9 naturalnych antybiotyków

Jak wynika ze statystyk, ludzie na całym świecie rezygnują z leków na rzecz naturalnych i bezpiecznych antybiotyków.

Dlaczego tak się dzieje? Po pierwsze, obecnie wiele bakterii są oporne na tradycyjne antybiotyki, czyli wykazują zdolność do przeżycia podczas narażenia ich na działanie antybiotyków. Po drugie, antybiotyki wygrywają z infekcjami bakteryjnymi, ale niestety mają też działania uboczne. Antybiotyki nie odróżniają dobrych bakterii od złych, więc niszczą je wszystkie.

Medycyna nie stoi w miejscu i każdego dnia pojawiają się nowe leki, które wyróżniają się skutecznością i jak najmniejszą ilością skutków ubocznych. Jednak zawsze należy pamiętać o naturalnych lekach i jak najczęściej po nie sięgać.

Należy zadbać o właściwą dietę, bogatą w witaminy i minerały, zioła i przyprawy, których spożywanie może zapobiec rozwojowi różnych groźnych chorób. W niniejszym zestawieniu 9 najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków.

1. Oregano

oregano

Nietypowy zapach oregano przyczynił się do tego, że ono w szybkim czasie stało się najgłówniejszym składnikiem potraw różnych kuchni świata. Oryginalne walory smakowe i zapachowe oregano odmieniają smak każdej potrawy i doskonale się łączą z zapachami innych przypraw. Na dodatek, wyciąg z oregano od dawna jest stosowany jako naturalny antybiotyk. Na podstawie przeprowadzonych badań naukowcy potwierdzili właściwości lecznicze oraz prozdrowotne oregano i działanie antybakteryjne. Oregano skutecznie hamuje rozwój bakterii i drobnoustrojów, które atakują układ pokarmowy.

Dietetycy zalecają włączyć oregano do swojej diety, które posiada nie tylko niesamowite walory smakowe oraz zapachowe, ale także właściwości prozdrowotne.

2. Ocet

ocet

Nie od dziś wiadomo, że ocet posiada działanie antybakteryjne. Jednak mało kto wie, że niektóre rodzaje octu doskonale radzą sobie ze zwalczaniem różnych, groźnych dla życia bakterii.

Na przykład ocet jabłkowy można stosować w przypadku alergii lub wysypki alergicznej. Może być również stosowany do leczenia niektórych chorób narządów wewnętrznych.

3. Miód

miód

Właściwości lecznicze miodu znane są od wieków. Nasi przodkowie stosowali go jako skuteczny antybiotyk na różne dolegliwości. Jak wynika z najnowszych badań, miód doskonale działa na bakterie, które atakują układ pokarmowy. Ma takie samo działanie, co tradycyjne antybiotyki. Jednak naukowcy podkreślają, że jedynie świeży, naturalny, poprawnie przechowywany miód ma właściwości zdrowotne.

Jeśli natomiast niepoprawnie przechowujesz ten produkt, on traci swoje właściwości. Jednak, by leczył, musi być prawdziwy. Tymczasem półki sklepowe uginają się od podróbek: miodów rozwodnionych albo dosładzanych cukrem.

4. Kurkuma

kurkuma

Naukowcy potwierdzili właściwości zdrowotne kurkumy, zwłaszcza w profilaktyce raku. Udowodniono, że mieszkanka sporządzona z 66% kurkumy i 33% wody ma potężne działanie antybakteryjne.

Mieszanka z kurkumy i wody wymiata z naszego układu pokarmowego wszystkie bakterie i drobnoustroje, wzmacnia odporność organizmu. Jeśli mieszanka nie ma pożądanego działania, możesz zwiększyć dawkę kurkumy.

5. Czosnek

czosnek

Warzywo o dość specyficznym i intensywnym zapachu, za którym większość z nas nie przepada, posiada wiele właściwości leczniczych i zdrowotnych. Czosnek doskonale radzi sobie ze zwalczaniem bakterii, które wywołują przeziębienie i grypę. Na dodatek wzmacnia odporność. Jak wynika z badań, osoby, które regularnie jedzą czosnek, o wiele rzadziej chorują na grypę w porównaniu do osób, które sporadycznie sięgają po czosnek albo całkowicie wyłączyli go ze swojej diety.

6. Wyciąg z pestek grejpfruta

grejpfrut

Egzotyczny owoc, którego właściwości zdrowotne odkryto całkiem niedawno. Ekstrakt z nasion grejpfruta został odkryty przez amerykańskiego immunologa na początku lat 70. XX wieku. Posiada naturalne właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Ekstrakt z pestek grejpfruta niszczy 750 opornych na antybiotyki bakterii.

Badania chemiczne ujawniły w nim obecność kwasu askorbinowego (witamina C), który najlepiej stosować przed przeziębieniem jako profilaktyczny środek.

7. Jeżówka purpurowa

kwiaty

Nie zważając na wiele różnych mitów na temat jeżówki, krążących w internecie, roślina posiada właściwości zdrowotne i lecznicze, więc jeśli dbasz o swoje zdrowie, to koniecznie musisz mieć w swojej apteczce preparaty z jeżówki.

Naukowcy udowodnili, że jeżówka wykazuje działanie immunostymulujące (przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe). Pomaga podnieść ilość białych krwinek, których głównym zadaniem jest ochrona organizmu przed patogenami, takimi jak wirusy i bakterie.

8. Biała kapusta

kapusta

Nie od dziś wiadomo, że kapusta posiada właściwości lecznicze i prozdrowotne. Skutecznie chroni organizm przed patogenami, hamuje, podobnie jak antybiotyk, rozwój wirusów i bakterii w organizmie.

Biała kapusta zawiera glukozynolany, które nadają jej charakterystyczny smak. Według badań, glukozynolany mają działanie przeciwnowotworowe, działają przeciwzapalnie. Warto zaznaczyć, że największe znaczenie dla człowieka mają produkty ich przemian, w trakcie których dochodzi do powstania izotiocyjanianów, działających przeciwnowotworowo.

9. Olej kokosowy

kokos

Jeszcze kilka lat temu olej kokosowy był raczej rzadkością na półkach polskich sklepów, dziś natomiast każdy chętny nie będzie miał problemów z jego kupieniem. Olej kokosowy zawiera kwas laurynowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wirusobójcze. Naukowcy odkryli, że olej kokosowy skutecznie hamuje rozwój szkodliwych bakterii.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty