsze od zwykłych, ale musisz pamiętać o tym, że nawet one bez regularnego prania, zmienią się w prawdziwe siedlisko bakterii. Kup jak najwięcej ręczników kuchennych, aby mieć możliwość regularnie je prać i zawsze mieć pod ręką czysty ręcznik.

2. Gąbki do mycia naczyń

gąbki

Jak wynika z badań naukowców, gąbka do mycia naczyń jest jednym z najbrudniejszych przedmiotów w kuchni. Jest siedliskiem różnych bakterii i drobnoustrojów, które mogą być przyczyną zatrucia pokarmowego.

Rozwiązanie problemu

Niektórzy fachowcy przekonują, że warto zrezygnować z używania gąbek do mycia naczyń, stawiając na ręczniki papierowe. Jeśli jednak nadal używasz gąbki, to musisz regularnie ją czyścić. Jak to zrobić? Wrzuć gąbkę do mycia naczyń do zmywarki razem z naczyniami. Gąbkę należy wymieniać co tygodnia. Musisz zwracać uwagę także na materiał, z którego jest wykonana. Na gąbce do mycia naczyń z pianki poliuretanowej gromadzi się 100 razy mniej bakterii, wywołujących zatrucia pokarmowe, niż na tradycyjnych gąbkach po 28 dniach używania.

3. Deska do krojenia

deski

Na desce kroimy zazwyczaj surowe produkty spożywcze, takie jak mięso, warzywa, ryby, więc są siedliskiem groźnych bakterii i drobnoustrojów. Dotyczy to zwłaszcza desek z porysowaniami i głębokimi rysami, w których gromadzi się brud.

Rozwiązanie problemu

Każdy z nas musi mieć w kuchni kilka desek przeznaczonych do krojenia oddzielnie ryb, mięsa oraz warzyw. Wybieraj deski, które łatwo się czyszczą, na przykład deskę plastikową, którą można włożyć do zmywarki. Musisz zadbać o to, by twoja deska przed każdym użyciem była dokładnie wyczyszczona. Deskę należy zmywać gorącą wodą z płynem.

4. Zlew

kran

Jak wynika z badań, zlew kuchenny jest brudniejszy od zlewu w łazience.

Rozwiązanie problemu

Miej zawsze pod ręką płyn do dezynfekcji powierzchni i regularnie go stosuj.

5. Urządzenia mobilne i gadżety w kuchni

gadżety

Smartfony, tablety, waga kuchenna często leżą na stole w kuchni. Szukając przepisów czy czytając w trakcie jedzenia, ciągle dotykamy ekranu, a jak wynika z badań naukowych, urządzenia mobilne są jednymi z najbrudniejszych przedmiotów w naszym mieszkaniu. Na telefonach jest dziesięć razy więcej bakterii niż na desce sedesowej.

Rozwiązanie problemu

Musisz regularnie czyścić telefon, tablet i oczywiście pamiętać o myciu rąk, zwłaszcza jeśli jednocześnie korzystasz z urządzeń mobilnych i gotujesz jedzenie.

6. Baterie kuchenne i uchwyty do mebli kuchennych

kuchnia

Podczas przyrządzania posiłków jednocześnie wykonujemy kilka czynności – kroimy surowe produkty, otwieramy lodówkę, myjemy inne produkty spożywcze. W taki sposób bakterie na przykład z surowego mięsa trafiają na uchwyty do mebli czy baterię.

Rozwiązanie problemu

Uchwyty do mebli kuchennych, lodówki, baterię należy regularnie czyścić, podobnie jak inne powierzchni kuchenne. Niestety, ale większość z nas często o tym zapomina.

7. Surowe mięso

mięso

Surowe mięso jest jednym z największych źródeł zakażeń w kuchni. Każdy z nas musi mieć w kuchni oddzielną deskę i nóż do krojenia mięsa. Jak przekonują fachowcy, nie warto myć surowego mięsa przed ugotowaniem, gdyż może dojść do rozprzestrzeniania się bakterii.

Rozwiązanie problemu

Podczas obróbki termicznej wszystkie bakterie, znajdujące się w mięsie giną, więc nie musisz myć mięsa przed ugotowaniem. Mięso należy gotować w wysokiej temperaturze.

8. Krojone owoce

owoce

Jak przekonują naukowcy, owoce i warzywa są groźnym źródłem zakażeń.

Rozwiązanie problemu

Zawsze myj owoce i warzywa. Możesz dodatkową wyczyścić szczotką skórkę na przykład melona czy pomarańczy. Zawsze używaj oddzielnego noża do krojenia warzy i owoców. Pamiętaj o tym, aby myć owoce, nawet jeśli nie masz zamiaru jeść je ze skórką, gdyż naukowo udowodniono, że podczas krojenia bakterie ze skórki mogą się przedostać do środka.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty