8 warzyw, które można kupić jeden raz, a potem hodować zawsze

Bardzo łatwo zawsze mieć świeże zioła na stole. Wiele roślin od razu kiełkują się w wodzie i dają nowy pokarm. Spróbujcie stworzyć u siebie w domu tę malutką szklarnię – witaminy będą dawać wam siły każdego dnia!

Nasza redakcja publikuje listę z 8 warzyw, które możecie hodować znów i znów.

Szczypior

8 warzyw 1

Szczypior znów urośnie, jeśli zostawić go w malutkiej szklance z korzeniami w wodzie. Pokój, w którym on będzie rosnąć powinien być dobrze oświetlony.

Czosnek

8 warzyw 2

Czosnek dobrze przerasta i może rosnąć dalej w szklance z wodą. Kiełki czosnku są bardzo delikatne na smak, pięknie dodawać je do sałatek i sosów.

Bok Choy (kapusta pekińska)

8 warzyw 3

W dobrze oświetlonym pokoju ulokujecie korzeń rośliny do wody. Trzymajcie go tam w ciągu 1–2 tygodni, potem można przesadzić kapustę do doniczki. Tam ona i urośnie do pełnej kapusty.

Marchew

8 warzyw 4

Ścięte czubki marchwi dobrze przerastają w wodzie. One ucieszą was jaskrawą soczystą zielenią do sałatek.

Bazylia

8 warzyw 5

Malutkie pędy bazylii długością 3–4 cm ulokujecie do szklanki z wodą w bezpośrednim świetle słonecznym. Kiedy one zwiększą się do dwóch razy, można wysadzić roślinę w glebie. Bazylia znów będzie puszysta i zdrowa.

Seler

8 warzyw 6

Odetnijcie podstawę selera i ulokujcie go do spodka z ciepłą czystą wodą na słońcu. Liście zaczną rosnąć w środku podstawy, potem można go śmiało przesadzić do ziemi.

Sałata rzymska

8 warzyw 7

Sałata znów ożyje, jeśli potrzymać ją w czystej wodzie kilka dni tak, by woda pokrywała połowę rośliny. Po tym od razu pojawią się nowe świeże liście i roślinę znów można będzie wysadzić do ziemi.

Kolendra

8 warzyw 8

Kolendra doskonale przerasta w wodzie. Spróbujcie posadzić ją i pachnący kiełek od razu ucieszy was szaleniem soczystej zieleni.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty