8 smacznych potraw bez mięsa
Kanapki z kalafiorem i serem
Będą potrzebne:
Dla "chleba":
- główka kalafiora;
- 1 jajko;
- 50g tartej mozzarelli;
- sól morska;
- pieprz.
Dla serowego sosu:
- 1 łyżka masła;
- 85g tartego ostrego sera cheddar.
Rozbierzcie kalafior na kwiatostany i rozdrobnijcie w blenderze, niezbyt drobno. Ziarenka powinni być rozmiarem z ziarenka ryżu. Musi wyjść około 3 szklanek. Ugotujcie kapustę w kuchence mikrofalowej w ciągu 8 minut, do miękkości. Wyciśnijcie kapustę w ręczniku, żeby wydalić zbędną wilgoć. Wyłóżcie kapustę do miski, dodajcie zbite jajko, tartą mozzarelle, sól, pieprz i dobrze wymieszajcie. Blachę wyścielcie papierem pergaminowym, nasmarujcie oliwą i sformujcie z mieszanki 4 kwadratowe placki. Wypiekajcie w piecyku 15–16 minut przy temperaturze 220 stopni.
Na otrzymane kawałki, z jednej strony trzeba rozłożyć masło. Rozgrzejcie patelnię, pokładźcie kawałek maślaną stroną na dół, z góry posypcie serem i nakryjcie innym kawałkiem maślaną stroną w górę. Obsmażcie z każdej strony 2–4 minuty do złocistego koloru.
Łódź- squash
Będą potrzebne:
- 1 malutka dynia-squash;
- 4 łyżki sosu salsa;
- 1 awokado;
- 2 jajka;
- 4 łyżki ketchupu.
Pokrójcie dynię na pół i wybierzcie nasienie. Pokładźcie przeciętą stroną do dołu na blachę do pieczywa wyścieloną pergaminowym papierem i wypiekajcie w piekarniku 30 minut przy temperaturze 200 stopni. Wyciągnijcie z piekarnika i dajcie ochłonąć.
Widelcem oddzielcie włókna miąższu i zostawcie je w łódkach. Dodajcie 2 łyżki stołowe sosu salsy do każdej połówki i akuratnie wymieszajcie widelcem. Z góry ułóżcie pokrojone w kostkę awokado i zalejcie jajkiem. Wypiekajcie w piekarniku w ciągu 20 minut przy temperaturze 210 stopni. Podawajcie z keczupem.
Pizza z ciastem z kalafiora
Będą potrzebne:
Do sosu:
- 1/2 szklanki jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu;
- 1/2 szklanki świeżej bazylii;
- 2–3 ząbki czosnku;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- sól, pieprz.
Do nadzienia:
- 1 niewielki kabaczek;
- 1 pomidor;
- oliwa z oliwek;
- 1/2 szklanki tartego parmezanu;
- bazylia.
Rozbierzcie kalafior na kwiatostany i rozdrobnijcie w blenderze niezbyt drobno. Ziarenka powinni być rozmiarem z ziarenka ryżu. Ugotujcie kapustę w kuchence mikrofalowej w ciągu 14 minut i dajcie ochłonąć. Za pomocą kuchennego ręcznika wyciśnijcie kalafior, żeby pozbyć się zbędnej wilgoci. Wyłóżcie kapustę do dużej miski, dodajcie tarty czosnek, sól, włoskie przyprawy, pieprz i 1/3 szklanki tartego parmezanu. Rzetelnie wymieszajcie, dodajcie białka z jajek i zagniećcie ciasto.
Blachę wyścielcie pergaminem i wyłóżcie z ciasta kapuścianego okrągły pokład dla pizzy. Wypiekajcie w piekarniku w ciągu 30 minut przy temperaturze 200 stopni.
Dla sosu wymieszajcie w mikserze jogurt, bazylię, oliwę z oliwek i czosnku do gładkiej masy.
Pokrojone krążkami kabaczki i pomidory doprawcie oliwą z oliwek, solą i pieprzem i smażcie na grillu na średnim ogniu 2–3 minuty z każdej strony.
Gotowy placek do pizzy posypcie parmezanem, potrzymajcie w piekarniku, aż ser się nie roztopi. Następnie rozłóżcie na placku jogurtowy sos, wyłóżcie warzywa i posypcie z góry pozostałym serem. Postawcie pizzę na grill na 2–3 minuty, żeby ser się roztopił.
Faszerowane awokado
Będą potrzebne:
Do łódek:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka ziarnistej musztardy;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 cebula;
- płatki chilli;
- 5–6 gałązki tymianku;
- 2 łyżki soku cytrynowego i skórki cytrynowej;
- sól, pieprz;
- mielony kminek;
- 1 opakowanie sera tofu;
- 2 badyle brokułów;
- 3 dojrzałe awokado;
- 1–2 dojrzałe moreli.
Do sosu:
- 2 łyżki soku cytrynowego;
- skórka cytrynowa;
- 1/2 łyżki musztardy Dijon;
- 1–2 łyżki syropu klonowego;
- 1 czerwona cebula;
- curry w proszku;
- mielony kminek;
- sól, pieprz;
- 1/2 łyżeczki sosu Tamari;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- trochę wody (w zależności od pożądanej gęstości sosu).
W misce zmieszajcie oliwę z oliwek, musztardę, tarty czosnek, drobno pokrojoną cebula, płatki chilli, tymianek, sok cytrynowy, cytrynową skórkę, sól, pieprz i kminek. Pokładźcie kostki tofu do dużego naczynia, rozbierzcie brokuły na kwiatostany, dodajcie je do tofu, zalejcie marynatą i postawcie do lodówki na godzinę.
Do sosu zmieszajcie sok cytrynowy, skórkę cytrynową, musztardę, syrop klonowy, drobno pokrojoną czerwoną cebulę, proszek curry, kminek, wodę, sól, pieprz, sos Tamari i oliwę z oliwek. Wszystko to ubijcie w blenderze, żeby wyszła jednorodna mieszanka.
Rozgrzejcie porządnie grill, pokrójcie na pół awokado i wydalcie kostki, nasmarujcie przekrój oliwą z oliwek, doprawcie solą i pieprzem.
Na grillu smażcie tofu i brokuł. Ugniećcie i wymieszajcie w misce, żeby wyszły niewielkie kawałeczki, dodajcie drobno pokrojoną suszoną morelę. Potem na grillu przygotujcie połówki awokado. Smażcie do rumienienia, aż nie pojawią się charakterystyczne paski.
Wyłóżcie mieszankę tofu i brokułów na połówki awokado, polejcie sosem.
Zupa z brokułami i serem
Będą potrzebne:
- 5 łyżek masła;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1/4 szklanki mąki;
- 2 szklanki warzywnego bulionu;
- 2 szklanki mleka;
- 2–3 szklanki pokrojonych brokułów;
- 2 marchewki;
- sól, pieprz;
- 1/2 łyżeczka papryki;
- 1/2 łyżeczki proszku musztardowego;
- pieprz kajeński według smaku;
- 200g tartego sera cheddar.
W rondelku obsmażcie do przejrzystości cebulę z 1 łyżką masła. Dodajcie pokrojony czosnek i potrzymajcie jeszcze pół minuty, mieszając.
W rondlu z grubym dnem roztopcie 4 łyżki stołowe masła, dodajcie mąkę i gotujcie na średnim ogniu 3–5 minut, intensywnie mieszając, aż mąka nie zgęstnieje. Potem powoli dodajcie warzywny bulion, przedłużając mieszać. Wlejcie mleko. Gotujcie mieszankę na małym ogniu blisko 15–20 minut. Tymczasem pokrójcie brokuł i marchew i kiedy mieszanka będzie gotować się około 20 minut wysypcie tam warzywa i obsmażoną cebulę z czosnkiem. Dodajcie sól, pieprz, paprykę, proszek musztardowy, kajeński pieprz. Przedłużajcie gotować na powolnym ogniu jeszcze 20–25 minut.
Potem dodajcie natarty cheddar i wymieszajcie, żeby on roztopił się w zupie. Po dodaniu sera ogień można trzymać nie więcej 1 minuty.
Tofu nuggetsy
Będą potrzebne:
- 1 opakowanie sera tofu;
- 2 szklanki warzywnego bulionu;
- 1/4 szklanki oleju roślinnego;
- 1/2 szklanki mąki;
- 3 łyżki drożdży;
- sól, pieprz;
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku;
- 1/2 łyżeczki suchej rozdrobnionej cebuli;
- 1/2 łyżeczki kajeńskiego pieprzu.
Ser tofu rozpakujcie, zlejcie solankę i zamroźcie, potem rozmroźcie, zalejcie bulionem i odłóżcie na noc do lodówki.
Zmieszajcie mąkę, drożdże, sól, pieprz i przyprawy, obtoczcie w mieszance kostki tofu i smażcie w gorącym oleju do chrupiącej skórki i złocistego koloru. Wyłóżcie na klatkę z papierowym ręcznikiem, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Podawajcie z sosem.
Faszerowane grzyby
Będą potrzebne:
- 4 duże grzyby portobello (można zamienić dużymi pieczarkami);
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 cebula;
- 2 średnie cukinie;
- 1 papryka;
- 4–6 suszonych pomidorów;
- 2–3 ząbki czosnku;
- oregano;
- płatki papryki do smaku;
- czarny pieprz;
- 1/4 szklanki tartej bułki;
- 1/4 szklanki tartego parmezanu;
- 1/4 szklanki tartej mozzarelli;
- garść szpinaku.
Zaścielicie blachę pergaminowym papierem, każdy grzyb, wydaliwszy zawczasu nóżkę, nasmarujcie oliwą z oliwek i wyłóżcie na blachę.
W patelni na średnim ogniu obsmażcie na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulę, obsmażajcie 3–4 minuty. Dodajcie pokrojone w kostki kabaczki i gaście, aż kabaczki nie zmiękną, potem dodajcie paprykę i drobno pokrojone suszone pomidory. Gotujcie jeszcze kilka minut, potem dodajcie drobno posiekany czosnek, gotujcie jeszcze minutę i dodajcie szpinak. Kiedy szpinak odparuje się, zdejmijcie patelnię z ognia i dodajcie tarty parmezan.
Otrzymaną mieszanką nafaszerujcie grzyby i zapiekajcie je w piekarniku około 35–40 minut. Potem z góry posypcie tartą mozzarellą i powróćcie do piekarnika jeszcze na 10–12 minut.
Zapieczona fasolka
Będą potrzebne:
- 5 dużych jajek;
- 5 białek z jajek;
- 1/3 szklanki wody;
- sól, pieprz;
- 2/3 szklanki czarnej fasoli;
- 1 pomidor;
- 80g tartego sera;
- kolendra;
- sos salsa.
W dużej misce ubijcie razem jajka, białka z jajek, wodę, sól i pieprz. Wylejcie mieszankę do formy dla zapiekania z wysokimi burtami. Posypcie z góry czarną konserwowaną fasolą, posiekanym pomidorem i tartym serem. Zapiekajcie w piekarniku w ciągu 30–35 minut przy 190 stopniach. Podawajcie z kolendrą i sosem salsa.