8 produktów niezbędnych w każdej kuchni
Dietetycy proponują porównać produkty, które masz w swojej kuchni z listą tych niezbędnych.
1. Miód.
Jeden z najzdrowszych i najpyszniejszych produktów w kuchni. Jeśli dbasz o linię, to możesz go używać jako zamiennika cukru. Miód możemy dodawać do ciast, sosów, sałatek na słodko (na przykład starta marchewka z miodem). Jest także doskonałym dodatkiem do naleśników i herbaty. Miód odmienia smak potrawy, ale w żaden sposób nie wpływa na naszą sylwetkę. Co podczas przeziębienia może być lepszego od herbaty z miodem i cytryną. Miód jest bogatym źródłem cennych substancji takich jak potas, żelazo, magnez, witamina B, E, C, K. Najzdrowszy jest miód lipowy, akacjowy i gryczany. Pamiętaj, że należy zadbać o prawidłowe przechowywanie tego produktu. Nie warto przechowywać miodu w naczyniu plastikowym.
2. Rośliny strączkowe.
Rośliny strączkowe są bogate w błonnik i białko, więc szczególnie są polecane wegetarianom. Groch, fasolę, soczewicę, ciecierzycę można wykorzystywać jako dodatek do dań albo dodawać do zup, sałatek, ragoût. Na dodatek nie wymagają jakichś specjalnych warunków przechowywania: wystarczy, że po przyniesieniu ze sklepu przesypiesz je do pojemnika ze szczelnie przylegającą pokrywką.
3. Zielenina.
Zielenina, zwłaszcza zimą, to prawdziwa skarbnica cennych substancji, które wspomagają nasz organizm i odporność. Świeżą zieleniną najlepiej przechowywać w torebce strumieniowej lub w pojemniku z pokrywką. Możesz także hodować zieleninę na parapecie. Można także zamrozić na przykład koperek czy natkę pietruszki.
4. Podstawowe przyprawy.
Smak potraw w większości przypadków zależy od odpowiednio dobranych przypraw, które powinny być w każdej kuchni. Podstawowy zestaw przypraw: imbir, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, cynamon, czosnek mielony, kolendra, kurkuma, zioła prowansalskie, papryka chili.
5. Kaszy.
Znani szefowie kuchni przekonują, że w każdej kuchni powinny być następujące kaszy: ryż, owsianka, kasza kukurydziana, gryczana i pszenna. Możesz także włączyć do swojej diety inne rodzaje kasz, takie jak kuskus, freekeh, bulgur. Kaszy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W przeciwnym razie mogą zamieszkać w nich szkodniki (na przykład owady, takie jak: mól, mącznik, wołek zbożowy).
6. Mrożone mięso mielone i owoce morza.
Większość dietetyków przekonuje, że osoby, które dbają o swoją linię, powinny zawsze mieć w zamrażarce wołowe mięso mielone czy mięso z indyka, gdyż jest sycące i niskokaloryczne. Z mięsa mielonego można ugotować mnóstwo pysznych, zdrowych potraw, takich jak pulpeciki, pierożki, kotlety na parze. Jeżeli chodzi o owoce morza, to najlepiej do mrożenia nadają się krewetki i kalmary, które można przechowywać w zamrażalce nie dłużej niż 3 miesiące.
7. Mąka.
Mąki pszennej się używa do przyrządzenia różnych potraw: pieczywa, ciast, sosów, zup etc. Nawet rybę przed smażeniem obtaczamy w mące pszennej. Niestety, ale mąka pszenna nie służy naszej sylwetce. Właśnie dlatego dietetycy przekonują, że lepiej postawić na mąkę owsianą, gryczaną czy kukurydzianą.
8. Mrożone owoce i warzywa.
Naukowcy przekonują, że mrożone owoce i warzywa mają taką samą wartość odżywczą, co świeże. Najlepiej samemu mrozić owoce i warzywa sezonowe, ale też można kupować gotowe mieszanki w sklepie.