8 warzyw, które można kupić jeden raz, a potem hodować zawsze
Nasza redakcja publikuje listę z 8 warzyw, które możecie hodować znów i znów.
Szczypior
Szczypior znów urośnie, jeśli zostawić go w malutkiej szklance z korzeniami w wodzie. Pokój, w którym on będzie rosnąć powinien być dobrze oświetlony.
Czosnek
Czosnek dobrze przerasta i może rosnąć dalej w szklance z wodą. Kiełki czosnku są bardzo delikatne na smak, pięknie dodawać je do sałatek i sosów.
Bok Choy (kapusta pekińska)
W dobrze oświetlonym pokoju ulokujecie korzeń rośliny do wody. Trzymajcie go tam w ciągu 1–2 tygodni, potem można przesadzić kapustę do doniczki. Tam ona i urośnie do pełnej kapusty.
Marchew
Ścięte czubki marchwi dobrze przerastają w wodzie. One ucieszą was jaskrawą soczystą zielenią do sałatek.
Bazylia
Malutkie pędy bazylii długością 3–4 cm ulokujecie do szklanki z wodą w bezpośrednim świetle słonecznym. Kiedy one zwiększą się do dwóch razy, można wysadzić roślinę w glebie. Bazylia znów będzie puszysta i zdrowa.
Seler
Odetnijcie podstawę selera i ulokujcie go do spodka z ciepłą czystą wodą na słońcu. Liście zaczną rosnąć w środku podstawy, potem można go śmiało przesadzić do ziemi.
Sałata rzymska
Sałata znów ożyje, jeśli potrzymać ją w czystej wodzie kilka dni tak, by woda pokrywała połowę rośliny. Po tym od razu pojawią się nowe świeże liście i roślinę znów można będzie wysadzić do ziemi.
Kolendra
Kolendra doskonale przerasta w wodzie. Spróbujcie posadzić ją i pachnący kiełek od razu ucieszy was szaleniem soczystej zieleni.