8 powodów, dla których warto jeść gruszki
Gruszka o średnich rozmiarach waży około 180 g i dostarcza naszemu organizmowi 22% dobowego zapotrzebowania w błonnik, 17% w miód, 10% w witaminę C i 9% w witaminę K. Chcesz się dowiedzieć jeszcze kilka istotnych powodów, dla których warto jeść gruszki? Wtedy zapraszamy do lektury niniejszego artykułu.
1. Zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
Gruszka jest bogatym źródłem flawonoidów, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, podnosi wrażliwość na insulinę, co jest bardzo istotne w przypadku osób, cierpiących na insulinooporność.
I co najciekawsze, po zbadaniu właściwości innych owoców, to właśnie gruszki wypadły najlepiej, jeśli chodzi o zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy. Najlepiej spożywać świeże gruszki, gdyż soki podczas filtracji tracą około 40% flawonoidów i aminokwasów. Gruszki mają niski indeks glikemiczny, więc śmiało można je włączać do diety cukrzyków.
2. Poprawiają koncentrację
Gruszka zawiera miedź i bor, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację.
3. Gruszki chronią przed rakiem jelita grubego, żołądka i przełyku
Gruszki zawierają około 8% błonnika. Właśnie dlatego regularne spożywanie gruszek może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka jelita grubego, gdyż poprawia perystaltykę jelit i ich rytm dobowy.
Najcenniejsza w gruszce jest skórka, gdyż zawiera więcej flawonoidów niż miąższ. Owoc jest bogatym źródłem nie tylko flawonoidów, ale także antyoksydantów oraz kwasu cynamonowego, który chroni przed rakiem. Naukowcy na podstawie szeregu różnych badań udowodnili, że gruszka jest jednym z najlepszych owoców, które chronią przed rakiem żołądka i przełyku. Takie samo działania mają jabłka, śliwki i truskawki.
Ciekawostka: jeśli chcesz, aby gruszka jak najdłużej zachowało świeżość, włóż ją do lodówki. Jeśli natomiast gruszka jest niedojrzała, to włóż ją do torebki papierowej i pozostaw w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura pokojowa. Wtedy na pewno szybciej dojrzeje.
4. Wspomagają odchudzanie
Gruszki to owoce niskokaloryczne – tylko 58 kcal w 100 g, więc mogą je spokojnie spożywać osoby, które stosują dietę. Dzięki dużej zawartości błonnika sycą na długo i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.
5. Chronią nasze oczy
Gruszki zawierają beta-karoten, luteinę i zeaksantynę, które chronią nasze oczy przed negatywnym działaniem promieni UV.
Zapobiegają występowaniu efektu zmęczonych oczu, zwłaszcza u osób, które długo pracują przy komputerze. Z kolei witamina A i C zmniejszają ryzyko rozwoju zaćmy (katarakty).
6. Wzmacniają kości
Gruszki zawierają miedź, żelazo, wapń, potas oraz mangan, które zapewniają naszym kościom właściwą mineralizację. Im więcej gruszek jesz, tym mniejsze ryzyko rozwoju osteoporozy.
7. Wspomagają pracę tarczycy
Gruszki, w przeciwieństwie do innych owoców, zawierają jod, który jest niezbędnym pierwiastkiem do normalnego funkcjonowania tarczycy.
8. Nie uczulają
Gruszki nie uczulają, więc można je włączać do diety osób, cierpiących z powodu alergii. Również są lekkostrawne, więc można je podawać małym dzieciom w postaci puree czy musu.