8 pysznych kremów do tortów, które robią się bardzo szybko
Klasyczny krem gotowany do tortu
Będą ci potrzebne:
- 500 ml mleka;
- 200g cukru;
- 1 łyżeczka wanilii;
- 50g mąki;
- 4 żółtka.
Przygotowanie
Żółtka jajek rozetrzeć z cukrem, wanilią i mąką do gładkości. Doprowadzić mleko do wrzenia. Wlać gorące mleko do jajecznej masy, wymieszać. Otrzymaną masę postawić na ogień i gotować do zgęstnienia.
Krem maślany uniwersalny
Będą ci potrzebne:
- 1 paczka masła;
- 4 jajka;
- 1 szklanka cukru;
- 100g cukru pudru;
- szczypta wanilii.
Przygotowanie
W rondel z grubym dnem rozbić jajka. Wymieszać je z cukrem. Postawić na ogień, stale mieszając, nie odchodzić od kuchenki. Kiedy wyjdzie gęsta masa zabrać z ognia. Wymieszać masę, poczekać kiedy ochłonie. Ubić masło w misce z pudrem. Dodać jajeczną mieszankę do masła i szczyptę wanilii do smaku. Zachowywać w lodówce, smarować tylko wystygnięte ciasto.
Krem z mlekiem skondensowanym i jajkami
Będą ci potrzebne:
- 200g masła;
- 100g mleka skondensowanego;
- 2 żółtka;
- szczypta wanilii albo 30–50g likieru.
Przygotowanie
Rozmiękczone masło ubić z mlekiem skondensowanym. Przedłużając ubijanie stopniowo dodać żółtka jajek. Do aromatu dodać wanilię, czy inną przyprawę, również podejdzie likier.
Krem z mleka skondensowanego i masła
Będą ci potrzebne:
- 1 bańka mleka skondensowanego;
- 1 paczka masła.
Przygotowanie
Ubić masło i mleko, aż będą gładkie. Masło powinno być temperatury pokojowej. Ochłodzić krem.
Krem z kaszy manny
Będą ci potrzebne:
- 1/2 szklanka mleka;
- 1 łyżka kaszy manny;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1/2 łyżeczki masła;
- 1 żółtko;
- 1 łyżeczka waniliowego cukru.
Przygotowanie
Mleko zagotować z waniliowym cukrem. Zmieszać mannę z niewielką ilością wody, wlać otrzymaną mieszankę do gorącego mleka i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Rzetelnie rozetrzeć żółtko z cukrem i masłem do puszystej, gładkiej masy. Dodać do niej kaszę mannę malutkimi porcjami, stale ubijając trzepaczką, żeby krem był puszysty i lekki.
Krem serek "Mascarpone"
Będą ci potrzebne:
- 200g twarogu (18%);
- 200 ml śmietanki (33%).
Ser przetrzeć przez sito (koniecznie dwa razy). Wlać zimną śmietankę.
Ubijać masę przy niskich obrotach, aż będzie kremowa.
Krem do eklerów
Będą ci potrzebne:
- 2 jajka;
- 1 szklanka cukru;
- 1 łyżeczka waniliowego cukru;
- 1,5 szklanki mleka;
- 2 łyżeczki roztopionego masła;
- 2 łyżeczki mąki.
Przygotowanie
W rondlu zmieszać mąkę i jajka tak, by znikły grudki. W drugim rondlu zagotować mleko i cukier, stale mieszając. Wlać cienkim strumieniem mleko z cukrem do mącznej mieszanki, intensywnie przemieszać łopatką. Otrzymany krem postawić na niewielki ogień, stale mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Ważne nie dać kremowi zagotować się!
Po tym zdjąć krem do eklerów z ognia, dodać cukier waniliowy i masło. Dobrze wymieszać, a potem szybko ochłodzić, umieszczając do lodu, czy zimnej wody.
Śmietankowy krem "5 minutek"
Będą ci potrzebne:
- 250g masła;
- 200g cukru pudru;
- 100 ml mleka;
- 1 saszetka wanilii.
Przygotowanie
Mleko zagotować i ostudzić do temperatury pokojowej. Wszystkie składniki połączyć. Zmiksować robotem kuchennym dopóki masa nie stanie się jednorodna i perłowego koloru (około 3–5 minut).