8 sposobów, jak uniknąć zatrucia pokarmowego
Źródłem zakażenia są przede wszystkim produkty spożywcze. Najczęstszymi objawami zatrucia pokarmowego, które występują 20 minut po spożyciu produktów zanieczyszczonych, są ostre bóle brzucha z towarzyszącą biegunką, mdłościami i wymiotami, gorączka. Do zatrucia pokarmowego może dochodzić zarówno wskutek nieprawidłowego przechowywania żywności, jak i z powodu braku higieny w żywieniu.
1. Mycie rąk
Prosta zasada, której nas uczono od dziecka. Dlaczego warto pamiętać o myciu rąk przed posiłkiem? Bo to może pomóc ci uniknąć zatrucia pokarmowego.
2. Data przydatności do spożycia
Kupując w sklepie żywność, zawsze sprawdzaj datę przydatności do spożycia. Nawet w najlepszych supermarketach można kupić przeterminowaną żywność. Najczęściej leży na wierzchu, najświeższe produkty natomiast leżą w głębi.
3. Prawidłowe przechowywanie
Każdy z nas powinien pamiętać o właściwym przechowywaniu produktów. W lodówce, w prawidłowej temperaturze, należy przechowywać ryby, mięso, nabiał, sałatki, zwłaszcza te z majonezem.
4. Źródła zatrucia
Nie przechowuj na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia. Nie używaj tej samej deski oraz noży do krojenia mięsa, ryb i warzyw. Nie dodawaj do sałatki świeżych i wczorajszych produktów. Majonez dodajemy bezpośrednio przed podaniem sałatek.
5. Opakowanie
Produkty zabezpieczone przy użyciu worka próżniowego potrzebują szczególnej uwagi podczas zakupu. W pierwszej kolejności musisz się przekonać, że opakowanie jest szczelne i nieuszkodzone. Jeśli chodzi o konserwy, sprawdź je pod kątem wad oraz rdzy.
6. Obróbka cieplna żywności
Grzyby potrzebują obróbki cieplnej, jeśli natomiast nie wiesz, co to za grzyby i kto je zbierał, to lepiej je nie jedz. Jeśli natomiast chodzi o warzywa, zieleninę, to należy je dokładnie myć. By usunąć szkodliwe bakterie, należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym (ocet) albo alkalicznym (sól).
7. Kupuj mądrze
Nigdy nie kupuj jedzenia z chodnika. Dlaczego? Bo są to produkty niewiadomego pochodzenia, ponieważ nie znamy warunków, w jakich zostały przygotowane i przywiezione.
8. Lód
Na pierwszy rzut oka zwykła woda, która nie może być groźna. Nic bardziej mylnego. Lód zawiera tyle samo bakterii, co każdy inny produkt. Najczęściej siedliskiem bakterii jest maszyna do lodu, którą bardzo rzadko się czyści. Bakterie, znajdujące się w lodzie, są bardzo groźne i powodują zakażenia, trudne w leczeniu. Właśnie dlatego w barach lepiej nie zamawiać drinków z lodem.