9 alternatyw dla plastikowych naczyń jednorazowych

Talerze i sztućce jednorazowe z kukurydzy, otrąb pszennych, bawełny, pestek awokado, puree jabłkowego czy skrobi kukurydzianej? Coraz więcej firm zaczyna produkować jednorazówki z ekologicznych materiałów, by jak najszybciej oczyścić naszą planetę ze stert plastiku. W niniejszym zestawieniu ekologiczne alternatywy dla jednorazówek.

Dziś słowo "eko" jest niezwykle popularne. Dla kogoś to hołd złożony modzie, dla innych – główny cel w życiu. Każdy z nas powinien się zastanowić nad tym, jak będzie wyglądać nasza planeta za kilkadziesiąt lat? Czy nasi wnukowie będą mogli podziwiać piękne lasy i góry, oddychać świeżym powietrzem? W niniejszym zestawieniu alternatywy niezawierające plastiku dla jednorazówek.

1. Ekologiczne pojemniki na jedzenie ze skrobi kukurydzianej

foto

Takie pudełko na jedzenie wykonane jest nie tylko z bezpiecznego w kontakcie z żywnością materiału, ale też tworzywa, które jest biodegradowalne. Jest odporne na wysokie i niskie temperatury. Można śmiało je wkładać do mikrofalówki, by odgrzać jedzenie. W przeciwieństwie do plastiku żywność w takim pudełku zachowuje wszystkie walory odżywcze i smakowe. Pojemniki na jedzenie ze skrobi kukurydzianej są wodoodporne i są odporne na tłuszcz, dlatego potrawa na pewno nie zniszczy twojej ulubionej torebki.

1. Jadalne łyżki

jedzenie

Jadalne łyżki, wykonane z mąki to wspaniała alternatywa dla plastiku. Są nie tylko wytrzymałe i łyżką bez problemu można zjeść choćby gorącą zupę, ale też smaczne. Po posiłku można zjeść taką apetyczną łyżkę. Mogą także zostać spożyte przez zwierzęta lub ptaki.

jedzenie naczynie

Do produkcji łyżek niestosowane są substancje konserwujące, barwniki lub dodatkowe tłuszcze utwardzone.

2. Jednorazowe sztućce z pestek awokado

awokado

Pewna firma do produkcji jednorazowych sztućców używa owoce awokado. Zamienia pestki awokado w jednorazówki, które bardzo szybko się rozkładają, czyli są biodegradowalne i nietoksyczne. Na dodatek nadają się do wielokrotnego użytku. Specjaliści od marketingu przekonują, że takich sztućców można używać około roku.

3. Kubki zrobione z fusów

kawa

Berliński start-up sprzedaje kubki zrobione z fusów. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że są bardzo delikatne i kruche, ale jak mówi znane polskie powiedzenie: pozory mylą. Wykonane są z pozostałości po zmielonych ziarnach kawy oraz cząstek drewna ekologicznego, dlatego są bardzo wytrzymałe, więc nie stłuką się, nawet jeśli spadną na podłogę. Oczywiście są biodegradowalne i bezpieczne. Seria naczyń z fusów obecnie składa się z filiżanek do espresso, cappuccino, a także kubków na wynos.

4. Opakowania ekologiczne

eco

Firma Ecofriend produkuje opakowania ekologiczne. Proces tworzenia bio kompostowalnych reklamówek, toreb i innych opakowań nie szkodzi środowisku, a materiały, jakich używa, są biodegradowalne, więc szybko się rozkładają – w ciągu 14 tygodni.

5. Talerze i kubki ze skórek pomarańczowych

skórka

Projektant z Izraela, Ori Sonnenschein, wpadł na nietypowy pomysł zastosowania skórek pomarańczowych. Stworzył całą kolekcję ekologiczną, która się nazywa "Solskin Peels". Podczas tworzenia zastosował specjalną technikę suszenia skórek pomarańczy i odlewania. Stwarza niesamowite naczynia, kubki, pojemniki na jedzenie.

skórki

Ori Sonnenschein czasami wywraca skórę pomarańczy na inną stronę, więc niektóre naczynia w dotyku są bardzo miękkie i delikatne.

6. Naczynia z puree jabłkowego

jabłka

Na taki dość nietypowy pomysł wpadli rosyjscy naukowcy (Samara), którzy szukając skutecznych sposobów na zmniejszenie i ograniczenie wykorzystania plastiku, stworzyli naczynia z puree jabłkowego. Stosują technikę suszenia i odlewania. Powstałe w taki sposób naczynia są bardzo wytrzymałe, na nich spokojnie można podawać gorące dania. Po spożyciu posiłku taki talerz można zjeść, wyrzucić albo zamoczyć w wodzie, w której się rozpuści po upływie 12 godzin.

7. Naczynia z resztek po skrobaniu marchwi

marchewka

Włoski start-up sprzedaje naczynia, wykonane z resztek po marchwi. Są biodegradowalne, bezpieczne, nie zawierają żadnych toksycznych substancji. Po spożyciu posiłku, takie naczynia można zamoczyć w wodzie, którą następnie możesz, na przykład użyźnić glebę.

8. Kawa w lodowym rożku

wafle

Pewna amerykańska sieć restauracji podaje swoim klientom kawę w rożku. Rożek jest szczelny, ma odpowiednią pojemność oraz nie przecieka. Po wypiciu kawy wafel można zjeść albo oddać ptakom.

Na niniejszej liście znalazły się bardzo ciekawe, oryginalne i przydatne wynalazki! Jeśli by każdy z nas zaczął dbać o naszą planetę, to na pewno niebawem stałaby się o wiele czystsza.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty