9 mitów na temat pizzy, w które wciąż wierzymy
Włoska pizza to połączenie prostych składników, szybkiego przygotowania i wyśmienitego smaku. O tym, jak zrobić najpyszniejszą na świecie pizzę najlepiej wiedzą Neapolitańczycy, gdyż właśnie w Neapolu narodziła się klasyczna pizza. W niniejszym zestawieniu najpopularniejsze mity na temat pizzy, która zdobyła miliony serc na całym świecie.
1. Włosi nie zawsze gotują smaczną pizzę

Prawda, jeśli chodzi o całe Włochy, gdyż pizza jest tradycyjną potrawą kuchni neapolitańskiej. Jedna ważna porada dla turystów: smakuj tradycyjne potrawy kuchni włoskiej, odwiedzając różne regiony. W Rzymie gotują najlepszą pastę alla carbonara, W Mediolanie – minestrone, a najpyszniejszą pizzę na pewno zjesz w Neapolu.
2. Pizza powinna być chrupiąca

Nic bardziej mylnego. Chrupiąca pizza wskazuje na to, że do ciasta dodano za dużo drożdży. Ciasto powinno być lekkie, miękkie i pulchne. Po tym, jak zjemy ciasto z dużą ilością drożdży mamy zgagę i uczucie ciężkości w brzuchu.
3. Najlepszą pizzę na świecie przyrządzają w USA

Pizza trafiła na stoły amerykańskie dzięki włoskim imigrantom. Pizza smakuje najlepiej tylko wtedy, kiedy jest przyrządzona w tradycyjnej neapolitańskiej pizzerii przez profesjonalnego pizzaiolo. Amerykańska pizza to za dużo różnych składników, słabo nagrzany piec i niepoprawnie zagniecione ciasto.
4. Do prawdziwej pizzy dodaje się wyłącznie mozzarellę, wytwarzaną ze świeżego mleka bawolic

Neapolitańczycy przekonują, że prawdziwą pizzę można przygotować tylko wtedy, kiedy się doda do niej mozzarellę, wytwarzaną ze świeżego mleka bawolic. Jednak większość profesjonalnych pizzaiolo z tym się nie zgadza, uważając, że do pizzy spokojnie można dodać mozzarellę, wytwarzaną z mleka krowiego. Pod warunkiem, że ser będzie świeży i wysokojakościowy.
5. Pizza pochodzi z Chin

Chińczycy pozwali Neapolitańczyków do sądu po tym, jak oni postanowili oficjalnie przywłaszczyć sobie miano wynalazców pizzy. Władze chińskie przekonują, że kolebką pizzy są Chiny. Neapolitańczykom udało się jednak udowodnić, że pizza liczy sobie około 3 tys. lat i to właśnie w Neapolu wymyślono najpopularniejszą na świecie pizzę.
6. Do jedzenia pizzy należy używać sztućców

Włosi przekonują, że pizzę należy jeść rękoma. Cienką okrągłą pizzę można zgiąć w kopertę – środek zawijamy w stronę rantu, składamy go na pół i jemy. Jeśli natomiast pizza jest duża, to należy odkroić kawałek pizzy i też jeść rękoma.
7. Ser rozsypujemy zawsze na wierzchu pizzy

Jeśli położysz ser na samym końcu, to on się przypali. Oto poprawna kolejność umieszczania dodatków na pizzy: najpierw umieszczamy plasterki pomidora albo cienką warstwę dobrej pasty pomidorowej. Później grubą warstwę utartego sera. A na koniec inne smakowite dodatki.
8. Zioła dodajemy po wyciągnięciu pizzy z piekarnika

Nic bardziej mylnego. Klasyczną włoską pizzę Margherita w trakcie pieczenia posypujemy bazylią. Robimy to kilka minut przed wyciągnięciem potrawy z piekarnika.
9. Pizza to potrawa na spotkanie z przyjaciółmi

Podczas spotkań z przyjaciółmi najlepiej zamawiać pizzę dla każdego, a nie jedną dla wszystkich. Mogą to być pizzy w niedużych rozmiarach. Zawsze musisz pamiętać o tym, że pizza to danie główne, więc nie potrzebuje żadnych innych dodatków. Włosi uważają, że dużą pizzę na spotkanie z przyjaciółmi zamawiają ci, którzy nie są tak naprawdę głodni.