9 produktów, które szkodzą dziecku
1. Płatki śniadaniowe

Płatki śniadaniowe wytwarzane są z kukurydzy lub obrobionych ziaren zbóż. Prażone płatki w wyniku obróbki termicznej tracą wiele cennych wartości odżywczych. Producenci dodają do nich niezdrowe zamienniki substancji odżywczych, które bardzo źle przyswaja organizm dziecka.
W dodatku zawierają duże ilości cukru i syropu glukozowo-fruktozowego, więc raczej należy je traktować jako słodycze, a nie zdrowe śniadanie dla dziecka.
Rodzice również powinni pamiętać o tym, że wszelkiego rodzaju płatki śniadaniowe dla dzieci (kolorowe i czekoladowe chrupki, kółeczka) zawierają wzmacniacze zapachu, które sprawiają, że płatki są chrupiące. Są bardzo szkodliwe dla naszych dzieci.
2. Przekąski słone

Zawierają konserwanty, które wydłużają termin przydatności. W dodatku dodają do nich niskojakościowe oleje roślinne, które maskują nieprzyjemny zapach i smak. Zdecydowanie nie są polecane dla dzieci.
3. Chipsy

Chipsy to bardzo szkodliwy produkt ze względu na dużą zawartość soli i tłuszczy trans. W dodatku zawierają różne barwniki i konserwanty. Podczas produkcji chipsów powstaje niebezpieczny dla zdrowia akrylamid, który może powodować raka.
Pamiętaj, że częste spożywanie chipsów może być przyczyną otyłości, a w przyszłości powodować choroby serca, nadciśnienie, miażdżycę.
4. Jedzenie w puszkach

Chodzi nie o samo jedzenie, lecz o puszkę, wykonaną z aluminium, które przedostaje się do jedzenia, a wraz z nim do organizmu, w którym się gromadzi przez lata i jest niebezpieczną toksyną. Negatywnie wpływa na układ nerwowy i rozrodczy dziecka. Z tego więc powodu lepiej nie dawać swojemu dziecku jedzenie puszkowane. Lepiej przyrządzić mu pyszną rybę na parze.
5. Smarowidło czekoladowo-orzechowe

Nigdy nie dawaj swojemu dziecka tego typu smarowideł, gdyż zawierają tłuszcz roślinny i cukier, jeśli natomiast chodzi o kakao, to na pewno go tam nie znajdziesz. W dodatku producenci do jego produkcji wykorzystują niskojakościowy olej palmowy, który jest bardzo niebezpieczny, szczególnie dla dzieci. Smarowidła czekoladowo-orzechowe w przyszłości mogą być przyczyną otyłości, chorób serca i układu krążenia.
6. Leśne grzyby

Dzieci przed 3 rokiem życia nie powinny spożywać grzybów, gdyż są ciężkostrawne. W dodatku zawierają groźną substancję, podobną do chityny. Warto również pamiętać o tym, że grzyby mogą mieć negatywny wpływ na pracę wątroby dziecka, więc należy je wyłączyć z jego diety.
7. Jogurty owocowe

Jogurty owocowe zawierają dużo cukrów prostych – 16 g w 100 gramach jogurtu. Zawierają barwniki oraz wzmacniacze smaku i zapachu. Jogurt naturalny z wkrojonymi do niego owocami jest bez porównania bardziej wartościowy od gotowego owocowego jogurtu.
8. Parówki i wędlina

Rodzice chętnie dają dzieciom parówki, bo one bardzo je lubią. Niestety parówki są bardzo tłuste, zawierają różne wzmacniacze smaku, zapachu, konserwanty. Nasze wątpliwości powinien także budzić dodatek zbyt dużej ilości sodu i białka roślinnego, które obciążają nerki.
Wystarczy przeczytać skład na opakowaniu parówek, żeby dowiedzieć się, że w takiej parówce znajdziemy również skórki z kurczaka, łój, chrząstki, mechanicznie oddzielone mięso, glutaminian sodu, masę tłuszczu. Niestety układ trawienny dziecka nie jest w stanie to strawić.
Jeśli twoje dziecko uwielbia parówki, to najlepiej kupować te, które zawierają mięso w kawałkach.
9. Frytki

Frytki zawierają dużo tłuszczu, więc są ciężkostrawne. W dodatku podczas nagrzewania oleju powstaje akrylamid, który ma negatywny wpływ na stan zdrowia i może być odpowiedzialny nawet za nowotwory. Często lokale wielokrotnie używają tego samego oleju do smażenia frytek, co jest bardzo szkodliwe, gdyż dochodzi do powstania karcynogenów.