8 prostych i sytnych potraw bez mięsa

Potrawy bez mięsa na przekór szablonowemu mogą być bardzo odżywcze. Fasola, ziemniak i grysiki mają wysoką spożywczą wartość i nasycą wasz organizm na długi czas. A rozmaite warzywa zrobią dowolną potrawę smaczną i soczystą.

Ostra zupa z fasolą

bez mięsa 1

Składniki:

  • cebula – 1 szt.;
  • warzywny bulion – 500 ml;
  • ziemniak – 3 szt. ;
  • woda – 500 ml;
  • pomidorowa pasta – 400 g;
  • oliwa;
  • fasola – 1 bańka;
  • przyprawy – według smaku.

Przygotowanie

W dużym rondlu na średnim ogniu ugotujcie pokrojoną cebulę do miękkości i przejrzystości. Osólcie i popieprzycie.

Dodajcie ziemniak pokrojony dużymi kostkami i dowolne przyprawy za pragnieniem. Obsmażajcie jeszcze 3 minuty, potem dodajcie pomidorową pastę, wodę i warzywny bulion.

Udowodnijcie do wrzenia, potem ujmujcie ogień, dodajcie fasolę i ugotujcie na powolnym ogniu jeszcze 20-30 minut do gotowości ziemniaka.

Malutka rada: dajcie zupie trochę należeć się po gotowości, tak aromaty lepiej przepoją warzywa.

Pasta z bakłażanami i grzybami

bez mięsa 2

Składniki:

  • makaron – 350 g;
  • pomidorowa pasta – 350 g;
  • bakłażan – 1 szt.;
  • woda – 500 ml;
  • grzyby – 250 g;
  • sól, pieprz – według smaku;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • oliwa.

Przygotowanie

Pokrójcie bakłażan dużymi kostkami, dobrze osólcie i zostawcie na 20-30 minut, potem przemyjcie i obsuszcie papierowym ręcznikiem.

Rozgrzejcie dużą patelnię, obsmażcie na oleju bakłażan z 1 ząbkiem drobno pokrojonego czosnku. Osólcie i obsmażajcie 3-5 minut. Dodajcie pokrojone grzyby, obsmażajcie jeszcze blisko 2 minut. Tłumaczcie do oddzielnego naczynia i nakryjcie.

Do patelni nalejcie wodę, dodajcie makaron, pomidorową pastę i czosnek. Osólcie i popieprzcie. Udowodnijcie do wrzenia, nakryjcie przykrywką i gotujcie do gotowości.

Rozłóżcie pastę i z góry wyłóżcie bakłażany i grzyby.

Ziemniak z rumianą motyką

bez mięsa 3

Składniki:

  • ziemniaki – 1,5 kg;
  • bulion – 250 ml;
  • masło – 3 łyżki;
  • mleko – 500 ml;
  • cebula – 1 szt.;
  • sól, pieprz, bobkowy listek;
  • czosnek – 4 ząbki;
  • ser – 300 g;
  • mąka – 3 łyżki.

Przygotowanie

Rozgrzejcie piecyk do 200 stopni.

W dużej patelni roztopicie masło na średnim ogniu. Dodajcie pokrojoną cebulę i obsmażajcie 4-5 minut. Dodajcie czosnek i gaście jeszcze 1-2 minuty. Wsypcie mąkę i dobrze mieszając gasicie jeszcze 1 minutę. Wlejcie bulion i dobrze mieszajcie. Dodajcie mleko, sól, pieprz i znów mieszajcie. Nie dając sosowi zakipieć, przygotowujcie jeszcze 1-2 minuty do gęstnienia. Zdejmijcie z ognia.

Naoliwcie formę dla zapiekania olejem. Wyłóżcie pierwszą warstwę ziemniaka pokrojonego krążkami. Wylejcie połowę sosu i posypcie natartym serem. Wyłóżcie drugą warstwę ziemniaka, resztki sosu i z góry znów posypcie serem.

Nakryjcie formę folią i zapiekajcie w ciągu 30 minut. Potem zdejmijcie folię i zapiekajcie jeszcze 25-30 minut do gotowości. Potem wyjmujcie z piecyka, dajcie trochę ochłonąć i podawajcie.

Pasta z brokułem i serem

bez mięsa 4

Składniki:

  • makaron – 400 g;
  • woda – 600 ml;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • brokuł – 300 g;
  • cebula – 1/4 szt.;
  • ser – 100 g;
  • sól, pieprz – według smaku.

Przygotowanie

W dużej patelni obsmażcie czosnek i cebulę, potem nalejcie wodę i dodajcie makaron. Udowodnijcie do wrzenia, nakryjcie przykrywką i gotujcie do gotowości blisko 10 minut.

Rozdzielcie brokuł na niewielkie kwiatostany i dodajcie do makaronów za 5 minut do gotowości.

Po 10 minutach zdejmijcie z ognia, dodajcie natarty ser i dobrze mieszajcie. Zostawcie na 2-3 minuty i podawajcie do stołu.

Lazania ze szpinakiem

bez mięsa 5

Składniki:

  • pasta pomidorowa – 500 g;
  • ser – 200 g;
  • lazania – 1 opakowywanie;
  • szpinak – 400 g;
  • ser (czy twarogowy ser) – 300 g;
  • bazylia.

Przygotowanie

Rozgrzejcie piecyk do 180 stopni.

Dno formy do zapiekania naoliwcie pomidorową pastą. Ułóżcie 3 listki lazanii, z góry pokładziecie połowę sera, natarty ser, połowę szpinaku i bazylię (suszoną czy świeżą). Analogicznie wyłóżcie drugą warstwę. Potem znów wyłóżcie pomidorową pastę, lazanię, część pomidorowej pasty co pozostało i natarty ser.

Nakryjcie formę folią i zapiekajcie w ciągu 20 minut. Zdejmijcie folię i zapiekajcie jeszcze 10-15 minut do rumianej motyki.

Wyciągnijcie formę z piecyka, dajcie trochę ochłonąć i podawajcie, ubrawszy bazylią.

Twarogowa zupa z brokułem

bez mięsa 6

Składniki:

  • masło (śmietankowe czy oliwne) – 3 łyżki;
  • warzywny bulion – 750 ml;
  • cebula - 1 szt.;
  • mleko – 500 ml;
  • marchew – 1 szt.;
  • brokuł – 400 g;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • sól, pieprz – według smaku;
  • mąka – 70 g;
  • ser – 250 g.

Przygotowanie

W dużym rondlu roztopicie olej. Dodajcie pokrojoną cebulę i marchew i gaście 4-5 minut dopóki cebula nie stanie się przejrzystą. Dodajcie drobno pokrojony czosnek, potem mąkę i mieszajcie w ciągu minuty.

Dodajcie bulion i dobrze mieszajcie. Potem wlejcie mleko, dodajcie brokuł, sól i pieprz. Okresowo mieszając udowodnijcie do wrzenia na średnim ogniu i gotujcie jeszcze 6-8 minut do gotowości brokuła.

Dodajcie natarty ser i mieszajcie dopóki on w całości nie roztopi się. Podawajcie natychmiast, posypawszy z góry natartym serem.

Leniwa pizza z kinoa

bez mięsa 7

Składniki:

  • kinoa – 250 g;
  • ser – 200 g;
  • bulion – 500 ml;
  • warzywna mieszanka dla ozdoby – według smaku;
  • pomidorowa pasta – 800 g.

Przygotowanie

Rozgrzejcie piecyk do 210 stopni.

Ugotujcie kinoa w bulionie do gotowości. Potem dodajcie 150 g pomidorowej pasty i dobrze mieszajcie.

Naoliwcie niewielkie formy do zapiekania olejem i postawcie na deko. Pokładźcie 2 łyżki pomidorowej pasty do każdej formy. Na pastę wyłóżcie natarty ser, dodajcie warzywa (słodki pieprz, grzyby, czerwoną cebulę). Powtórzcie toż samo z drugą warstwą i z góry posypcie natartym serem. Postawcie do piecyka i zapiekajcie 20 minut do gotowości warzyw. Jeśli chcecie rumianą motykę, można potrzymać trochę dłużej. Podawajcie na gorąco.

Risotto z grzybami i porem

bez mięsa 8

Składniki:

  • bulion – 800-900 ml;
  • ser – 20 g;
  • ryż – 185 g;
  • sól, pieprz – według smaku;
  • grzyby – 250 g;
  • białe wino – 60 ml;
  • por – 1 szt.;
  • natka.

Przygotowanie

W niewielkiej patelni udowodnijcie do wrzenia warzywny bulion, ujmujcie ogień do minimum.

Rozgrzejcie w dużej patelni oliwę i wyłóżcie grzyby, dodajcie sól i pieprz. Dobrze mieszając obsmażcie grzyby 3-4 minuty. Tłumaczcie na talerz. W patelni obsmażcie na oleju por 1-2 minuty i dodajcie ryż. Przygotowujcie w ciągu 1 minuty z lekka mieszając. Wlejcie białe wino (można zamienić bulionem), gotujcie 1-2 minuty, aż cały płyn nie będzie sztafirował. Potem wlejcie 120 ml bulionu, stale mieszając i nie dając mocno zaczynać się gotować.

Przedłużajcie dodawać bulion i gotować dopóki ryż nie będzie prawie gotowy, to zajmie w przybliżeniu 15-20 minut.

Potem zdejmijcie z ognia, dodajcie ser i dużą część grzybów. Dobrze mieszajcie. Rozłóżcie, ubrawszy grzybami i świeżą natką.

źródło:GimmeSomeOven
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty