8 produktów, które nadają się do przechowywania w zamrażarce

Właściwe przechowywanie produktów w kuchni to bardzo istotny aspekt, jeśli na co dzień przyrządzasz potrawy. Jeśli wiesz, jak poprawnie przechowywać żywność, to na pewno zawsze będziesz miała na stole zdrowe i pyszne smakołyki.

Jeśli masz spiżarnię, wypełnioną produktami, lodówkę, w której można znaleźć świeże owoce i warzywa oraz zamrażarkę, w której przechowujesz wszystko, co się nie zmieściło w lodówce i spiżarni, to na pewno nie będziesz miała problemów z przygotowaniem zdrowych, smacznych posiłków. Zamrażarka jest idealnym miejscem na przechowywanie różnych produktów, z wyjątkiem tych, które lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej lub lodówce. Zamrażarka podobna jest do kapsuły czasu, dzięki której żywność zawsze jest świeża. W niniejszym zestawieniu produkty, które idealnie się nadają do mrożenia, przy tym nie tracą cennych substancji.

1. Rosół z warzywami

zupa

Rosół może być bazą do przyrządzenia różnorodnych zup i sosów, co jest o wiele zdrowsze, niż dodawać kostki rosołu. Możesz ugotować większą ilość rosołu, przelać go do torebek strunowych lub z suwakiem i włożyć do zamrażarki.

2. Pieczywo pełnoziarniste

chleb

Pieczywo w chlebaku lub lodówce szybko traci świeżość w przeciwieństwie do pieczywa, przechowywanego w zamrażarce. Chleb w zamrażarce możemy przechowywać przez około 3 miesięcy. Jak mrozić pieczywo? Włóż go do torebki strunowej, którą następnie umieść w zamrażarce. Kiedy będziesz chciała rozmrozić pieczywo, musisz go wyjąć z zamrażarki i pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.

3. Rośliny strączkowe i soczewica

nasiona

Jeśli chcesz zaoszczędzić czas na gotowaniu, to możesz zawczasu przygotować rośliny strączkowe oraz soczewicę, a później je zamrozić. Należy włożyć je do torebek strumieniowych, a później do zamrażalnika. Rośliny strączkowe są bogatym źródłem białka oraz błonnika, więc koniecznie należy włączyć je do swojej diety. Jak tylko będziesz je potrzebowała do przyrządzenia jakiejś potrawy, możesz je wyciągnąć z zamrażarki i dodać na przykład do zupy lub sałatki.

4. Owoce

owocy

Mrożone owoce to podstawowy składnik różnych smoothie. Owoce, które zawierają dużo wody, nie nadają się do mrożenia. Jednak większość owoców można przechowywać w zamrażarce. Można także kupić na przykład mrożone wiśnie, które są o wiele tańsze od świeżych. Możesz owoce podzielić na porcje albo mrozić w całości.

5. Imbir

imbir

Korzeń imbiru w zamrażarce można przechowywać około roku. Najczęściej mrozimy go nie ze względu na to, że chcemy, aby jak najdłużej zachował świeżość, ale po to, by później móc łatwiej go zetrzeć.

6. Zielenina i zioła

zielienie

Jeśli chcesz, aby zielenina na dłużej zachowała świeżość, możesz ją drobno posiekać i włożyć do zamrażarki. Zieleninę można zamrozić na wiele różnych sposobów. Na przykład możesz włożyć liście do pojemnika z lodem i olejem albo drobno je zmielić, dodać wodę, oliwę z oliwek i położyć na tackę do zamrażarki.

7. Warzywa

warzywa

Warzywa, podobnie jak owoce, które zawierają dużo wody, nie można przechowywać w zamrażarce. Są to na przykład ogórki i sałata. Mrożone warzywa zawierają więcej cennych substancji niż warzywa konserwowe.

8. Mięso

mięso

Mięso można przechowywać w lodówce przez około 7 dni. Później ono już się nie nadaje do spożycia. Dotyczy to zarówno wołowiny, wieprzowiny, jak i drobiu oraz ryb. Mięso zarówno mrożone, jak i świeże, można przechowywać w zamrażarce. Nigdy nie rozmrażaj mięsa w mikrofalówce i nie pozostawiaj go w temperaturze pokojowej. Najlepiej kilka godzin przed przygotowaniem wyjąć go z zamrażarki i wstawić do lodówki, by się powoli rozmrażało.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty