8 naturalnych sposobów, jak obniżyć poziom cukru we krwi

Każdy z nas powinien kontrolować poziom cukru we krwi, aby uniknąć problemów ze zdrowiem. Objawami nieprawidłowego poziomu glukozy mogą być kłopoty z widzeniem, ogólne osłabienie i ciągłe zmęczenie.

Wysokie stężenie cukru we krwi może wywołać śpiączkę cukrzycową i inne groźne powikłania. U osób cierpiących na hiperglikemię może dojść do uszkodzenia nerwów, naczyń krwionośnych, utraty wzroku, niewydolności nerek, zawału serca i udaru mózgu. Przecukrzenie wymaga niezwłocznego leczenia, aby osiągnąć jak najlepszych wartości glikemii.

1. Roślinna insulina

Roślinna insulina

Amla, czyli agrest indyjski i przepękla ogórkowata (Momordica charantia) – rośliny, które doskonale obniżają poziom cukru we krwi. Często nazywają je roślinną insuliną. Działają podobnie jak anaboliczny hormon – insulina.

2. Nasiona kozieradki

Nasiona kozieradki

Roślina wykazuje właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Osobom, cierpiącym na hiperglikemię zaleca się stosowanie napoju sporządzonego z 10 g zmielonych nasion kozieradki, które zalewany 100 ml wody i odstawiamy na noc. Warto także podkreślić, że nasiona kozieradki są w stanie skutecznie obniżać poziom złego cholesterolu we krwi i trójglicerydów.

3. Naturalny sok

sok

Jeśli chcesz obniżyć poziom cukru we krwi, musisz regularnie pić naturalny sok z indyjskiej śliwki i agrestu indyjskiego. Odżywczy sok wspomaga pracę trzustki i wspiera jej regenerację.

4. Woda imbirowa

imbir

Aby przygotować napój, wystarczy gotować plastry imbiru w wodzie. Potem należy wystudzić napój i to wszystko. Taki napój należy spożywać nawet wtedy, kiedy uda ci się obniżyć poziom cukru we krwi, gdyż pomaga utrzymać normalny poziom cukru.

5. Liście borówki czarnej

Liście borówki czarnej

Wywar z liści borówki czarnej skutecznie obniża poziom cukru we krwi i pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi w ciągu kilku tygodni.

6. Cynamon

Cynamon

Regularne spożywanie cynamonu nasila trzykrotnie działanie insuliny. Cynamon reguluje pracę układu pokarmowego, dzięki czemu obniża się poziom cukru we krwi. Cynamon można dodawać na przykład do porannej kawy, do zupy oraz owsianki.

7. Naturalne słodziki

słodziki

Naturalne słodziki mają niski indeks glikemiczny, więc doskonale się nadają do utrzymania właściwego poziomu cukru we krwi. Tego typu produkty zmniejszają ryzyko wahania poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie istotne w wypadku osób, cierpiących na cukrzycę. Na polskim rynku jest dostępnych co najmniej kilka podstawowych słodzików naturalnych: stewia i syrop z agawy. Stewia jest słodsza od cukru i dodatkowo nie ma kalorii. W związku z tym cieszy się ogromną popularnością. Po syrop z agawy chętnie sięgają osoby, które często piją kawę oraz herbatę, gdyż jego smak nie jest wyczuwalny w tych napojach. Można także dodawać go do różnych wypieków.

8. Świeże soki warzywne

soki

Osobom, cierpiącym na hiperglikemię należy każdego dnia pić świeży sok, przygotowany z dyni, szpinaku, marchewki i kapusty, gdyż te warzywa posiadają właściwość obniżania poziomu cukru we krwi.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty