9 najzdrowszych połączeń produktów spożywczych

Niektóre produkty służą zdrowiu lepiej, gdy podaje się je razem. Jeśli będziesz wiedzieć, jak poprawnie łączyć produkty, możesz sprawić, że twoja dieta będzie o wiele korzystniejsza dla zdrowia.

W niniejszym zestawieniu 9 zdrowych połączeń produktów, które nie tylko są korzystne, ale również są bardzo pyszne.

1. Połączenie szparag+ parmezan

szparag parmezan

Szparag jest bogatym źródłem inuliny. Jest ona naturalnie występującym cukrem. Nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym, w związku z czym pełni funkcję błonnika pokarmowego. Natomiast parmezan jest bogaty w wapń, który jest podstawowym budulcem kości. Jedz szparag z parmezanem, a będziesz miał mocne kości, zdrowy żołądek i jelita.

2. Połączenie awokado + sos salsa

awokado sos salsa

Awokado z sosem salsa to pyszna przekąska, która dodaje energii. Salsa to zdrowy sos pomidorowy, który chętnie jest spożywany przez zwolenników zdrowego odżywiania. Dopiero niedawno odkryto, że awokado razem z sosem salsa działają kilkakrotnie silniej niż z osobna. Skutecznie chronią przed rakiem, dzięki zawartości likopenu i beta-karotenu, który wspomaga naszą odporność.

3. Połączenie omlet + brokuły +ser

omlet brokuły ser

Są to produkty spożywcze, bogate w witaminę D i wapń, więc często włącza się je do diety na mocne kości. Witamina D, która znajduje się w żółtku, zwiększa wchłanianie wapnia, który znajduje się w brokułach i serze. Na podstawie przeprowadzonych badań naukowcy doszli do wniosku, że witamina D jest skutecznym sposobem na bolesne miesiączki i rozdrażnienie.

4. Połączenie melon + jogurt

melon jogurt

Melon jest bogatym źródłem witaminy A, która zapobiega atakowi wirusów. Połączenie witaminy A z produktami, zawierającymi cynk czyni cuda. Cynk uruchamia witaminę A z wątroby i umożliwia jej dotarcie wraz z krwią do chorych tkanek.

5. Połączenie płatki + sok pomarańczowy

płatki sok pomarańczowy

Płatki, zawierające żelazo, napełniają nas energią na cały dzień. Jeśli połączysz je z sokiem pomarańczowym, to sześciokrotnie zwiększysz wchłanialność żelaza.

6. Połączenie maliny + gorzka czekolada

maliny czekolada

Gorzka czekolada to skarbiec cennych witamin i minerałów. W połączeniu z malinami skutecznie chroni nasze serce i uzupełnia niedobór serotoniny. Razem działają jako silny antyoksydant.

7. Połączenie edamame + miso-shiru

edamame miso shiru

Edamame to włochata młoda soja, która zawiera prebiotyk, który pobudza rozwój prawidłowej flory jelit. Duet edamame i miso-shiru pobudza siły naszego organizmu do obrony przed patogenami i jest ważnym sprzymierzeńcem w walce przeciwko infekcjom układu pokarmowego.

8. Połączenie szpinak + awokado

szpinak awokado

Szpinak zawiera luteinę i witaminę A, które są istotne dla naszych oczu. Chronią oczy przed wystąpieniem zwyrodnienia plamki żółtej i katarakty. W połączeniu z awokado dostarcza organizmowi niezbędnych tłuszczy, które poprawiają wchłanianie niektórych mikroelementów.

9. Połączenie zielona herbata + cytryna

herbata cytryna

Dodanie do zielonej herbaty soku z cytryny zwiększa przyswajalność związków z grupy katechin. Katechiny są cennymi przeciwutleniaczami. Usuwają z organizmu metale ciężkie. Ich regularne spożywanie znacznie obniża ryzyko zachorowalności na różnego rodzaju choroby układu sercowo-naczyniowego.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty