8 sposobów na złagodzenie pieczenia w jamie ustnej po spożyciu pikantnych potraw

Każdy z nas na pewno nie raz po zjedzeniu zbyt ostrej potrawy czuł straszny ból i pieczenie w jamie ustnej. Odpowiedzialna za uczucie pieczenia jest kapsaicyna, alkaloid, zawarty w ostrych papryczkach.

Kapsaicyna działa na receptory bólu, powodując uczucie pieczenia w jamie ustnej, przez co chce nam się strasznie pić. Pamiętać warto jednak o tym, że kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie. Woda dodatkowo rozprowadza kapsaicynę wewnątrz ust. Jak ochłonąć po zjedzeniu zbyt pikantnych potraw? Oto kilka sprawdzonych sposobów.

1. Alkohol.

alkohol

Kapsaicyna rozpuszcza się w alkoholu. Im mocniejszy alkohol, tym szybciej pozbędziesz się uczucia pieczenia w jamie ustnej. Niektórzy przekonują, że piwo również pomaga ochłonąć po zjedzeniu ostrej potrawy. Niestety, to mit, bo nawet najmocniejsze piwo zawiera więcej wody niż alkoholu. Właśnie dlatego nie przynosi żadnej ulgi, lecz całkiem odwrotnie, nasila uczucie pieczenia, bo ma gorzkawy smak.

2. Owoce cytrusowe.

cytryny

Owoce cytrusowe, takie jak limonka, pomarańcze, cytryna, grejpfrut pomogą zneutralizować działanie kapsaicyny. Możesz wypić sok albo zjeść plasterek świeżego owocu.

3. Lody.

lody

Lody pomagają skutecznie poradzić z piekłem w buzi i przełyku, gdyż po pierwsze są zimne, po drugie zawierają mleko, które jest bogatym źródłem tłuszczy, które skutecznie łagodzą uczucie pieczenia, szczypania i palenia w jamie ustnej. Jeśli nie masz w lodówce lodów, możesz sięgnąć po śmietanę czy jogurt.

4. Cukier czy miód.

miód

Cukier oraz miód pochłaniają kapsaicynę, tym samym neutralizując jej działanie i łagodząc uczucie pieczenia w jamie ustnej. Na dodatek po spożyciu miodu w ustach pozostaje słodki smak.

5. Purée ziemniaczane.

piuree

Ziemniaki zawierają skrobię, która pochłania kapsaicynę, tym samym pomaga skutecznie ugasić piekielny ogień w ustach. Skrobia tworzy warstwę ochronną, która powstrzymuje przenikanie kapsaicyny.

6. Pieczywo.

chleb

Pieczywo, podobnie jak ziemniaki, zawiera skrobię. Aby ugasić piekielny ogień w ustach, wystarczy zjeść kromkę chleba.

7. Mleko.

mleka

W mleku znajduje się białko (kazeina), które zastępuje kapsaicynę w receptorach na języku, więc jest to najszybszy sposób, aby złagodzić uczucie pieczenia.

8. Masło.

masło

Masło to kolejny produkt, który ugasi piekielny ogień w ustach. Zawiera nie tylko białko kazeinę, lecz także tłuszcze, które tworzą w jamie ustnej warstwę ochronną.

Ostre jedzenie ma zarówno wady, jak i mnóstwo zalet. Ostre papryczki, pikantne przyprawy wspomagają odchudzanie oraz pracę serca i układu krążenia. Jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych potraw, musisz pamiętać o tym, że we wszystkim bez wyjątku potrzebny jest umiar. Jak mówi stare polskie przysłowie: "Co za dużo, to niezdrowo!"

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty