8 pysznych kremów do tortów, które robią się bardzo szybko

Te 8 kremów dadzą każdemu deserowi wyjątkowego smaku i nowości. A na ich przygotowywanie nie trzeba dużo czasu i wysiłku. Sprawdzono nami.
8 pysznych kremów do tortów 1

Klasyczny krem gotowany do tortu

Będą ci potrzebne:

  • 500 ml mleka;
  • 200g cukru;
  • 1 łyżeczka wanilii;
  • 50g mąki;
  • 4 żółtka.

Przygotowanie

Żółtka jajek rozetrzeć z cukrem, wanilią i mąką do gładkości. Doprowadzić mleko do wrzenia. Wlać gorące mleko do jajecznej masy, wymieszać. Otrzymaną masę postawić na ogień i gotować do zgęstnienia.

Krem maślany uniwersalny

Będą ci potrzebne:

  • 1 paczka masła;
  • 4 jajka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 100g cukru pudru;
  • szczypta wanilii.

Przygotowanie

W rondel z grubym dnem rozbić jajka. Wymieszać je z cukrem. Postawić na ogień, stale mieszając, nie odchodzić od kuchenki. Kiedy wyjdzie gęsta masa zabrać z ognia. Wymieszać masę, poczekać kiedy ochłonie. Ubić masło w misce z pudrem. Dodać jajeczną mieszankę do masła i szczyptę wanilii do smaku. Zachowywać w lodówce, smarować tylko wystygnięte ciasto.

8 pysznych kremów do tortów 2

Krem z mlekiem skondensowanym i jajkami

Będą ci potrzebne:

  • 200g masła;
  • 100g mleka skondensowanego;
  • 2 żółtka;
  • szczypta wanilii albo 30–50g likieru.

Przygotowanie

Rozmiękczone masło ubić z mlekiem skondensowanym. Przedłużając ubijanie stopniowo dodać żółtka jajek. Do aromatu dodać wanilię, czy inną przyprawę, również podejdzie likier.

Krem z mleka skondensowanego i masła

Będą ci potrzebne:

  • 1 bańka mleka skondensowanego;
  • 1 paczka masła.

Przygotowanie

Ubić masło i mleko, aż będą gładkie. Masło powinno być temperatury pokojowej. Ochłodzić krem.

8 pysznych kremów do tortów 3

Krem z kaszy manny

Będą ci potrzebne:

  • 1/2 szklanka mleka;
  • 1 łyżka kaszy manny;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 1/2 łyżeczki masła;
  • 1 żółtko;
  • 1 łyżeczka waniliowego cukru.

Przygotowanie

Mleko zagotować z waniliowym cukrem. Zmieszać mannę z niewielką ilością wody, wlać otrzymaną mieszankę do gorącego mleka i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Rzetelnie rozetrzeć żółtko z cukrem i masłem do puszystej, gładkiej masy. Dodać do niej kaszę mannę malutkimi porcjami, stale ubijając trzepaczką, żeby krem był puszysty i lekki.

Krem serek "Mascarpone"

Będą ci potrzebne:

  • 200g twarogu (18%);
  • 200 ml śmietanki (33%).

Ser przetrzeć przez sito (koniecznie dwa razy). Wlać zimną śmietankę.

Ubijać masę przy niskich obrotach, aż będzie kremowa.

8 pysznych kremów do tortów 4

Krem do eklerów

Będą ci potrzebne:

  • 2 jajka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 łyżeczka waniliowego cukru;
  • 1,5 szklanki mleka;
  • 2 łyżeczki roztopionego masła;
  • 2 łyżeczki mąki.

Przygotowanie

W rondlu zmieszać mąkę i jajka tak, by znikły grudki. W drugim rondlu zagotować mleko i cukier, stale mieszając. Wlać cienkim strumieniem mleko z cukrem do mącznej mieszanki, intensywnie przemieszać łopatką. Otrzymany krem postawić na niewielki ogień, stale mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Ważne nie dać kremowi zagotować się!

Po tym zdjąć krem do eklerów z ognia, dodać cukier waniliowy i masło. Dobrze wymieszać, a potem szybko ochłodzić, umieszczając do lodu, czy zimnej wody.

Śmietankowy krem "5 minutek"

Będą ci potrzebne:

  • 250g masła;
  • 200g cukru pudru;
  • 100 ml mleka;
  • 1 saszetka wanilii.

Przygotowanie

Mleko zagotować i ostudzić do temperatury pokojowej. Wszystkie składniki połączyć. Zmiksować robotem kuchennym dopóki masa nie stanie się jednorodna i perłowego koloru (około 3–5 minut).

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty