9 powodów, dla których nie warto wyrzucać skórek z owoców i warzyw

Wyrzucasz skórki z owoców i warzyw? A szkoda. Zawierają wiele witamin. Oprócz tego można ich używać w celach kosmetycznych i znaleźć im zastosowanie w gospodarstwie domowym. To proste!
kuchnia

Czasami wydaje się, że gospodynie są w stanie nie tylko zatrzymać konia w galopie i wejść do płonącego domu, ale nawet przetrwać w warunkach apokalipsy! Żeby zaoszczędzić, kobiety wymyślają mnóstwo ciekawych rzeczy. Opowiemy o 9 nieoczekiwanych zastosowaniach skórek z owoców i warzyw. Nie wyrzucaj ich od razu, mogą się przydać w gospodarstwie.

1. Ogórek

ogórek

Skórki z ogórka można stosować jako kosmetyk i do zwalczania owadów! Zacznijmy od przyjemnego.

Dermatolodzy zalecają przecierać twarz obraną skórką z ogórka w celu oczyszczenia, wybielenia i nawilżenia skóry. Sok działa łagodząco i nadaje się do skóry wrażliwej i strefy wokół oczu.

Jeżeli w twoim mieszkaniu zadomowiły się nowe lokatorki w postaci mrówek, i nie chcesz używać środków chemicznych, to zostaw skórki z ogórka w miejscach gromadzenia się owadów. Natychmiastowego efektu nie warto czekać, ale twoja wytrwałość i konsekwentność pomoże na zawsze pozbyć się niechcianych gości.

2. Awokado

awokado

Oczywiście, awokado nie jest jeszcze częstym gościem na naszym stole, tym niemniej. Jeśli z powołania jesteś amatorem ogrodnictwa, to powinieneś wiedzieć, że obierki z awokado doskonale nadają się do uprawy sadzonek. Jeśli dodać je do gleby, odżywią korzenie roślin, wzbogacą glebę o potrzebne roślinom substancje odżywcze, dostarczą minerałów i przeciwutleniaczy.

3. Ziemniak

ziemniaki

Skórka z ziemniaków jest źródłem cennych składników odżywczych – mówili o tym jeszcze nasze babcie i nie mylili się! Okazuje się, pozbyć się worków pod oczami można z pomocą obierków surowych ziemniaków. Nałóż na 10 minut i zmyj ciepłą wodą — na pewno wynik Cię zachwyci! Pieczone lub gotowane ziemniaki w mundurkach są bardzo zdrowe. Obierając skórki, stracisz dużo cennych mikroelementów: żelaza, wapnia, potasu i magnezu. W 100 gramach skórki występuje 7 razy więcej wapnia i 17 razy więcej żelaza niż w obranych ziemniakach.

4. Pomarańcza

cytryna

Żadnych środków chemicznych do wybielania zębów! Kwas zawarty w skórce pomarańczy dobrze oczyszcza i wybiela zęby. Jeśli nie masz alergii i nadwrażliwości dziąseł, to można śmiało korzystać z porad i obdarzać ludzi promiennym uśmiechem.

5. Cytryna

cytryny

Walka z nalotem, pranie rzeczy dziecięcych— ze wszystkimi tymi problemami poradzą sobie skórki z cytryny. Kwas cytrynowy działa nie gorzej od detergentów! Nalot znacznie się zmniejszy, jeśli do czajnika wrzucić skórkę i zagotować kilka razy. Dziecięce rzeczy można odświeżyć za pomocą lekkiego prania w wodzie z uprzednio namoczonymi skórkami cytryny.

6. Banan

banany

Uniwersalny środek na każdą okazję! Skórka z banana poleruje obuwie skórzane, czyści srebrne ozdoby, łagodzi swędzenie po ukąszeniu owadów.

7. Kiwi

kiwi

Środki przeciwzapalne i przeciwalergiczne, cenne przeciwutleniacze mogą znaleźć się w śmietniku, jeśli wyrzucisz skórki z kiwi. Okazuje się, że zawierają więcej witamin, niż najsłodszy owoc. Rozwiązanie? Myj i używaj posiekanych skórek do celów kosmetycznych i masek.

8. Jabłko

jabłka

Wiele gospodyń obiera jabłka do szarlotki. Jak można użyć skórek? Obierki pomogą w oczyszczaniu aluminiowych naczyń. Wrzuć wszystkie obierki do garnka, zalej wodą i ugotuj! Połysk powierzchni jest zapewniony!

9. Marchew

marchewka

Lekarze dietetycy już dawno potwierdzili pożytecznoćść marchwi. Dokładnie oczyszczonych z ziemi i błota skórek można bezpiecznie używać w żywności, dodawać do kosmetyków, maseczek do twarzy i włosów. Przecież w obierkach występuje wysokie stężenie składników odżywczych i duża ilość mikroelementów.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty