9 popularnych mitów żywieniowych, w które wciąż wierzymy

Im szybciej się rozwijają technologie, tym więcej mamy informacji do swojej dyspozycji. Media informują nas o wszystkim, w tym też o zdrowym odżywianiu.

W internecie i czasopismach możemy znaleźć mnóstwo różnorodnych porad, które nie zawsze są korzystne. Musimy być ostrożni, szczególnie jeśli chodzi o nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Istnieje wiele mitów żywieniowych dlatego, zanim posłuchasz jakiejś porady, dokładnie zbadaj temat.

1. Nieograniczone spożycie herbaty zielonej

herbata

Bez wątpienia, herbata jest zdrowsza od kawy. Pamiętaj jednak o tym, że istnieje kilka gatunków herbaty: herbata zielona, biała, herbata czarna. Herbata zielona uważa się za najzdrowszą, gdyż ma działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i wspomaga regenerację skóry. Niemniej jednak lekarze nie zalecają picia więcej niż trzech filiżanek herbaty zielonej dziennie, gdyż zawiera teinę, która działa podobnie jak kofeina. Może wykazywać działanie toksyczne na wątrobę.

2. Ryż brązowy jest bogatym źródłem mikroelementów

ryż

Istnieje wiele różnych gatunków ryżu. Najpopularniejszy to oczywiście ryż biały. Ryż brązowy, który jest mniej kaloryczny niż biały i na dodatek zawiera więcej mikroelementów, obecnie zdobywa coraz większą rzeszę zwolenników. Ryż brązowy to ziarna ryżu z łuskami, który może zawierać resztki arsenu organicznego, który trafia z wody do gleby. Właśnie dlatego zbyt częste spożycie ryżu brązowego może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie.

3. Olej kokosowy należy do najbardziej prozdrowotnych olejów

kokos

Olej kokosowy w 90% składa się z tłuszczy nasyconych, które mogą niekorzystnie wpływać na organizm. Niektórzy z nas są święcie przekonani, że olej kokosowy jest najzdrowszym olejem, gdyż jest pochodzenia roślinnego, a nie zwierzęcego. Jednak olej może zawierać około 30% mniej kwasów nasyconych.

4. Łatwiej jest schudnąć, jeśli je się częściej, ale mniejsze porcje

jedzenie

Lekarze przekonują nas, że lepiej jeść częściej, ale mniejsze porcje. Jednak jak wykazały najnowsze badania, nie ma większej różnicy, czy jesz większe porcje, ale rzadziej, czy jesz częściej, ale mniejsze porcje. Jedzenie częściej mniejszych posiłków wcale nie sprzyja odchudzaniu.

5. Popcorn to śmieciowe jedzenie

popkorn

Istnieje przekonanie, że popcorn to niezdrowe, śmieciowe jedzenie, które nie dostarcza naszemu organizmowi żadnych cennych substancji. Jeśli postawisz na zdrowy popcorn bez soli, to możesz mieć pewność, że spożywasz zdrowy produkt bogaty w polifenole – potężne antyoksydanty.

6. Pikantne jedzenie jest szkodliwe dla żołądka

ostro

Większość z nas jest święcie przekonana, że ostre jedzenie jest szkodliwe dla żołądka oraz wątroby. Wbrew powszechnemu przekonaniu jedzenie ostrych papryczek chili ma wiele korzyści: podkręca metabolizm, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, pomaga w walce z otyłością. Niektóre gatunki odmiany papryki chili pomagają odbudować florę bakteryjną układu pokarmowego i mają działanie antyoksydacyjne.

7. Kawa jest szkodliwa

kawa

Kawa jest drugim co do popualrności napojem po wodzie. Większość z nas uważa, że nadmierne spożycie kawy może negatywnie wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie. Najnowsze badania naukowe wykazały, że picie trzech filiżanek małej czarnej dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji i choroby Alzheimera. Kofeina poprawia pamięć, koncentrację oraz funkcje poznawcze.

8. Mleko wzmacnia kości i zęby

mleko

Mleko to produkt pochodzenia zwierzęcego, który jest bogatym źródłem wapnia, który jest podstawowym budulcem naszych kości i zębów. Istnieje przekonanie, że mleko wzmacnia zarówno kości, jak i zęby. Naukowcy od wielu lat badali mleko pod tym kątem i doszli do wniosku, że nie zmniejsza ono ryzyko wystąpienia złamania kości w wyniku osteoporozy. Jeśli chcesz wzmocnić kości i zęby, to lepiej włączyć do swojej diety produkty, bogate w różne witaminy niż mleko.

9. Każda dieta jest szkodliwa dla zdrowia

dieta

Obecnie niemalże codziennie pojawia się jakaś nowa modna dieta. Istnieją różne monodiety, diety rygorystyczne czy niskokaloryczne. Diety mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, gdyż ograniczamy spożycie niektórych produktów, tym samym skazując swój organizm na niedobór cennych substancji, witamin i mikroelementów. Są jednak diety zbilansowane, skomponowane tak, by dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych do normalnego funkcjonowania składników. Dieta śródziemnomorska zaliczana jest do najzdrowszych diet, która opiera się głównie na spożywaniu owoców morza, warzyw, świeżych owoców, warzyw strączkowych i oliwy z oliwek. Dieta śródziemnomorska korzystnie wpływa na zdrowie oraz samopoczucie.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty