8 przypraw wspomagających odchudzanie
Przyprawy są bogatym źródłem cennych substancji i witamin, dlatego obowiązkowo należy je włączyć do swojej diety. Najczęściej przyprawy używamy do wzbogacenia i poprawy smaku i zapachu potraw. Nie można powiedzieć, że posiadają jakieś magiczne właściwości i działanie, ale na pewno pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i figurę.
1. Cynamon
Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw wspomagających odchudzanie poprzez szybkie spalanie tłuszczu. Przyspiesza metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi. Potrawy z dodawaniem cynamonu sycą na długo, dlatego zalecane są osobom, które lubią podjadać w nocy albo łakomczuchom.
2. Kurkuma
Kurkuma od wieków była stosowana jako lek i przyprawa. Dziś wszystkie kuchnie świata używają tej przyprawy jako podstawowego składnika diety odchudzającej. W czym tkwi tajemnica kurkumy?
Kurkuma zawdzięcza swoje właściwości kurkuminie – przeciwutleniaczowi polifenolowemu, który hamuje proces tworzenia się tkanki tłuszczowej. W połączeniu z polifenolami kurkumina spala tłuszcz i zmniejsza ryzyko nadwagi.
3. Pieprz cayenne
Przyprawa, która powinna się znaleźć nie tylko w naszej kuchni, ale również domowej apteczce. Pieprz cayenne przyspiesza przemianę materii, dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny. Kapsaicyna to związek chemiczny odpowiedzialny za ostry smak papryczek chili, który wspomaga wytwarzanie ciepła w organizmie, dzięki czemu zużycie energetyczne się zwiększa. Dodatkowo zmniejsza apetyt i daruje uczucie sytości na długo, dzięki czemu spożywamy mniej kalorii. Uwaga! Regularne stosowanie pieprzu w większych ilościach może powodować uszkodzenia przewodu pokarmowego lub błon śluzowych.
4. Wszechlek (Żeń-szeń)
Żeń-szeń nie jest rośliną wyjątkowo popularną, jednak nie sposób nie wspomnieć o jego właściwościach odchudzających. Przyspiesza metabolizm, pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, zwłaszcza wtedy, kiedy tradycyjne diety nie zadziałały. Żeń-szeń reguluje poziom cukru we krwi.
5. Rozmaryn
Przyprawa znana przede wszystkim ze swego niesamowitego zapachu. Rozmaryn w kuchni podkreśla smak mięs, ryb i ryżu. W rozmarynie znaleźć można m.in. kwas rozmarynowy, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Rozmaryn ma właściwości antybiotyczne, przeciwzapalne, pomaga utrzymać prawidłową wagę. Wywiera również korzystny wpływ na układ pokarmowy, wymiata toksyny, zalegające w jelitach.
Rozmaryn pomaga również zapanować nad stresem i wywiera korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejsza apetyt. Przyprawa ułatwia odchudzanie i zwiększa metabolizm. Rozmaryn dzięki dużej zawartości kwasu arnozowego obniża poziom glukozy we krwi.
6. Czarny pieprz
Czarny pieprz – przyprawa, którą obok soli można znaleźć w każdej kuchni. Piperyna, substancja zawarta w czarnym pieprzu, nie tylko nadaje potrawom ostry smak, ale hamuje proces tworzenia nowych komórek tłuszczowych, do czego w znacznym stopniu przyczynia się również kapsaicyna. Czarny pieprz, dodany do ulubionych dań, skutkuje spalaniem kalorii.
7. Imbir
Imbir – popularna przyprawa, znana nie tylko ze swego ostrego i korzennego zapachu, ale również z właściwości prozdrowotnych, w tym też odchudzających. Imbir zawiera gingerol, który zwiększa termogenezę, która odgrywa ważną rolę w spalaniu tłuszczu i przyspiesza przemianę materii. Imbir jest cennym źródłem antyoksydantów i substancji przeciwzapalnych, które wymiatają toksyny z naszego organizmu i pomagają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.
8. Gorczyca
Mało kto wie, że dodawanie gorczycy do potraw sprzyja odchudzaniu. Ziarenka gorczycy przyspieszają nasz metabolizm o 25%, czyli aktywnie uczestniczą w spalaniu kalorii. Gorczyca wspomaga spalanie tłuszczy, ma działanie profilaktyczne. Poprawia krążenie i wymiata toksyny z naszego organizmu.
Jeśli marzysz o idealnej sylwetce, ale na razie nie udało ci się pozbyć zbędnych kilogramów, koniecznie włącz do swojej diety przyprawy z niniejszej listy. Pamiętaj, że spożywanie tych potraw powinno iść w parze z odpowiednią dietą i uprawianiem sportu. Spełnienie tych warunków jest gwarancją skutecznego odchudzania.