9 potraw, których trzeba skosztować, będąc w Niemczech
Kuchnia niemiecka słynie głównie z tłustych potraw z wieprzowiny, białej kiełbasy (jak wynika ze statystyk, statystyczny Niemiec każdego roku zjada około 80 kg wieprzowiny); dań warzywnych, przepisów z roślinami strączkowymi, z których przyrządza się różne zupy i potrawy duszone; potraw rybnych. Jaki posiłek bez pieczywa. W Niemczech istnieje około 500 rodzajów pieczywa (pieczywo pszenne, chleb żytni, wypieki mieszane, chleb z pestkami dyni i słonecznika).
Potrawy kuchni niemieckiej cieszą się ogromną popularnością wśród turystów ze względu na ich różnorodność i niesamowity smak. W niniejszym zestawieniu 9 potraw, których trzeba skosztować, będąc w Niemczech. Każdy land ma własny przepis na przyrządzenie tradycyjnych potraw niemieckich. Ta sama potrawa smakuje inaczej we Frankfurcie nad Menem i Norymberdze.
1. Piwo
Piwo od wieków jest nieodzownym elementem niemieckiej kultury. Pierwsza historyczna wzmianka o uprawie chmielu na terenie Niemiec pochodzi z roku 736. Niemcy do końca nie wiedzą, ile gatunków piwa produkuje się w ich kraju. Szczególną popularnością cieszy się Weissbier – białe piwo pszeniczne, koźlak jasny, koźlak majowy. Będąc w Niemczech, musisz skosztować każde piwo, ale białe piwo w pierwszej kolejności. Uważaj jednak, aby nie przesadzić z alkoholem. Niemalże każdy land może się poszczycić swoim własnym sposobem produkcji chmielowego trunku.
2. Kiełbaski i parówki
Tradycyjna niemiecka przekąska do piwa to nie chipsy i paluszki, lecz kiełbaski i parówki. Najpyszniejsza i najbardziej soczysta jest biała kiełbasa z Bawarii, najczęściej podawana z musztardą i różnymi sosami. Turyngia słynie z turyńskiej kiełbasy z rusztu, a najbardziej znanym specjałem z Frankfurtu są frankfurterki. Jeszcze jedna pyszna, tradycyjna przekąska do piwa to Leberkäse – zapiekany pasztet wątrobiany, podawany z musztardą.
3. Dodatki do drugich dań, przystawki
Niemcy zazwyczaj jedzą kiełbaski z różnymi dodatkami. Najpopularniejszy dodatek to duszona kiszona kapusta i kiszone ziemniaki. Również Niemcy uwielbiają precle, do których środka wkładają masło i szczypiorek. To nieodłączna przystawka do białej kiełbasy "Weißwurst" i "Leberkäse".
4. Zupy
Niemcy bardzo lubią zupy. Szczególną popularnością cieszy się zupa ziemniaczana z naleśnikami. Niemcy chętnie jedzą zupy mięsne typu ragout, zupę krem z pomidorów, zupę z piwa Biersuppe. Są to dość tłuste zupy, bo jak już wspominaliśmy wcześniej, mieszkańcy tego kraju lubią wszystko, co jest tłuste i mocno przyprawione.
5. Kawa
Kawa, zwłaszcza cappuccino, jest ulubionym napojem wszystkich mieszkańców Niemiec. Niemcy znają jakiś tajny przepis na cappuccino, ponieważ takiej pysznej kawy jak w Niemczech nie znajdziesz w żadnym innym kraju europejskim.
6. Słodycze
W tym miejscu warto wspomnieć o pysznych, słodkich piernikach rodem z Lebkuchen, o torcie Szwarcwaldzkim i oczywiście o klasycznym strudlu prosto z Bawarii.
7. Golonka wieprzowa
Będąc w Niemczech, koniecznie musisz skosztować pysznej, tłustej golonki wieprzowej, która jest tradycyjnym specjałem kuchni niemieckiej. Na początku golonkę duszą, a później wkładają do piekarnika. Szpikują ją czosnkiem, przyprawami i polewają piwną marynatą.
8. Marcepan
Placek, składający się głównie z migdałów i cukru jest ulubionym smakołykiem wszystkich Niemców. Do zrobienia marcepana niezbędne są migdały. Trzeba je po prostu zmielić, a następnie utrzeć z cukrem lub syropem.
9. Szpecle
Szpecle to niewielkie kluseczki przygotowywane z mąki i jajek, których koniecznie musisz skosztować, będąc w Niemczech. Przyrządzają je w różnych kształtach i rozmiarach (Spätzle – długie bądź Knöpfle – okrągłe). Tradycyjnie podaje się je z górskim serem Alm Käse i zieleniną.