8 trików na dłuższe przechowywanie niektórych produktów spożywczych

Czasami podczas zakupów kupujemy za dużo produktów, więc niektóre z nich się marnują, bo długo leżą w lodówce w zapomnieniu, a kiedy po nie sięgamy, to niestety widzimy, że już się nie nadają do spożycia.

Znając kilka sprytnych trików, sprawisz, że twoje produkty będą długo świeże i pyszne.

1. Awokado

avokado

Dziś coraz więcej osób włącza awokado do swojej diety, gdyż jest prawdziwą skarbnicą różnych witamin i cennych substancji. Dodajemy go do sałatek, robimy pastę z awokado, którą smarujemy kanapki albo po prostu kładziemy kawałeczek owocu na kanapkę z serem. Przekrojone na pół awokado może się szybko zepsuć, więc tę część, którą nie zdążyłeś zjeść, spryskaj sokiem z cytryny i nie wyciągaj pestki. Przed włożeniem awokado do lodówki, umieść go w niedużym plastikowym pojemniku z cebulą. W ten sposób awokado zachowa świeżość na dłużej.

2. Banany

banany

Jeśli nie chcesz, aby banany szybko się zepsuły, to owiń końcówki owoców folią aluminiową lub spożywczą. Najlepiej przechowywać banany w kiści.

3. Cebula i czosnek

cebula

Cebulę i czosnek na początku należy dokładnie wysuszyć. Później weź dużą papierową torbę, zrób w niej otwory. Następnie suchą cebulę i czosnek włóż do torby, a następnie do lodówki. Należy przechowywać je w pojemniku specjalnie przeznaczonym na warzywa i owoce. Dzięki torbie papierowej warzywa na długo zachowają swoją świeżość i nie spleśnieją.

4. Zielenina

natka

Zielenina to delikatny produkt, który ma bardzo krótki termin przydatności. Jeśli chcesz, aby zielenina na długo zachowała świeżość, musisz ją dokładnie opłukać, wysuszyć i wstawić do szklanki z wodą, a później do lodówki.

Jeśli kupiłaś za dużo zieleniny, to możesz ją drobno posiekać, a później włożyć do foremek do lodu. Do każdego otworu wlej olej lub oliwę z oliwek i włóż do zamrażalnika. Tego typu aromatyczne kubki lodu bardzo się przydadzą zimą, kiedy nie ma świeżej zieleniny. Można je dodawać do zup, sosów, drugich dań.

5. Pieczywo

chleb

Jeśli kupiłaś za dużo pieczywo, istnieje sprytny trik na przedłużenie jego świeżości. Pokrój pieczywo na kromki, włóż je do reklamówki, a później do zamrażalnika. Później możesz wyciągać po kilka kromek, które zawsze będą świeże. Zamrożony chleb szybko się rozmrozi w temperaturze pokojowej. Ale możesz także włożyć go do mikrofalówki na 30 sekund, po wyjęciu z której pieczywo będzie ciepłe i miękkie. Możesz także zrobić tosty.

6. Sałata

sałata

Sałata szybko traci świeżość i więdnie. Wystarczy jednak ją odpowiednio przechowywać, a zachowa swoje walory nawet przez tydzień. Opłucz liście sałaty i delikatnie odsącz z nadmiaru wody. W woreczku strunowym do przechowywania żywnościowi układaj naprzemiennie warstwy liści sałaty oraz papierowego ręcznika. Zamknij woreczki i włóż do lodówki do pojemnika do przechowywania żywności.

7. Oliwki

oliwa

Oliwki sprzedawane na wagę są smaczniejsze od tych w puszkach, ale pamiętaj, że one się szybko psują bez zalewy. Wystarczy jednak je odpowiednio przechowywać, a zachowają swoje walory nawet przez kilka dni. Weź słoiczek, włóż do niego oliwki, nalej oliwy z oliwek. Zamknij słoiczek i wstaw do lodówki. Możesz także dodać nieco zieleniny, by odmienić smak oliwek. Oliwę, w której się przechowywały oliwki, można dodać do sałatki.

8. Cytryna

cytryna

Jeśli włożymy nieowinięte owoce cytrusowe do lodówki, to skórka szybko wyschnie. Jeśli natomiast włożymy je do reklamówki, to zaczynając pleśnieć. Najlepsza opcja to przechowywanie cytryn w wodzie. Włóż owoce do słoiczka z wodą gotowaną, zamknij pokrywką i wstaw do lodówki. Możesz także pokroić cytrynę w plasterki, wykładając ją warstwami do słoika i zasypując cukrem. Słoik wstawiamy do lodówki. Syrop, który się wydziela z cytryny, powoduje, że ona długo się nie psuje. Na dodatek taki syrop cytrynowy jest idealny do herbaty.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty