8 najsmaczniejszych przepisów muffinek z mikrofalówki

Każdy wie, że w mikrofalówce w kilka minut można przygotować ciasto. Co prawda nie wszystkie przepisy, które oferuje Google pozwalają uzyskać na wyjściu pachnące i lekkie muffinki.

Ale tobie na pewno wszystko się uda, jeśli zaczniesz gotować ten smakołyk według przepisów słynnej cukierniczki, autorki książek Leslie Bilderbak. Okazuje się, że na prawdę można upiec muffinki w kubku w kuchence mikrofalowej. Najważniejsze, aby zrobić to poprawnie.

6 ważnych porad dotyczących pieczenia muffinek w kubku

muffinki
  1. Użyj specjalnej mąki, a dokładniej uprzednio przygotuj ją. W tym celu należy wymieszać 1 szklankę mąki swojego ulubionego gatunku (pszennej, żytniej i innych), ¾ łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Jest to jeden z elementów idealnych muffinek z mikrofalówki.
  2. Z jednego jaja otrzymujemy dwie muffinki. Układając książkę kucharską, Leslie odkryła, że, jeśli chcesz upiec muffinki, to jednego jajka jest za dużo, dlatego wszystkie jej przepisy są rozrachowane na to, że będziesz piec ciasto co najmniej w dwóch kubkach. Przy okazji użyj jaj średnich, nie dużych rozmiarów.
  3. Poprawnie wypełniamy foremki. Wypieki można gotować w odpornych na ciepło szklankach, słoikach, w foremkach ceramicznych i nawet papierowych. Najważniejsze jest, aby nie wypełniać ich więcej niż do połowy. W przeciwnym razie podczas pieczenia twoje muffinki spróbują uciec ze swojego domku.
  4. Czas gotowania. Zawsze zaczynaj od małych. Sprawdzaj gotowość ciastek. Za każdym razem zwiększaj odstęp czasu gotowania na 15 sekund.
  5. Bez złocistej skórki. Należy pamiętać, że w kuchence mikrofalowej nie można osiągnąć tak apetycznego złocistego wierzchu muffinek. Karmelizacja cukru, która sprawia, że wypieki mają tak wspaniały wygląd, odbywa się w temperaturze 160ºC. Mikrofalówka jest w stanie nagrzać się do 100ºC. Najważniejsze, aby twoje ciastka były gotowe w środku. Wierzch można udekorować kremem.
  6. Zmniejszenie wielkości ciasta. To normalne, jeśli podczas gotowania twój deser trochę "spadnie". Z tego powodu nie warto się denerwować, ale mimo wszystko, aby zapobiec, nie należy napełniać kubku więcej niż do połowy (patrz punkt nr 3).

Najlepsze przepisy na muffinki z mikrofalówki

1. Klasyczne żółte muffinki

Klasyczne żółte muffinki

Wypieki o złocistym kolorze będą idealną ozdobą każdego świątecznego stołu. Udekoruj je bitą śmietaną, kawałkami czekolady, posiekanymi orzechami, kandyzowanymi owocami, plasterkami owoców.

Składniki przeznaczone na dwie miffinki z kubka.

Składniki:

  • niesolone masło - 2 łyżki;
  • jajko – 1 szt.;
  • mleko - 2 łyżki;
  • ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka;
  • cukier - ¼ szklanki;
  • mąka - 6 łyżek (1/4 szklanki plus 2 łyżki);
  • szczypta koszernej soli.

Topping-pomysły: polewa czekoladowo-waniliowa, bita śmietana, wiórki czekoladowe lub kolorowa posypka.

Przygotowanie

Masło umieścić w dużej misce na 20-30 s na kąpieli wodnej dopóki nie ztopnieje. Dodać jajko i ubić je za pomocą widelca. Wymieszać mieszankę z mlekiem, ekstraktem waniliowym, cukrem. Następnie dodać mąkę i sól. To wszystko ubijamy do konsystencji koktajla. Wypełniamy dwie filiżanki. Wystawiamy mikrofalówce na 1,5-2,5 min i pieczemy, dopóki ciasto urośnie i zostanie upieczone wewnątrz.

2. Ciastko "Szlachetny aksamit"

Szlachetnyaksamit

Ciekawe, że ten przepis już ma około 50 lat. Jeśli uwielbiasz film "Przeminęło z wiatrem", to wygląd tej babeczki wywołuje skojarzenie z oszałamiającą czerwoną sukienką Scarlett O'Hara. Taki kolor ciasta uzyskuje się dzięki połączeniu proszku do pieczenia i barwnika (jeśli chcesz, możesz wziąć trochę soku z buraka).

Składniki na dwa kubki:

  • jajko – 1 szt.;
  • olej roślinny - 3 łyżki;
  • płynny czerwony barwnik spożywczy – 1 łyżeczka;
  • jogurt - 3 łyżki;
  • ekstrakt wanilii - 2 łyżeczki;
  • cukier - ¼ szklanki;
  • kakao w proszku - 2 łyżki;
  • mąka - ¼ szklanki;
  • szczypta soli koszernej
  • cydr, białe wino lub ocet ryżowy - ¼ łyżeczki.

Przygotowanie

W dużej misce mieszamy jajko, olej. Dodajemy do mieszanki barwnik, jogurt, ekstrakt waniliowy i cukier. Następnie należy dodać kakao w proszku, mąkę, sól, cydr (białe wino lub ocet ryżowy). Ciasto wylewamy do dwóch kubków. Wstawiamy do mikrofalówki na 1,5-2,5 min.

Topping-pomysły: krem serowy, pianka, bita śmietana, jagody, czerwony proszek do pieczenia, orzechy lub wiórki czekoladowe.

Jeszcze opcja:

"Błękitny aksamit" przygotuj wtedy, kiedy chce się eksperymentować. Spróbuj zastąpić czerwony barwnik niebieskim. Jeśli chcesz samodzielnie go przygotować, weź ćwierć głowy pokrojonej czerwonej kapusty. Doprowadź do wrzenia (10 min). Dodaj ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Ubij mikserem.

Przecedź przez sito. Zapachu można się pozbyć, zostawiając barwnik do wywietrzenia (około 2 godzin) lub dodając do niego wiórki kokosowe.

3. Bezglutenowe muffinki bananowe z kakao

muffinki bananowe

Może z wyglądu nie są tak apetyczne, jak dwa poprzednie, ale w smaku są wcale nie gorsze od nich.

Składniki na dwa kubki:

  • przejrzały banan – 1 szt.;
  • masło orzechowe (lub inny olej) - ¼ szklanki;
  • jajko – 1 szt.;
  • cukier lub inny słodzik - 2 łyżeczki;
  • kakao w proszku - 3 łyżki;
  • topping do wyboru, w tym wiórki czekoladowe, posiekane orzechy lub suszone owoce - ¼ szklanki.

Przygotowanie

W dużej misce za pomocą widelca rozgnieć banan. Dodaj olej i jajko. Starannie wymieszaj. Podmieszaj do otrzymanej mieszaniny cukier, kakao w proszku. Ubij do konsystencji koktajlu. Dodaj topping. Wylej do dwóch kubków. Umieść w kuchence mikrofalowej na 1,5-2,5 min.

Topping-pomysły: bita śmietana, masło orzechowe, krem czekoladowy, ganache, kawałki orzechów.

4. Delikatne różowe muffinki

różowe muffinki

Wnieś do dzisiejszej kolacji z ukochaną osobą nutkę romantyzmu. Wystarczy podać deser z szampanem, a truskawki pokryć jadalną pozłotą.

Składniki na 2 kubki:

  • truskawki, pokrojone w kostkę – 4 szt.;
  • szampan - ¼ szklanki;
  • duże jajko – 1 szt.;
  • zmiękczone masło - 1 łyżka;
  • różowy barwnik spożywczy - 1 kropla;
  • cukier - ¼ szklanki;
  • mąka - 6 łyżek;
  • szczypta koszernej soli.

Przygotowanie

W dużej misce wymieszaj truskawki i szampan. Odstaw je na bok na 5-10 min. W innym pojemniku ubij razem jajka, olej. Dodaj barwnik spożywczy, namoczone w szampanie truskawki (nie zapomnij wlać syrop, który pozostał z kąpieli w szampanie). Następnie dodaj mąkę i sól. Doprowadż do konsystencji koktajlu. Przelej do kubków. Umieść w mikrofalówce na 1,5-2,5 min.

5. Ciasto z aromatem espresso – dla prawdziwych kawomanów

Ciasto z aromatem espresso

Twoja druga połówka uwielbia, kiedy przynosisz jej kawę do łóżka? Jutro zaskocz ją, dodając pachnące kawowe muffinki.

Składniki na dwa kubki:

  • kakao w proszku - 2 łyżki;
  • espresso - 35 ml;
  • olej słonecznikowy - 3 łyżki;
  • cukier - 2 łyżki;
  • mąka - 4 łyżki;
  • jajko – 1 szt.;
  • szczypta soli.

Przygotowanie

Jajko utrzyj z cukrem. Dodaj do uzyskanej mieszanki olej roślinny, kawę, kakao, mąkę, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej do kubków. Ustaw do mikrofalówki na 2,5-3 min.

Topping-pomysły: bita śmietana, ozdobione kakao, beza, krem serowy z wanilią.

6. Ciastko z żółtą różą

Ciastko z żółtą różą

Co może byc bardziej romantycznego i wyszukanego, niż ciasta ozdobione suchymi, pachnącymi pąkami róży herbacianej. To na pewno docenią miłośnicy piękna.

Składniki na dwa kubki:

  • duże jajko – 1 szt.;
  • olej roślinny - 3 łyżki;
  • barwnik czerwonego koloru - 1 łyżeczka;
  • jogurt - 3 łyżki;
  • ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki;
  • cukier - ¼ szklanki;
  • kakao w proszku - 2 łyżeczki;
  • mąka - ¼ szklanki;
  • szczypta soli.

Przygotowanie

W dużej misce ubijamy jajka z olejem. Dodajemy barwnik, jogurt, ekstrakt waniliowy i cukier. Mieszamy. Następnie nie zapomnij dodać kakao w proszku, mąkę i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję koktajlu. Wylewamy do dwóch kubków. Stawiamy do mikrofalówki na 1,5-2,5 min. Topping-pomysły: krem serowy, krem z mascarpone, rozdrobnione orzechy, świeże jagody i koniecznie kilka suszonych pąków róż.

7. Ciasto z orzechami laskowymi i "Nutellą"

Ciasto z orzechami

Chcesz wrócić do dzieciństwa i ponownie spróbować smak lubianej jeszcze z pieluch "Nutelli"? Ten smakołyk będzie idealnym dodatkiem do ulubionej herbaty lub kawy. Zrób małą przerwę spośród dnia roboczego i ciesz się niesamowitym smakiem muffinek z orzechami laskowymi.

Składniki na 2 kubki:

  • mąka - 2 łyżki;
  • kakao w proszku - 2 łyżki;;
  • cukier - 3 łyżki;
  • mleko - 2 łyżki;
  • olej roślinny - 2 łyżki;
  • jajko – 1 szt.;
  • pokruszone orzechy laskowe - 1 łyżeczka;
  • Nutella - ½ łyżeczki;
  • wanilia - ½ łyżeczki.

Przygotowanie

W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao w proszku, cukier, rozdrobnione orzechy laskowe, wanilię. Następnie dodaj mokre składniki: ubite jajko z mlekiem, olej roślinny, "Nutellę". Wszystko dobrze wymieszaj. Przelej do kubków. Umieść w mikrofalówce na wysoki tryb i piecz 1,5-2,5 min. Topping-pomysły: lody czekoladowe, bita śmietana, tłusty jogurt, rozdrobnione orzechy.

8. Ciastko "Wiśniowa rozkosz"

Wiśniowa rozkosz

Nie trzeba szukać dobrego powodu, aby zafundować sobie małą przyjemność. Niech każdy dzień będzie wypełniony przyjemnymi emocjami. Dziś, na przykład, przygotuj sobie wiśniowe muffinki, a jutro ulubiony owocowy smoothie, ale to już zupełnie inna rozmowa.

Składniki na 2 kubki:

  • jajko - 1 szt.
  • cukier - ¼ szklanki;
  • kakao w proszku - 1 lub 2 łyżki;
  • syrop wiśniowy lub ¼ wiśniowa nalewka - 1 łyżeczka.
  • mąka - 3 łyżki;
  • olej roślinny - 2 łyżki.

Przygotowanie

Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, kakao w proszku, cukier. Dodaj mokre: jajko ubite z olejem, syrop wiśniowy (nalewka). Dobre wymieszaj.

Przelej do kubków. Umieść w kuchence mikrofalowej na 1,5-2,5 min.

Topping-pomysły: bita śmietana, wiórki czekoladowe, świeże owoce (najlepiej czerwone), krem serowy.

źródło:Buzzfeed
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty