9 fantastycznie smacznych zakąsek z liściowego ciasta

Gotowe liściowe ciasto – prawdziwy wynalazek na kuchni. Przecież z niego można przygotować bardzo ciekawe i w owym czasie proste i bardzo smaczne zakąski.

Zebraliśmy 9 potraw z takiego ciasta, które szybko przygotowują się i doskonale wyglądają na dowolnym stole.

Z szynką i serem

9 smacznych zakąsek z liściowego ciasta 1

Będą potrzebne:

  • 1 opakowywanie liściowego ciasta;
  • 300 g szynki;
  • 12 kawałków twardego sera;
  • 1/2 szklanka roztopionego masła;
  • 1 łyżka maku;
  • 1,5 łyżki żółtej gorczycy;
  • 1 łyżka drobno pokrojonej cebuli;
  • 1/2 łyżki słodko-kwaśnego sosu.

Przygotowanie

  1. Piecyk rozgrzać do 190 °C.
  2. Ciasto rozwałkować, rozkroić na 12 równych prostokątów. Na każdy prostokąt wyłożyć po kawałku szynki i sera.
  3. Zawinąć każdy trójkąt do rolki.
  4. W niewielkiej misce zmieszać olej, mak, gorczycę, sos, cebulę.
  5. Wyłożyć bułeczki na naoliwione olejem deko i polać sosem.
  6. Wypiekać blisko 25 minut, aż nie będą rumieniły się.

Z brokułem, serem i szynką

9 smacznych zakąsek z liściowego ciasta 2

Będą potrzebne:

  • 2 szklanki pokrojonego brokuła;
  • 2 szklanki pokrojonej szynki;
  • 1 filiżanka natartego twardego sera;
  • 1/2 szklanka majonezu;
  • 2 pęczki szczypiorku;
  • 800 g liściowego ciasta.

Przygotowanie

  1. Piecyk rozgrzać do 190 °C.
  2. Brokuł przemielić w robocie kuchennym, wyłożyć do miski. Szczypior kroić i dodać do brokuła. Dodać ser i majonez, mieszać.
  3. Wyłożyć nadzienie na ciasto i sformować placek.
  4. 9 smacznych zakąsek z liściowego ciasta 3
  5. Wypiekać w ciągu 20 minut lub do złocisto-brunatnego koloru.

Z mięsem i bułgarskim pieprzem

9 smacznych zakąsek z liściowego ciasta 4

Będą potrzebne:

  • 2 łyżki masła;
  • 1 cebula;
  • 1 bułgarski pieprz;
  • 500 g ugotowanej wołowiny, czy kurzego filetu, pokrojonego kawałkami;
  • 1 opakowywanie liściowego ciasta;
  • 12 kawałków dowolnego twardego sera.

Dla sosu:

  • 2 łyżki śmietany;
  • 2 łyżki majonezu;
  • 1 łyżka gorczycy;
  • 1/4 łyżki suszonego czosnku;
  • 1/8 łyżki czarnego pieprzu.

Przygotowanie

  1. Piecyk rozgrzać do 190 °C.
  2. Olej roztopić na patelni i obsmażyć łuk i pieprz do miękkości w ciągu 5-7 minut. Zdjąć z ognia. Zlewać nadmiary płynu.
  3. Ciasto rozdzielić na 8 równych części i wyłożyć do formy o średnicy 30 cm albo na deko, nakryte pergaminowym papierem jak pokazano na rysunku.
  4. 9 smacznych zakąsek z liściowego ciasta 5
  5. Wyłożyć na ciasto kolejno ser, mięso, cebula, pieprz i jeszcze raz ser.
  6. Ostrożnie przylepić kraje ciasta do centrum, jak pokazano na rysunku. Nie straszno, jeśli nadzienie będzie wyglądało żle.
  7. Wypiekać w ciągu 20-30 minut do złocisto-brunatnego koloru. Po tym dać ochłonąć.
  8. 9 smacznych zakąsek z liściowego ciasta 6
  9. Aż placek wypieka się mieszajcie wszystkie ingredienty dla sosu. Podawać placek z sosem.

Ze śmietankowym serem i szpinakiem

9 smacznych zakąsek z liściowego ciasta 7

Będą potrzebne:

  • 1 opakowywanie liściowego ciasta;
  • 1 opakowywanie twarogowego sera;
  • 1/4 szklanka natartego twardego sera;
  • 2 łyżki świeżego pokrojonego szpinaku;
  • pietruszka dla ozdoby.

Przygotowanie

  1. Piecyk rozgrzać do 190 °C.
  2. W niewielkiej misce zmieszać śmietankowy ser, twardy ser i szpinak.
  3. Ciasto rozkroić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nasmarować nadzienie i zwinąć go do rurki, zaczynając z szerokiego końca.
  4. Wyłożyć rurki na deko. Wypiekać w ciągu 12 minut do złocistego koloru.

Z kurą, marchwią i szczypiorem

9 smacznych zakąsek z liściowego ciasta 8

Będą potrzebne:

  • 500 g ugotowanej i drobno pokrojonej kurzej gomółki;
  • 1/2 szklanka ostrego ketchupu;
  • 1/2 szklanka natartej marchwi;
  • 1/4 szklanka szczypioru;
  • 150 g natartego twardego sera;
  • 1 opakowywanie liściowego ciasta.

Przygotowanie

  1. Piecyk rozgrzać do 190 °C.
  2. Zmieszać kurę i ketchup w dużej misce, dodać marchew i drobno pokrojoną cebulę. Dodać ser.
  3. Ciasto rozdzielić na 5 równych części i wyłożyć do formy o średnicy 30 cm albo na deko, nakryte pergaminowym papierem, jak pokazano na rysunku.
  4. 9 smacznych zakąsek z liściowego ciasta 9
  5. Wyłożyć nadzienie na ciasto.
  6. 9 smacznych zakąsek z liściowego ciasta 10
  7. Posprzątać szklankę i ostrożnie przylepić kraje do centrum, jak pokazano na rysunku.
  8. 9 smacznych zakąsek z liściowego ciasta 11
  9. Wypiekać w ciągu 20-30 minut do złocisto-brunatnego koloru. Po tym dać ochłonąć.

Z kiszoną kapustą i peklowiną

9 smacznych zakąsek z liściowego ciasta 12

Będą potrzebne:

  • 1 opakowywanie liściowego ciasta;
  • 8 cienkich kawałków peklowiny;
  • 8 cienkich kawałków twardego sera;
  • 2/3 szklanka kiszonej kapusty (którą zawczasu trzeba wycisnąć do sucha za pomocą papierowych serwetek);
  • sos "Tysiąc wysp";
  • 1 łyżka roztopionego masła;
  • 1 łyżka nasienia maku.

Przygotowanie

  1. Piecyk rozgrzać do 190 °C.
  2. Kroić ciasto na 8 równych trójkątów
  3. Na każdy trójkąt wyłożyć po kawałeczku peklowiny, sera i trochę kiszonej kapusty. Z góry polać sosem.
  4. Zawinąć każdy trójkąt do rurki, zaczynając z szerokiego końca. Wyłożyć wszystkie rurki na naoliwione olejem deko. Wypiekać w piecyku blisko 12 minut.

Hot-dog na pałeczce

9 smacznych zakąsek z liściowego ciasta 13

Będą potrzebne:

  • 1 opakowywanie liściowego ciasta;
  • 4 parówki;
  • 100 g twardego sera;
  • 1 jajczarskie białko;
  • długie drewniane pałeczki na kanapki.

Przygotowanie

  1. Piecyk rozgrzać do 190 °C.
  2. Kroić ciasto na 8 równych trójkątów. Parówki rozkroić wpół i wetknąć do każdej połówki pałeczkę dla kanapki. Kroić ser na 8 równych podłużnych części.
  3. Na szeroki kraj każdego trójkąta wyłożyć po parówce i kawałeczku sera. Zawinąć trójkąty do rurek.
  4. Wyłożyć rurki na deko. Naoliwić z góry żółtkiem i wypiekać blisko 15 minut.

Liściowe filiżanki z piure

9 smacznych zakąsek z liściowego ciasta 14

Będą potrzebne:

  • 1 opakowywanie liściowego ciasta;
  • 2 szklankі ziemniaczanego piure;
  • 1,5 szklanki natartego twardego sera;
  • 4 kawałka bekonu;
  • 3 łyżki drobno pokrojonego szczypioru;
  • 1/4 szklanka śmietany.

Dla sosu:

  • 1 łyżka śmietany;
  • 1 łyżka majonezu;
  • 1/8 łyżki suszonego czosnku;
  • 1/8 łyżki mielonego pieprzu;
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Piecyk rozgrzać do 190 °C.
  2. Wszystkie ingredienty dla sosu mieszamy razem.
  3. W niewielkiej misce połączycie piure, ser, sos, bekon (drobno pokrojony), szczypior i wszystko rzetelnie mieszajcie.
  4. Rozdzielić ciasto na 8 równych kwadratów.
  5. Wyłóżcie każdy kwadrat do formy dla keksów. Pokładźcie z góry po 1 łyżce nadzienia.
  6. Wypiekajcie w ciągu 15-17 minut. Z góry można ubrać szczypiorem i śmietaną.
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty